Even ontspannen: 8 fijne boeken om te lezen in december

Even ontspannen: 8 fijne boeken om te lezen in december Even ontspannen: 8 fijne boeken om te lezen in december Even ontspannen: 8 fijne boeken om te lezen in december

December is vaak druk en tijd om te ontspannen is er niet. Zonde, want het is juist ook een periode om van elk moment te genieten. Wij tippen je daarom een paar fijne boeken. Voor mooie inzichten en inspiratie. Of om je even helemaal te verliezen in een mooi verhaal of spannende thriller.

Hygge voor thuis – Meik Wiking

De Denen zijn er goed in: focussen op de dingen die er echt toe doen. Volgens Meik Wiking, directeur van de Happiness Research Institute in Kopenhagen, is hygge het magische ingrediënt. Er is niet echt een vertaling voor, maar het is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken op de bank zit, terwijl het buiten donker, koud en stormachtig is. Of het gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht.

In het nieuwe boek Hygge voor thuis wordt je geïnspireerd om je huis zo hyggelig mogelijk te maken. Tot een plek waar je je niet alleen veilig voelt en troost kan vinden, maar ook op kan bloeien. 

Elementaire Gewoontes – James Clear

De overgang naar een nieuw jaar kan een mooi moment zijn om afscheid te nemen van slechte gewoontes en goede gewoontes aan te leren. Het boek Elementaire Gewoontes van James Clear biedt hiervoor fijne handvaten. Volgens de auteur blijf je slechte gewoontes niet herhalen omdat je niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Nieuwsgierig?

Gletsjer – Suzanne Vermeer

Een boek dat perfect past bij de tijd van het jaar. Gletsjer speelt zich af in Duitsland tijdens de skivakantie van Maaike en haar zus Judith. Het zou een ontspannen week moeten zijn waarin de zussen eindelijk weer eens samen op pad zijn, maar dat wordt een regelrechte nachtmerrie als Judith verongelukt. Een ongeluk? Daar gelooft Maaike niet in. Een (bijna letterlijke) ijzingwekkende thriller.

De idioot en de profeet – Jonas Jonasson

Het is de Zweedse nazomer van 2011. Petra, een autodidactische astrofysicus heeft berekend dat de atmosfeer op 21 september van hetzelfde jaar, rond 21.20 uur instort. Samen met Agnes en Johan maakt ze een bizarre roodtrip door Europa, Afrika en Amerika. In een race tegen de klok laat auteur Jonas Jonasson in De idioot en de profeet zien hoe corruptie op wereldniveau werkt.

Spin – Lars Kepler

Spin is een bloedstollende thriller, geschreven door Lars Kepler, het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril. Drie jaar geleden ontving Saga Bauer een ansichtkaart met een dreigende boodschap over een pistool met negen witte kogels. Een daarvan was bedoeld voor Joona Linna. Saga zou de enige zijn die hem kon redden. Inmiddels is er zoveel tijd verstreken dat de dreiging verbleekte tot een vreemde actie. Tot nu. Joona Linna en Saga Bauer strijden zij aan zij om de puzzel op te lossen en levens te redden, maar de jacht wordt steeds gevaarlijker.

De zaak Alaska Sanders – Joël Dicker

De zaak Alaska Sanders is een spannende thriller die je keer op keer op het verkeerde been zet. het verhaal speelt zich af in Mount Pleasant in de Amerikaanse staat New Hampshire. Het rustige stadje wordt in april 1999 opgeschrikt door een gruwelijke moord op Alaska Sanders, een jonge vrouw. De politie verkrijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlanger. Het onderzoek wordt afgesloten. Maar elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een verontrustende, anonieme brief, die de uitkomst van het eerdere onderzoek geheel in twijfel trekt. is er een grove fout gemaakt?

Tasmanië – Paolo Giordano

Een levendige, gevoelige roman over de toekomst. Een toekomst die we vrezen en waarnaar we verlangen, een toekomst die we kunnen veranderen, een waar we nog aan kunnen bouwen. In Tasmanië staat een man centraal die misschien nooit vader zal worden en die geconfronteerd wordt met twijfels en verleidingen. In zijn huwelijk zoekt hij naar evenwicht en hij is – net als de vrienden met wie hij is opgegroeid – altijd vol vertrouwen in de ratio geweest. Maar hoe ga je om met de angst en kwetsbaarheid die je overvallen wanneer je de controle op de wereld om je heen verliest? 

De leugen dicteert – Youp van ’t Hek

De leugen dicteert is een bundel columns die Youp van ’t Hek dit jaar schreef. Het gaat over het einde van de coronamaatrdegelen, de toeslagenaffaire, vrouwenmepper Lil Kleine, zijn collega Glennis Grace, de Derde Wereldoorlog in wording, #MeToo v.s The Voice of Holland en noem maar op. Ook dit jaar was er weer geen gebrek aan slecht nieuws dat Youp niet vrolijke maakte en omsmolt tot een venijnige column in NRC.

Volgend artikel
5 alcoholvrije cocktails voor de feestdagen
5 alcoholvrije cocktails voor de feestdagen