Het verhaal van Zenza – interieurmerk met liefde voor het ambacht

Het verhaal van Zenza – interieurmerk met liefde voor het ambacht Het verhaal van Zenza – interieurmerk met liefde voor het ambacht Het verhaal van Zenza – interieurmerk met liefde voor het ambacht

In de Happinez shop vind je meer dan driehonderd eerlijke en duurzame producten met een verhaal, gemaakt volgens fair trade standaarden. Speciaal door ons geselecteerd of voor ons gemaakt door merken die de wereld een stukje mooier maken. Zoals Zenza, die exclusief voor Happinez twee seleniet spiegels heeft ontworpen. Een kennismaking met dit mooie interieurmerk en de mensen erachter.

 Je hebt ze misschien zelf ook thuis staan – en anders vast weleens bij iemand gezien: de koperen lampen in organische vormen. Met kleine gaatjes waar het licht doorheen piept, wat een sprookjesachtig effect geeft op het plafond. Deze lampen zijn het handelsmerk van Zenza, maar inmiddels bevat de collectie veel meer. Van tapijten, kussens, kleine meubels, dienbladen, glazen. Allemaal ambachtelijk gemaakt, met traditionele invloeden, maar toch van nu. Dat is Zenza.

Hoe het begon (met liefde) …

Maar eerst even terug naar het begin. Want het begon allemaal begin jaren negentig. Toen richtte Karin Willems Zenza op. Ze verkocht in eerste instantie Portugese lampjes, maar wilde al gauw haar horizon verbreden. Bij een vriendin thuis zag ze een mooi glazen parfumflesje. Duur design, dacht ze eerst, maar het bleek ‘gewoon’ van de Egyptische souk te komen. “Ik zag er wel wat in om die flesjes in Nederland te gaan verkopen, maar daarvoor had ik een contact in Egypte nodig.”

Via een vriendin kwam Karin bij Hussein terecht. Hij zat niet in de handel, maar kon haar wel verder helpen. Op zijn uitnodiging reisde Karin naar Egypte. Waar ze niet alleen de flesjes vond, maar ook de liefde. “Binnen een paar dagen waren Hussein en ik verliefd.” Niet veel later reisden ze dan ook samen Nederland door om woonwinkels enthousiast te maken over Zenza en de ambachtelijke producten uit Egypte.

Zo’n vijftien jaar later voegde Yasmina Chabar zich bij het team, pas afgestuurd en al werkzaam in de winkel als zaterdaghulp. Ze werd tijdelijk verantwoordelijk voor Zenza Nederland, toen Karin en Hussein voor een aantal jaren naar Egypte vertrokken. Sindsdien is Yasmina nooit meer weggegaan en vormen ze een drie-eenheid.

Van Egypte naar India en Marokko

Na de komst van Yasmina bij de Zenza-familie sloeg Zenza haar vleugels ook uit naar India. Dat land stond altijd al op hun wensenlijstje vanwege het prachtige houtsnijwerk en de technieken die ze voor textiel gebruiken. Ze maakten kennis met ambachtslieden en maakten plannen om producten in India te laten maken. Uiteindelijk kwam ook Marokko erbij, waar Yasmina familie heeft. De Marokkaanse tegels, zeliges, passen perfect bij de producten van Zenza.

Van ontwerp naar eerlijk product

Alle producten worden eerst ontworpen door Karin, Hussein of Yasmina, en daarna gemaakt door ambachtsmensen in Egypte, India of Marokko. Vaak hebben zij op basis van microkrediet van Zenza een eigen bedrijf kunnen opbouwen. “De huur van een werkplaats is duur, laat staan de machines die je nodig hebt om lampen te kunnen maken”, zegt Karin. “Wij financieren dat dan voor en betalen hen een goede prijs voor de productie, zodat ze de lening kunnen afbetalen. Dan is de ambachtsman dus zelf eigenaar, zodat hij mensen in dienst kan nemen en steeds meer kan produceren. Het geeft voldoening om dat te zien.”

Goede relatie met ambachtsmensen

Zenza vindt het belangrijk om goede zakenrelaties te hebben. Met de nadruk op het woord ‘relatie’. “Zakendoen gaat om zoveel meer dan geld en spullen, het gaat om elkaar mogen, elkaar iets gunnen”, vertelt Karin. Daarom bezoeken Karin, Hussein en Yasmina ‘hun’ ambachtsmensen zoveel mogelijk. Karin: “Velen van hen kennen we al jaren. Daar schuiven we thuis aan om mee te eten.”

Traditionele ambacht met moderne eisen

Wat alle Zenza-ontwerpen gemeen hebben, is de combinatie van traditionele ambacht met moderne eisen. Zoals het toevoegen van elektra aan de koperen lampen, die begin jaren negentig nog als olielamp in Egypte werden verkocht. Ook kenmerkend voor Zenza is het gebruik van natuurlijke materiaal, zoals seleniet. Houd je het tegen het licht, dan zie je een maanachtig schijnsel. Yasmina: “Seleniet is vernoemd naar Selena, de godin van de maan. Dat klopt dus precies.”

Exclusief voor Happinez

Zenza heeft exclusief voor Happinez ook twee mooie producten ontworpen: Spiegel Eye en Spiegel Sun and Moon. Verkrijgbaar in de Happinez shop. Of ga voor vijf unieke selenietstaafjes – eveneens exclusief voor Happinez – verpakt in een mooi Happinez-doosje.

Spiegel Eye
Spiegel Eye
79,- 47,95
Selenietstaafjes
Selenietstaafjes
37,95 26,50
Volgend artikel
Nieuw: online special Op adem komen
Nieuw: online special Op adem komen