Een bijzonder pleidooi van Jan Terlouw

Een bijzonder pleidooi van Jan Terlouw Een bijzonder pleidooi van Jan Terlouw Een bijzonder pleidooi van Jan Terlouw

Een man met een missie, die zich zorgen maakt over de wereld: in die hoedanigheid zat oud politicus en schrijver Jan Terlouw gisteren bij DWDD. In een glashelder en emotioneel betoog riep hij op om te stoppen met het vernietigen van de aarde, en voor het hebben van meer vertrouwen in elkaar.

Make love, not war

Toen Jan Terlouw opgroeide, kwam de welvaartstaat tot stand. De AOW werd opgesteld, de ziektewet werd in het leven geroepen, er kwam medische zorg voor iedereen, en we zeiden: ‘Make love, not war.’

Plastic soep

Maar die welvaartstaat is nu hard bezig met het verwoesten van de planeet waarop we leven. Er drijft plastic soep in de oceaan, we hebben oerwouden gekapt, landbouwgrond verschraald en de biodiversiteit sterk verminderd.

Er hangen geen touwtjes meer uit de brievenbussen

Maar dat is niet het enige probleem. Wat we vroeger met een handdruk bekrachtigden, moet nu met vijf contracten. Alles wordt dichtgeregeld, en eigen initiatief en verantwoordelijkheid worden niet meer op prijs gesteld. Er hangen geen touwtjes meer aan de brievenbussen, waarmee de deur van buitenaf open kan worden gemaakt.

En nu?

Maar hoe los je dat op? Die plaats is volgens Terlouw voor de politiek. Politiek die is gebaseerd op vertrouwen. Dat is in het belang voor de toekomst, voor een leefbare aarde voor de jeugd. Terlouw: ‘Ik heb een prachtig leven gehad, en ik wil dat jullie het ook hebben.’

Bekijk het betoog van Jan Terlouw hier terug:

Volgend artikel
Wegzwijmelen bij de liedjes van Jeremy Loops
Wegzwijmelen bij de liedjes van Jeremy Loops