Geluk geef je door, goed doel van de Happinez webshop.

Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar Oasebos, een stichting die het regenwoud in Costa Rica beschermt.  

Het is bijna niet voor te stellen, zo groot is de rijkdom aan soorten dieren en planten in het regenwoud. Meer dan de helft van het aantal bekende plant- en diersoorten komt er voor.

Op de hele wereld is nergens een ecosysteem te vinden met zo’n rijkdom aan soorten. Helaas is er de afgelopen halve eeuw, vooral door het kappen van bomen, heel veel regenwoud verdwenen. Eeuwig zonde, want het regenwoud heeft veel invloed op de stabiliteit van het klimaat én de plantensoorten dienen als basis voor heel veel medicijnen.

Bekijk hier alle producten van de Happinez webshop.

Betoverd door het regenwoud

Peter Mols van stichting Oasebos zet zich al jaren in voor het regenwoud, specifiek in Costa Rica. ‘Als kind raakte ik betoverd door de mini-jungles in terraria,’ vertelt hij. ‘Ik zag prachtige kikkertjes in metallic-kleuren, mini-orchideetjes; kleine wonderen van de natuur.’ Als twintiger bezocht hij voor het eerst het regenwoud, en dat liet hem niet meer los. Hij wilde iets doen om te zorgen dat het bewaard blijft, en zo kwam hij bij Oasebos terecht: een kleinschalige stichting die draait op vrijwilligers en toch een verschil kan maken.

Beschermd gebied

Al vijftien jaar koopt Oasebos primair regenwoud in Costa Rica, zodat het beschermd blijft. Zo simpel werkt het namelijk, vertelt Peter: zodra je het in je bezit hebt, kun je het beschermen. Costa Rica heeft een kadaster zoals in Nederland, waardoor bekend is van wie welke gebieden zijn. ‘De Costaricaanse overheid helpt ons door aangekochte gebieden aan te merken als natuurgebied.’

Voor elk gebied is er een beheerder, die controleert of het regenwoud inderdaad gerespecteerd blijft en er geen houtkap plaatsvindt of gestroopt wordt. Ook zorgt de beheerder ervoor dat de grenzen van het gebied netjes afgebakend blijven. Costa Rica betaalt een subsidie waarmee de beheerder kan worden betaald.

Happinez helpt Oasebos

Oasebos heeft inmiddels bijna 200 hectare beschermd gebied in haar bezit. De stichting gebruikt het geld van donaties uitsluitend om stukken regenwoud op te kopen. Happinez draagt bij aan de aankoop van nieuw regenwoud in 2019.