Goed doel Happinez webshop

Goed doel Happinez webshop

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar l’Heure Vide Humanitaire, een initiatief dat vluchtelingen in Zuid-Amerika helpt.

We horen er in Nederland niet zo vaak over: de grote groep mensen die Venezuela ontvlucht in de hoop op een beter leven. Toch zijn ze met meer dan vier miljoen (!) en groeit dat aantal nog iedere dag. Waarom willen de Venezolanen graag weg uit hun land? Omdat Venezuela een van de onveiligste landen ter wereld is, en omdat er een groot tekort aan voedsel is.

Toen Michel Mulder en Sofie Sleumer gingen reizen door Zuid-Amerika, stonden ze ervan te kijken: hoeveel mensen er hun thuisland ontvlucht waren, en rond de grens tussen Colombia en Ecuador blijven steken. De armste mensen maken de reis te voet, wat vaak betekent dat ze dagen of weken moeten lopen – soms met heel jonge kinderen. Hun kleding volstaat dan niet, want in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia is het behoorlijk fris. Niet iedereen overleeft de nachtelijke kou.

Ze moesten iets doen, besloten Michel en Sofie. ‘Niet dat we het beter weten dan de grote hulporganisaties die ter plaatse zijn,’ zegt Michel, ‘maar we kunnen wel een aanvulling zijn op wat zij al doen.’ Gewoon, door geld in te zamelen voor praktische spullen die er nodig zijn. Het kan heel simpel zijn. ‘Neem nou plastic zeil, ter bescherming tegen de regen. Stukken zeil die op goed formaat zijn geknipt, maken een groot verschil. Als je doorweekt raakt, krijg je het nog veel kouder.’

Michel en Sofie hadden jarenlang een hotel in Frankrijk, en kennen uit die tijd nog veel mensen. Hun kleinschalige stichting l’Heure Vide Humanitaire zijn ze dus begonnen door hun netwerk te vragen om donaties. Inmiddels staat de stichting open voor donaties van iedereen, en gaan Michel en Sofie van project naar project. Steeds in Zuid-Amerika, steeds op een net iets andere plek.

Hoe meer vluchtelingen er in de regio komen, hoe minder groot het draagvlak onder de lokale bevolking. Er zijn wel Colombianen die graag willen helpen, maar hun mogelijkheden zijn vaak beperkt. ‘We ontmoetten bijvoorbeeld een vrouw die in haar kleine woning een grote groep mensen onderdak bood,’ vertelt Michel. ‘Haar proberen we dan bijvoorbeeld te ondersteunen.’

Zolang Michel en Sofie door Zuid-Amerika reizen, helpen ze de vluchtelingen waar ze kunnen. Happinez draagt daar graag een steentje aan bij, zodat l’Heure Vide Humanitaire kan blijven zorgen voor eten, medicijnen, dekens en plastic zeil.

Tekst: Dorien Vrieling – Foto: l’Heure Vide Humanitaire