Terug naar overzicht

Dit is hoe je geluk vindt op een doordeweekse dag

Categorie
Dit is hoe je geluk vindt op een doordeweekse dag

Wil je er even helemaal uit? Ga dan op midweekend naar Maastricht en laad je weer op met nieuwe energie en inspiratie.

Rustgevend, bruisend en bourgondisch, Maastricht is het allemaal. En als je voor een midweekend naar het zuiden afreist, beleef je de streek zoals de locals dat doen. Van zondag tot en met donderdag heb je Maastricht een beetje voor jezelf en kun je nóg meer genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft.

Wandelmeditatie langs de mooiste kerken

Op een doordeweekse ochtend word je in het hippe Maastricht even omhuld met een sluier van rust. Het uitgelezen moment om te genieten van de architectuur in de historische stadskern. Maak bijvoorbeeld je hoofd leeg met een wandelmeditatie die je langs de mooiste kerken van het zuiden leidt.

Begin de wandeling bij de Onze Lieve Vrouwebasiliek, een Romaanse kerk uit de 11de eeuw, en zoek de stilte op in de naastgelegen kapel waar je een kaarsje kunt branden bij de ‘Sterre der Zee’. Een fijn moment om een mooie intentie voor je midweekend uit te spreken – wat wil je graag dat deze mini-retraite je brengt? Of welke vraag wil je in gedachten beantwoorden als je door de stad wandelt?

maastricht

Vervolgens loop je in het ochtendgloren in een kleine tien minuten richting het Vrijthof. Hier vind je de Sint Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek, die als protestante en katholieke kerk gebroederlijk naast elkaar staan. De Sint-Servaasbasiliek is volgens Unesco een van de honderd mooiste monumenten van Nederland, dus neem vooral de tijd en laat je door de verschillende bouwstijlen meevoeren op een reis door de tijd. Het slotstuk van de wandeling is de Dominicanenkerk, waar je een magische boekwinkel vindt tussen eeuwenoude gewelven.

Na deze wandeling is het goed toeven in het recent geopende Kafethéa, waar ze de állerlekkerste vegan taarten bakken en je cappuccino met eerlijke koffiebonen wordt gezet.

Een stad met twee gezichten

Naast het historische centrum heeft ‘de parel van het zuiden’ ook een heel ander gezicht. Want wanneer je de Sint-Servaasbrug oversteekt wandel je Wyck in, met weer een heel eigen sfeer. Hier kun je naar hartenlust ‘groen’ winkelen in unieke concept stores en vind je boetiekjes met eerlijke producten. Vergeet vooral geen bezoek te brengen aan de Magnolia Thrift Store. Hier vind je de mooiste vintage verzamelstukken, allemaal hand picked door eigenaresse Maro.

Bezoek ook deze groene adressen in Wijck
Voor eerlijke cadeaus: WAAR, Wycker Brugstraat 61
Voor verse sapjes en lunch: Café Zondag, Wijckerbrugstraat 42
Vegetarische avond: Eetcafé Céramique, Rechtstraat 78

Wanneer de Maastrichtenaren in de loop van de dag de stad weer vullen met gezelligheid, staat alles in het teken van eten en borrelen. Groot favoriet is de Brandweerkantine waar je bourgondisch kunt dineren in een oude brandweerkazerne. Er wordt vooral gewerkt met biologische streekproducten en ook de vegetariër wordt niet vergeten.

Vegetarische en biologische favorieten in Maastricht
Vegetarisch paradijs: Bijzonder, Luikerweg 33
Zeewier-sojaburgers en tempehburgers: Burgerlijk, Rechtstraat 37

In het industriële Sphinxkwartier komt het nieuwe en oude Maastricht samen. Deze hippe wijk is in de laatste jaren uitgegroeid tot een echte culturele broedplaats en is een fijne plek om de dag op een bijzondere wijze af te sluiten. Zo vind je in een oude timmerfabriek poppodium de Muziekgieterij, waar je ook doordeweeks van kleinschalige concerten kunt genieten.

Fijne plekken in het Sphinxkwartier
Overnachten in het historische Eiffelgebouw: The Student hotel, Sphinxcour 9A
Film en food in een industriële setting: Filmhuis Lumière, Bassin 88

Stad uit, heuvels in

Wanneer je de stad verlaat waan je je in de heuvels rondom Maastricht even in het buitenland – vooral wanneer je uitkijkt op een van de wijngaarden. En die zijn er genoeg, want Zuid-Limburg is de geboorteplek van veel Nederlandse wijnen.

Op een half uur rijden van Maastricht liggen de wijngaarden van Wijndomein St. Martinus, waar op een duurzame en natuurlijke wijze wijn wordt geproduceerd. In het wijnseizoen (van april tot en met oktober) proef je hier prijswinnende, ecologische wijnen, maar ook buiten het seizoen kun je op afspraak een bezoek brengen.

Ook dichtbij Maastricht vind je allerlei geluksplekken, zoals het blotevoetenpad – speciaal aangelegd om de natuur onder je voetzolen te voelen. En wist je dat het zelfs wetenschappelijk bewezen is dat je stofwisseling, weerstand én nachtrust verbetert wanneer je direct contact maakt met de aarde? Ook in de rest van het heuvelland vind je eenvoudig geluk. Zo kun je bij Loei Goed Zuid-Limburg knuffelen met koeien, waarbij je gegarandeerd een grote dosis oxytocine opdoet.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Maastricht Marketing en VVV Zuid Limburg. Ben je nieuwsgierig naar een midweekend Maastricht? Maastricht Marketing en VVV Zuid Limburg nodigden blogger Naomi uit om tien weken op zoek te gaan naar geluk, rust en verrassingen in de streek.

Door anderen gelezen