Help de bij Help de bij Help de bij

Albert Einstein zei het al: zonder bijen op aarde zou de mens niet langer dan vier jaar overleven. Om te laten zien hoe belangrijk bijen zijn én om meer over ze te weten te komen heeft Natuur & Milieu een speciale bijensafari-app ontwikkeld.

Blij met de bij

Er valt veel te ontdekken over bijen: hoe ze leven, welke soorten er zijn en van welke bloemen ze houden. Zo kunnen aardbeien, tomaten, komkommers, spruitjes en boerenkool niet groeien zonder bezoekje van een bij of een ander insect. Meer dan 80% van de planten waar we van eten is afhankelijk van bestuiving door insecten. Bijen spelen hierbij een hoofdrol, omdat één bijenvolk uit tienduizenden bijen bestaat die dag en nacht doorwerken.

Bijensterfte

In de laatste vijftien jaar is de bijensterfte wereldwijd sterk gestegen. Nederland is een van de landen met de hoogste sterfte: meer dan de helft van de 350 bijensoorten worden bedreigd. Bijen gaan dood door parasieten, bestrijdingsmiddelen, te weinig bloeiende bloemen om van te eten en door een veranderend klimaat.

Help onderzoekers

De gratis Bijensafari-app is niet alleen informatief: je kunt bijen spotten en herkennen met de app, om zo onderzoekers te helpen met verzamelen van gegevens over de bijenstand. Ook als je bijvriendelijke bloemen plant of zaait, kun je dat doorgeven in de app. Zo help je de bijen en biodiversiteit in Nederland.

Meer informatie vind je op www.bijensafari.nl

Volgend artikel
Blowin’ in the wind
Blowin’ in the wind