Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar VP Forever, een stichting die mensen op het zwaar door de crisis getroffen eiland Bali opnieuw aan werk wil helpen.

Bali draait bijna helemaal op toerisme: maar liefst 80 procent van de Balinezen is afhankelijk van inkomsten uit toerisme. Sinds maart komt er bijna niemand meer vakantie vieren op Bali, dus moeten de bewoners op een andere manier hun geld zien te verdienen. ‘Heel veel mensen hebben meer skills dan ze voorheen gebruikten,’ vertelt de Vlaamse Kimberley Vanderheyden, oprichter van stichting Volunteer Programs Forever (VP Forever), die al jaren op Bali woont. ‘Ze weten alleen niet goed hoe ze daar iets mee kunnen doen, of het lukt ze financieel niet om een bedrijfje te starten.’

Elkaar ontmoeten

VP Forever wil de Balinezen die dat nodig hebben, een ‘duwtje’ geven om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en om te zetten in inkomsten. Dat is een van de doelen van The Forever Learning Center Bali, een ‘community center’ dat van alles tegelijk zal zijn. ‘Je kunt er straks onderwijs volgen, praktijkvaardigheden opdoen -bijvoorbeeld in onze professionele keuken, waar kooklessen en workshops gegeven zullen worden –  maar ook gewoon anderen ontmoeten,’ vertelt Julie van der Meer Mohr van VP Forever. Zij komt uit Nederland en werkt al enkele jaren voor de stichting.

Veel mensen hebben meer skills dan ze voorheen gebruikten. Ze weten alleen niet hoe ze daar iets mee kunnen doen

Ook komen er een marktplaats, een winkel en een gemeenschapscentrum. In de winkel en op de marktplaats worden lokale producten verkocht – een uitstekende plek voor beginnende ondernemers om hun waar aan de man te brengen, dus. Iedere maand zullen er in atriums evenementen georganiseerd worden die toegankelijk zijn voor de gehele gemeenschap. En er zal een bibliotheek verrijzen, toegankelijk voor iedereen.

De bouw begint snel

‘En ook voor kinderen bieden we plek,’ zegt Julie. ‘Er komen zes klaslokalen, waar jonge kinderen straks Engelse les krijgen. Ook bieden we ruimte voor creativiteit, sport en spel, en gaan we regelmatig voorleesbijeenkomsten organiseren voor kinderen.’

De bouw van het centrum begint, als VP Forever alle funding rondkrijgt, dit voorjaar. Ook Happinez draagt eraan bij.

Tekst: Dorien Vrieling – Foto: VP Forever