Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt)

Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt) Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt) Durf te schrijven (want dit is wat het je brengt)

Schrijven is een fysieke activiteit volgens Lieve Dot columnist en schrijftrainer Geertje Couwenbergh. Het wordt leuker én beter wanneer je niet alleen je brein betrekt in het schrijven, maar je huid en haar. Schrijven maakt zo je hele wereld zichtbaar.

Of het nu een boodschappenlijstje is of je autobiografie: schrijven maakt je binnenwereld zichtbaar.  Dat maakt het zo fascinerend én eng. Over dat eng zeg ik vaak tegen mijn schrijfstudenten dat ze daar niet zo druk over hoeven maken. Wat je eng vindt om op te schrijven is iets wat je toch al denkt, ademt en leeft. Dan kun je net zo goed de ervaringen met die gewelddadige vader, je zwak voor je collega, je mismoedige wereldbeeld of waanzinnige ambitie opschrijven. Geef wat je meent of denkt de eer van het daglicht – laat het naar je terug staren vanaf het papier. Die afstand, hoe gering ook, is het begin van een relatie met je wereld, in plaats van een verstrengeling in een klevende haarbal.

Het voelt alsof iets échter is, nadat ik het heb opgeschreven, hoor ik mensen vaak zeggen.  En ja, het Geschreven Woord lijkt plechtig. Het valt na te lezen door anderen, is overdraagbaar en kan je overleven. Allemaal redenen waarom velen van ons juist wíllen schrijven. Toch laat ik mensen graag ervaren dat schrijven is als al het andere. Of je nu afwast, boodschappen doet, kinderen naar school brengt, invoegt op de snelweg of jezelf aankleedt; alles wat je doet is een afdruk van hoe je leeft.

Het werd mij al snel duidelijk dat de wereld een onherbergzame plek is als je jezelf niet kent. En met dat zelf bedoel ik dat cluster van meningen, ideeën, herinneringen, zo-zit-hets en zo-ben-iks die je je gedachten noemt. Schrijven – zeker de ongecensureerde vorm die ik doe en doorgeef – legt dat bouwwerk, die filter van identiteit bloot. En dat is me wat waard. Want zodra je je filters ziet, heb een mogelijkheid ze te doorzien. Je krijgt een kans op een ongefilterd écht leven. Alsof je lagen skikleding uitpakt en de zon, wind, aanraking en regen ineens kan voelen. Anders gezegd; schrijven doorklieft de illusie dat je je wereld kent en maakt je weer een beginner op de meest lentefrisachtige manier. In tegenstelling tot zijn mentale imago is schrijven een fysieke daad, met een tastbaar effect.

Wie schrijft die blijft, zeggen ze wel eens. Maar om te blijven moet je er eerst zijn. En misschien is dat wel de ware magie van schrijven: wie schrijft die ís.

Beleef het zelf: win een schrijfweekend!

Win een geheel verzorgd innerlijk avontuur (t.w.v €319) op een prachtige locatie in Nederland.

Onze eigen ‘Lieve Dot’ Geertje Couwenbergh staat al jaren bekend om haar creatieve en bewogen retraites. Dit voorjaar komt ze met een geheel nieuw programma, Move Me – en jij kunt een plek winnen. Check je agenda voor 1 tot 3 juni en boor je meest enthousiaste zelf aan om die plek – t.w.v €319 –  te bemachtigen!

Move Me: Embodied Writing
In dit weekend speel je met de expressievormen van schrijven, beweging en ontmoeting. Lees de hele beschrijving van het programma hier. Elke dag bestaat uit twee schrijf- en bewegingssessies, uitwisseling, drie heerlijke biologisch-vegetarische maaltijden en volop tijd om te ontspannen, schrijven, rusten en de prachtige omgeving rond het retraitecentrum te verkennen.

Hoe kun je winnen?

Vertel ons in een reactie op Facebook waarom jij graag de magie van schrijven wilt ontdekken. 

Voorwaarden
Je ontvangt uiterlijk vrijdag 18 mei bericht wanneer je gewonnen hebt. De prijs is niet overdraagbaar of inwisselbaar voor een ander programma van Geertje. Op basis van beschikbaarheid heb je de mogelijkheid om tegen bijbetaling je verblijf te upgraden naar een eenpersoonskamer.

Programma en locatie

Samaya retraitecentrum
Dit nieuwe programma wordt gehost in Samaya, een prachtig retraitecentrum in het midden van Nederland. Dit voormalige klooster ligt te midden van een weelderige tuin en maakt gebruik van natuurlijke materialen en biologische bloemen. Tijdens het programma deel je je kamer met maximaal één andere deelnemer, waarmee je beschikt je over eigen badkamerfaciliteiten.
 
Programma-eisen
Je hebt geen specifieke ervaring nodig om aan dit programma deel te nemen. Het enige wat je nodig hebt zijn snelschrijvende pennen, comfortabele kleding – en een open geest. Het programma is open voor Engelstalige deelnemers, maar je kunt uiteraard schrijven en delen in je voorkeurstaal!

Geertje Couwenbergh
Geertje beantwoordt al jaren als Lieve Dot de meest uiteenlopende vragen van Happinez lezers en is auteur van vijf boeken, waaronder het populaire schrijfboek Zin: Lust in je Leven door Schrijven. In haar unieke programma’s heeft ze inmiddels honderden schrijvers begeleid – Schrijven Magazine noemde haar onlangs hun ‘topdocent’. Onlangs verscheen een bundeling van Lieve Dots: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies.

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 
Volgend artikel
Keuzestress? Psycholoog Barry Schwartz deelt zijn tips
Keuzestress? Psycholoog Barry Schwartz deelt zijn tips