Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar 22Stars. Deze stichting zet zich in tegen armoede in Oeganda. Met de hulp van 22Stars kunnen kinderen naar school en leren hun ouders – vaak voormalige kindsoldaten – ondernemen.

Nog steeds is Oeganda in lockdown, al sinds maart. Hoewel het land relatief licht is getroffen door het coronavirus – er zijn officieel 900 ziektegevallen geregistreerd – neemt de regering het zekere voor het onzekere, wijs geworden door de ebola-uitbraak in het verleden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de scholen nog dicht zijn.

En dat heeft impact, vertelt Stella Airoldi. Scholing is een belangrijke pijler van het werk dat ze met haar stichting 22Stars doet in twee Oegandese regio’s – Kampala en Jinja. Het biedt kinderen een toekomst. Maar nu kinderen niet naar school kunnen, waar ze normaal gesproken ook een maaltijd krijgen, is voeding even de belangrijkste focus. Dat gaat om grote hoeveelheden. In de laatste week van juni deelden ze bijvoorbeeld 2190 kilo posho (pap) uit, 2190 kilo bonen en 438 kilo suiker.

Vergeten generatie

De stichting bekommert zich ook om de ouders van de kinderen. Vaak zijn het jonge mensen, die zijn opgegroeid als kindsoldaat toen het land nog in oorlog was. ‘Zij zijn een soort vergeten generatie,’ vertelt Stella. ‘Juist daarom is het zo belangrijk dat we ze betrekken bij de scholing van de kinderen, zodat ze niet jaloers worden. En we stimuleren hen om ondernemer te worden.’

Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld met behulp van een microkrediet. ‘Dat is vaak een grote stimulans om iets op te zetten.’ Maar in deze tijd is ondernemerschap lastiger dan ooit. De coronacrisis vraagt om inventiviteit. ‘We proberen ze waar we kunnen te helpen om zich aan te passen, door bijvoorbeeld andere producten te gaan verkopen.’

Toen Stella begon met 22Stars was het geen stichting. Ze verkocht Oegandese sieraden om op die manier arme gezinnen te helpen. Maar aan sieraden is op het ene moment meer behoefte dan het andere. Om te zorgen voor meer stabiliteit, besloot ze donaties mogelijk te maken. Sindsdien wordt veel van het werk dat ze doen -naast het bieden van onderwijs, voeding en microkredieten ook nog oogzorg en medicatie- betaald door donateurs.

Alles is verbonden

‘Als er een ding is dat ik in de loop der jaren geleerd heb, is het dat alles effect op elkaar heeft,’ zegt ze. ‘Je kunt wel alleen maar onderwijs willen bieden, maar als kinderen slapen op een koude vloer of te weinig te eten hebben, doen ze het slecht op school. Alles is met elkaar verbonden.’ Vandaar dat 22Stars zoveel verschillende dingen doet. En vandaar dat Stella hoopt dat de kinderen gauw weer naar school kunnen, ‘hoe eerder hoe beter’.

Met de bijdrage van Happinez gaat 22Stars weer nieuwe microkredieten uitdelen aan ondernemers, maar ook trainingen organiseren. ‘Vaak hebben beginnende ondernemers vooral goed advies nodig.’

Tekst: Dorien Vrieling – Foto: 22Stars / Karin van Mierlo