Terug naar overzicht

Dertigersdilemma

Categorie
Dertigersdilemma

Het dertigersdilemma. Zelfs als je die term nog nooit hebt gehoord, weet je eigenlijk direct wat ermee wordt bedoeld. In een bepaalde fase van ons leven, vaak als we tegen de dertig lopen – maar eerder of later kan ook – gaan we opeens pas écht nadenken over wat we willen met ons leven. 

Wil ik echt verder met deze partner? Doe ik het werk dat bij me past? Leef ik mijn passie wel? Wil ik wel of geen kinderen? Maar vooral: wie ben ik nu eigenlijk écht? En wat wil ik nu écht?

Herken je deze twijfels? Dan heb je vast te maken (gehad) met de Saturnus-cyclus. Saturnus is de grote leermeester, de bestemmingsplaneet. Hij zorgt ervoor dat we ervaringen opdoen in het leven, zodat we bewuste keuzes kunnen maken en ons levensdoel helder krijgen.

Saturnus laat ons zien op welke gebieden we lessen hebben te leren en welke ervaringen we hiervoor nodig hebben. Het opdoen van die ervaringen gaat meestal niet zonder slag of stoot. Vaak zijn we bang om zekerheden los te laten, risico’s te nemen. De meesten van ons hebben als kind geleerd te doen wat er van ons wordt verwacht, ons aan te passen aan de omgeving. In de Saturnuscyclus worden we geconfronteerd met die oude patronen en komen we voor de keus te staan of we ze nog willen meenemen in onze rugzak, of dat we er op een gepaste manier afscheid van gaan nemen.

Papieren bootje

Saturnus kan dus zorgen voor ongemak op die gebieden waar jij iets te leren hebt. Is dat bijvoorbeeld op het vlak van relaties, dan is er een grote kans dat je relatie op de helling komt te staan en je gedwongen wordt erover na te denken of deze relatie al dan niet bij je past.

Zulke ervaringen worden vaak ervaren als een crisis, doordat we uit angst geneigd zijn om tegen de stroom in te blijven zwemmen. Of, zoals laatst iemand tijdens een consult het zo mooi verwoordde: ‘Ik voel me als een papieren bootje op de oceaan, ik word alle kanten opgeslingerd en weet niet of ik blijf drijven.’

De uitdaging ligt in het meegaan met de stroom, jóuw stroom welteverstaan, niet die van de omgeving. Het is de tijd om naar binnen te keren, trouw te zijn aan jezelf en te zien wat jij nodig hebt om een balans te vinden tussen je gevoel en verstand. Zodat je je passie kunt voelen en weet of je plannen haalbaar zijn. Het kan bijvoorbeeld wel je droom zijn om concertpianist te worden, maar je kunt geen piano spelen… Het nemen van pianolessen, gewoon voor je plezier, kan ook een mooi compromis zijn! Heb je alles op een rijtje, dan kun je echt gaan doen wat jij te doen hebt in het leven.

Voorbeeld: grote veranderingen

De vrouw op deze afdruk is 29 en zit middenin de Saturnus-cyclus. Haar lijnen zijn zeer duidelijk zichtbaar, wat laat zien dat zij een krachtige persoonlijkheid is. De handpalm is zeer robuust op papier gezet; toch verraadt de kwetsbare stand van de vingers dat zij haar kracht nog niet helemaal vertrouwt en volledig inzet.

Het dwarslijntje op de levenslijn staat voor een belangrijke verandering in haar leven: rond haar 28ste moest deze vrouw blijkbaar een belangrijke beslissing nemen. Dat keuzes maken niet altijd makkelijk is, is te zien aan de ruime afstand tussen de hoofd- en levenslijn, de vele eilanden op de hart- en hoofdlijn en de onrustlijntjes naast de Mercuriuslijn.

Hulpbronnen

De rechte Saturnuslijn toont dat tijd en ruimte oplossing bieden en overhaaste beslissingen stress kunnen veroorzaken. De zusterlijn binnen de levenslijn (zie de ‘levenslijn’), evenals de prachtige Mercuriuslijnen geven innerlijke kracht en schenken een diep vertrouwen in de toekomst!

Tenslotte

Nog één ding: het kan lijken alsof alles tegenzit in deze fase. Vergeet dan niet dat dit alles maar één doel heeft: jou weer in contact te brengen met je oorspronkelijke bron, zodat je mag oogsten en met een innerlijke glimlach door het leven kunt gaan!

 

Door anderen gelezen