Dit is jouw Chinese horoscoop voor 2024

Op 10 februari 2024 is het Chinees nieuwjaar. Volgens de Chinese horoscoop luiden we daarmee het jaar van de draak in. Dit duurt tot 28 januari 2025. Ben jij benieuwd wat dit jaar voor jou in petto heeft, ook als je zelf een andere Chinese horoscoop hebt? Dit is wat je moet weten over het jaar van de draak.

Chinese horoscoop 2024

Waar wij in de westerse samenleving het nieuwe jaar baseren op de zonnewende rond de aarde, is het Chinese nieuwjaar gebaseerd op de stand van de maan. De maan speelt een grote rol bij de duiding van de kalender: op de dag dat de nieuwe maan het dichtst bij de lente staat, start het Chinese nieuwjaar.

Elk nieuwjaar op de Chinese kalender wordt gelinkt aan een teken in de Chinese dierenriem. Deze twaalf tekens zijn rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Dit jaar staat in het teken van de draak.

De betekenis van de draak

De draak is het enige mythische dier uit dit lijstje. Dat maakt ‘m extra bijzonder. Iedere keer dat het Chinees Nieuwjaar gevierd wordt, wordt de draak opgetuigd om dit kleurrijke feest te vieren. Ook als er een jaar start waarin een van de andere tekens centraal staat. Dan nóg is het die grootse, krachtige draak die te zien is tijdens de festiviteiten.

De draak wordt gezien als een groots, machtig en krachtig wezen. De draak straalt autoriteit uit; het is geen wezen om mee te sollen. Mensen die in het jaar van de draak worden geboren, worden gezien als krachtig, charismatisch, intelligent en zelfverzekerd. Ook wordt gedacht dat ze een aangeboren kans op geluk hebben, net als bijzondere gaven. Chinezen zouden zelfs proberen hun kinderen in een draak-jaar te krijgen, om ze zo deze eigenschappen mee te geven.

Er wordt dan ook met veel enthousiasme vooruitgekeken naar zo’n draak-jaar. Dat komt doordat zo’n jaar tevens bekendstaat als voorspoedig. Het zou barsten van de (onverwachte) kansen en mogelijkheden.

Wat betekent dit voor 2024?

De Chinese astrologie kent naast de twaalf tekens ook nog vijf elementen. Dit zijn metaal, water, hout, vuur en aarde. Het element van zo’n teken geeft het teken een bepaalde touch. Zo kent ieder teken een bijbehorend element, maar dit hoeft met het aanbreken van zo’n jaar niet altijd te matchen. Draak is namelijk in essentie een aarde-teken, maar 2024 wordt een hout-jaar. Een jaar dat draait om dit element, gaat over groei en vernieuwing. Er is behoefte aan innovatie en creatieve oplossingen.

De invloed van het element hout gaat goed samen met de aarde-invloed van de draak; door de aarde heeft het hout een bodem om in te wortelen. Daarbij staat de draak symbool voor het delen van geluk. De draak is er niet op uit om enkel en alleen zelf in het zonnetje te staan. Dit teken wil de wereld beter maken voor iedereen. Dat belooft voorspoed en vooruitgang voor het nieuwe jaar.