Terug naar overzicht

De verborgen wereld van de kledingindustrie

Categorie
De verborgen wereld van de kledingindustrie

‘Misschien is het water daar te duur om kleding in te wassen’ oppert een Indiase vrouw in de documentaire Unravel, in een poging om de enorme hoeveelheid kleding te verklaren die in India gerecycled wordt. In Unravel volgt documentairemaakster Meghna Gupta de reis die een kledingstuk aflegt. Zo geeft ze een kijkje in de verborgen wereld van de kledingindustrie.

Vier mensen in een broek

Elk jaar arriveert er 100,000 ton aan kleding in Panipat, een klein dorpje in Noord-India. De kleurrijke – en vaak ongedragen – kledingstukken uit het westen worden daar getransformeerd tot dekens. In Panipat word je onmiddellijk meegenomen door de positiviteit van de vrouwelijke werknemers, die zich verwonderen over de westerse kleding die ze uit elkaar moeten halen. ‘Je ziet broeken waar wel vier mensen in passen, hoe kunnen mensen zo dik worden?’, vraagt een Indiaas meisje in een kleurrijk gewaad zich af.

Met een glimlach

De prachtig kleurrijke stoffen, de goede energie in de fabriek, de dankbaarheid van de werknemers en de uitspraken van de bijzondere vrouwen toveren een lach op je gezicht. Maar ze zetten je ook aan het denken. Gaan we niet goed met onze kleding om? Hebben we een overschot aan kleding?

Nieuwsgierig naar Unravel? De trailer bekijk je hieronder, en de hele documentaire is hier terug te zien.

 

Door anderen gelezen