Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar Village Schools Namibia, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen van de Ju’/hoansi, een stam in Namibië, naar school kunnen. 

Samen sta je sterk. Als volk heb je wat in de melk te brokkelen wanneer je een groot eigen gebied hebt, afgebakend door landsgrenzen. De San hebben dat niet. Het volk bestaat uit  verschillende stammen, die verspreid over meerdere landen wonen en dus in geen regering vertegenwoordigd worden. Een van die stammen is de Ju’/hoansi, die zich heeft gevestigd in een reservaat in een uithoek van Namibië. ‘Reservaat’ klinkt misschien als een flink park, maar je moet denken aan een gebied van drie aaneengesloten Nederlandse provincies.

Als je goed opgeleid bent, Engels spreekt en een krant kunt lezen, heb je veel meer weerwoord

‘De Ju’/hoansi hebben nooit geleerd om voor zichzelf op te komen,’ vertelt Guus van Lamoen. In de loop van de tijd hebben ze te lijden gehad van verschillende volkeren – van de Duitsers bijvoorbeeld, die Namibië koloniseerden, en later tijdens de Apartheid van de Zuid-Afrikanen. De stam had weinig toegang tot scholing, waardoor ze moeilijk konden opstaan tegen buitenstaanders. ‘Nog steeds is dat moeilijk. De grond waar ze wonen is heel rijk, er liggen diamanten en uranium. Er komen dus uit allerlei gebieden in de wereld mensen die hun weg willen hebben.’

Meer dan muren en een dak

Scholing is dé manier voor de Ju’/hoansi om sterker te worden. En daar komt Guus in het verhaal, een grafisch ontwerper uit Nederland. Hij raakte betrokken bij het volk via zijn Zuid-Afrikaanse zwager David Bruce, de oprichter van stichting Village Schools Namibia. ‘David is fotograaf van beroep en maakte fotoseries in Namibië, onder andere van de Ju’/hoansi. Hij raakte bevriend met een aantal van hen, en besefte hoe belangrijk opleiding voor dit volk was. Want het is simpel: als je goed opgeleid bent, Engels spreekt en een krant kunt lezen, heb je veel meer weerwoord,’ zegt Guus.

Village Schools Namibia richt dus scholen op in het reservaat, voor de kinderen van de Ju’/hoansi. Daar komt veel meer bij kijken dan het plaatsen van een fundering, muren en een dak. Vijf scholen moeten er komen, omdat het reservaat zo groot is. Met een huis erbij voor de leraar. ‘Er zijn niet veel Ju’/hoansi die les kunnen geven,’ zegt Guus. ‘En leraren van buiten spreken de taal niet. Dat is juist zo belangrijk, voor het behoud van hun cultuur.’ Ook moeten er slaapverblijven en keukens komen, zodat de kinderen doordeweeks op school kunnen blijven.

Karren met ezeltjes ervoor

Het geld voor de scholen werft Village Schools op allerlei plekken. Er zijn bedrijven die doneren, al is dat sinds de coronacrisis een stuk moeilijker. De overheid van Namibië draagt ook bij. Guus zelf verkoopt namens de Ju’/hoansi sieraden van struisvogelei in Nederland. Het steentje dat Happinez bijdraagt, wordt straks ingezet voor ‘donkey carts’, ijzeren karren die door ezeltjes getrokken worden, waarin de kinderen op maandag gehaald en op vrijdag thuisgebracht worden. ‘De afstanden zijn niet alleen groot, het is voor kinderen ook gevaarlijk om onbegeleid naar school te gaan. Als er een olifant komt weten de kleintjes nog niet wat ze moeten doen, en er kan ook zomaar een kudde buffels langskomen.’

Tekst: Dorien Vrieling – Foto: Village Schools Namibia