Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop Goed doel Happinez webshop
Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar het Wereldhuis Amsterdam. Zij helpen mensen zonder geldige verblijfsvergunning met onder andere taallessen, juridisch advies en om even op adem te komen. 

Uit de overleefstand

Mensen uit de overleefstand halen en een veilige haven bieden is al vijftien jaar het doel van het Wereldhuis, dat onderdeel is van de Diaconie van de Protestantse Gemeente in Amsterdam. Volgens de schattingen leven er zó’n 15.000 mensen zonder geldige papieren in onze hoofdstad, maar Geeske Hovingh, algemeen coördinator van het Wereldhuis, denkt dat het er dubbel zoveel zijn. “Rond onze doelgroep leven er zoveel vooroordelen – alsof het een horde van illegale profiteurs is. Maar ik denk dat als alle ongedocumenteerde schoonmakers, nanny’s en hulpen in de huishouding tegelijkertijd zouden stoppen met werken, onze economie zou instorten. Deze mensen doen ertoe, niet alleen vanwege het werk wat ze doen, maar ook vanwege hun verhaal en levenservaring.”

Op adem komen

Zonder papieren kun je niet naar de huisarts, heb je geen verzekering, kun je niet naar het buitenland reizen, niet stemmen en kun je niet even terug naar je thuisland om een ziek familielid bij te staan. Geeske: “Als je op straat moet leven, ben je constant op je hoede en alleen maar bezig met hoe kom ik aan mijn volgende maaltijd. Bij het Wereldhuis kunnen mensen even op adem komen. We helpen ze met taallessen, geven ze een warme maaltijd, we zijn een luisterend oor en kunnen ze doorverwijzen naar een arts of advocaat.”

Yoga en werken op de boerderij

De mensen die bij het Wereldhuis aankloppen zijn vaak gestrest door de ontberingen die ze hebben moeten doorstaan op hun reis naar Nederland of door het jarenlange moeten overleven zonder papieren. Met de activiteiten de het Wereldhuis organiseert, hopen ze de stress te verminderen. Zo werkt er bijvoorbeeld een groep mensen op een boerderij waar ze vaardigheden leren als moestuinieren, het verbouwen van medicinale kruiden en timmeren. Ook worden er yoga- en meditatielessen gegeven.

Het Wereldhuis en Happinez

Geeske: “Het mooiste is als mensen dankzij onze bemiddeling toch nog hun papieren krijgen en dat we mensen zien opbloeien omdat hun talenten benut worden. Zo hadden we iemand die uit de criminaliteit is geraakt en nu kok is. ‘Jullie hebben mijn leven gered,’ zei hij tegen ons. Daar doen we het voor!” Happinez helpt het Wereldhuis graag mee om mensen uit de overleefstand te halen zodat ze kunnen werken aan een mooie toekomst.

Meer weten? Kijk op: www.wereldhuis.org

Tekst: Jessica van Zanten

Shop het nieuwe nummer zonder verzendkosten