Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar Stichting Sports for Children. Zij zorgen ervoor dat kinderen in andere landen ook kunnen gymmen en sporten.

Gymtoestellen in de kliko

Twaalf jaar geleden hoorde Jan-Willem Geurts voor het eerst dat er ‘oude’ gymtoestellen en andere sportmaterialen in de kliko belandden. ‘Scholen in Nederland hebben budget om één keer in de zoveel tijd nieuwe gymtoestellen en sportmaterialen te kopen. Vaak worden de oude spullen weggegooid. Als je dan bedenkt dat kinderen in sommige landen helemaal geen toestellen hebben om te gymmen, terwijl sport en spel superbelangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.’ Dat moest anders en Sports for Children werd geboren. Inmiddels heeft de stichting al meer dan 250.000 kinderen aan het sporten en spelen gekregen.

Voetballen met een papieren bal

Jan Willem runt de stichting, naast zijn werk als jurist, samen met een groep van vrijwilligers. ‘Vier dagen in de week halen we overal in het land de spullen op. In een loods in Helmond worden ze opgeknapt als dat nodig is.’ Twaalf keer per jaar gaat er een transport met de opgeknapte gymtoestellen naar landen in Oost-Europa, Afrika en het Caraïbisch gebied. ‘Met één transport kunnen we spullen schenken aan vier scholen en maken we 2000 kinderen blij. Het is het verschil tussen voetballen met een prop krantenpapier of kennismaken met een heel palet aan sporten.’

Alles wordt gebruikt

Maar wat doe je met de opgehaalde spullen die misschien toch wel een tikkie te oud zijn? Ook daar ontstond een plan voor. ‘Van de restmaterialen worden meubels, tassen en accessoires gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De spullen worden verkocht via game-on.store en van de opbrengst wordt het vervoer van de opgeknapte gymtoestellen en sportmaterialen naar de buitenlandse scholen gefinancierd.’

Sports for Childeren en Happinez

Om nog meer kinderen te kunnen laten gymmen en sporten, draagt Happinez een steentje bij aan Sports for Children. Onze donatie gaat specifiek naar vier scholen in de stad Osijek in Kroatië. Jan-Willem: “In Osijek zitten drie lagere scholen en een middelbare school te springen om gymspullen. Een aantal docenten heeft namelijk het plan opgevat om gymlessen op het primaire onderwijs te starten. Door ook een voortgezet-onderwijs locatie te betrekken, kunnen de kinderen daar hun hele jeugd sporten en is de kans vrij groot dat ze dat hun verdere leven blijven doen.”

Meer weten? Kijk op de website van Sports for Children: sportsforchildren.nl 

Tekst: Jessica van Zanten