5 oefeningen voor een aandachtiger leven (en ‘t kost maar 20 minuten per dag)

Fotografie Tekst: Joanne Wienen
5 oefeningen voor een aandachtiger leven (en ‘t kost maar 20 minuten per dag) 5 oefeningen voor een aandachtiger leven (en ‘t kost maar 20 minuten per dag) 5 oefeningen voor een aandachtiger leven (en ‘t kost maar 20 minuten per dag)

Een tintelende zonnestraal op je huid, een lachend kind, de weldadige smaak van pure chocola, een gesprek met een dierbare. Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Het enige wat we hoeven te doen, is daar aandacht voor hebben.

Puur ongefilterd geluk is overal. We hoeven ons er alleen maar bewust van te worden. Maar dat is in onze drukke maatschappij niet zo eenvoudig als het lijkt. Bedenk je eens: wanneer is de laatste keer dat je urenlang gefocust was zonder afgeleid te worden? Waarschijnlijk moet je hier diep over nadenken – als je al een voorbeeld kunt noemen. Aandacht en tijd zijn vandaag de dag schaarse goederen geworden. Smartphones en social media zorgen ervoor dat we altijd en overal bereikbaar zijn. We rennen van hot naar her om alle ballen in de lucht te houden, maar staan nauwelijks stil bij de zaken die er écht toe doen in het leven.

‘Energy flows where attention goes’ luidt een Engels gezegde. Laten we dus vooral focussen op kleine geluksmomenten, betekenisvolle relaties en dankbaarheid. En dat is helemaal niet zo moeilijk, met twintig minuutjes per dag ben je al. Bovendien: aandacht trainen is net als het trainen van spieren. Hoe meer je het doet, hoe behendiger je wordt in het sturen van je brein en positief denken.

Wordt wakker in liefdevol bewustzijn (2 minuten)

Veel mensen worden wakker en denken meteen aan de duizend dingen op hun to do-lijst. Van een belangrijke vergadering tot de in te pakken gymtassen van de kinderen. Kies ervoor om niet meteen ‘aan’ te gaan, maar de dag bewust te beginnen. Hou de ogen nog even gesloten en richt je aandacht op je eigen lichaam. Span en ontspan je spieren en adem diep in en uit. Laat de eerste gedachten van de dag positieve gedachten zijn. Bedenk bijvoorbeeld welke dingen goed gaan in je leven. Of denk aan de mensen waarvan je houdt en op wat voor manier je waardevol bent voor hen. Hou deze positieve focus vast wanneer je opstaat. Voel de koude vloer onder je blote voeten, de smaak van tandpasta en het stromende water van de douche langs je lichaam.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Ga de natuur in (5 minuten)

Een groene omgeving heeft een positieve uitwerking op de geest. Er is een wetenschappelijke studie waarin wordt bewezen dat patiënten na een operatie sneller genezen als ze uitzicht hebben op natuur in plaats van een stenen muur. De meeste mensen werken in omgevingen waar het uitzicht vooral bepaald wordt door beeldschermen en gebouwen. Juist daarom werkt het zo verkwikkend om even naar buiten te gaan en aandacht te hebben voor de natuur. Dit hoeft geen uren te duren, vijf minuutjes is al voldoende voor hernieuwde positieve energie. Een klein wandelingetje door een park na de lunch zorgt al voor een serotonineboost. Voel de wind door je haren, laat de verschillende kleuren van planten en bloemen op je inwerken en luister naar de fluitende vogels.

Laat je elke dag verrassen (1 minuut)

De meesten van ons leiden een redelijk voorspelbaar leven. We pendelen tussen huis en kantoor, zien veel dezelfde mensen en als we uiteten gaan, kiezen we voor een restaurant dat we kennen. Dat is prima, volwassen mensen gedijen nu eenmaal het best bij routine en regelmaat. Het laat alleen weinig ruimte over voor verrassing. Neem je daarom voor om elke dag minstens één nieuw detail in je omgeving op te merken. We kijken namelijk de hele dag, maar zien we ook echt iets? Aandacht voor kleine details – zoals een onverwachte inspirerende quote op een volgeschreven wc-deur op het station – zorgt ervoor dat we bewuster met onze omgeving omgaan. Het triggert bovendien het kind in ons – dat veel beter is in het zich verwonderen dan de volwassen geest.

Wees vrijgevig met vriendelijkheid (3 minuten)

Van slecht nieuws, kritiek en geklaag is er al genoeg. Wat als we het een prioriteit maken om elke dag minstens één compliment te geven aan iemand van wie je houdt? Of om dagelijks een hardwerkende collega te vertellen hoe goed hij of zij bezig is. De wereld zou er een stuk zonniger van worden. Maak er een gewoonte van om elke dag drie minuten te focussen op wat de mensen in je omgeving goed doen. Of bedenk minstens één hoogtepunt van de dag en sta daar even bij stil.

Neem de tijd om ‘thuis te komen’ (10 minuten)

Wanneer we thuiskomen van een drukke werkdag en meteen een druk gezinsleven inrollen, is er nauwelijks tijd om de stress van kantoor en files los te laten. Het kan ervoor zorgen dat we ons kribbig of chagrijnig gedragen tegen juist de mensen die ons dierbaar zijn – puur omdat ze in de buurt zijn. Dat is niet gek, ons brein lijkt erop gericht om sneller negatieve dingen op te merken (denk: de niet opgeruimde keuken, rondslingerend speelgoed of dat er nog geen boodschappen zijn gedaan). Maak het een missie om elke dag heel bewust ‘thuis te komen’. Hoe? Ga rustig zitten en neem de huiselijke omgeving in je op. Voel de waardering voor dat eigen plekje op de wereld. Praat met gezinsleden, deel verhalen over je dag of knuffel je huisdier. Sta jezelf toe om gewoon even te zijn, in plaats van te doen.

Volgend artikel
Een brief aan de openhartige: de wereld heeft jou nodig
Een brief aan de openhartige: de wereld heeft jou nodig