Elke dag is een nieuw begin

Elke dag is een nieuw begin Elke dag is een nieuw begin Elke dag is een nieuw begin

Een heel nieuw jaar ligt nog voor je, en je kunt er van alles van maken. Wil je graag verandering in je leven, maar weet je niet hoe, of waar je moet beginnen? Zo bekijk je het grote witte vel papier dat 2017 is als een mooie kans.

Januari is geen magisch startmoment

Misschien heb je ze als memo’s op de koelkast geplakt, misschien zitten ze gewoon ergens in je achterhoofd: goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, minder tijd aan je telefoon besteden. Wat het ook is, er zijn vast dingen die je in het nieuwe jaar hoopt te veranderen. Maar inmiddels is januari alweer een tijdje onderweg, en zijn je voornemens misschien veranderd in irritante stemmetjes die je er steeds weer op wijzen wat je moet doen of laten.

Laat die stemmetjes lekker voor wat ze zijn. Hartstikke goed dat je je bezint op wat je anders zou willen in je leven, en januari is een prima moment voor verandering – maar het is just as good a time as any. Ook in februari kun je nog sportiever worden of gezonder eten, in maart gaat het ook prima om je sociale leven een boost te geven (of terug te schroeven), en zelfs in april kun je jezelf er versteld van laten staan hoe je het roer om kunt gooien.

Bekijk het positief

Als we het over voornemens hebben, praten we vaak in termen van lukken of mislukken. Dat maakt je plannen beladen: het kan twee kanten op, goed of fout. Bekijk je het allemaal wat luchtiger, dan is de kans dat je de handdoek in de ring gooit veel minder groot. Denk niet in ‘alles of niets’.

Leg jezelf dus niet op dat je week na week drie keer moet sporten, niet meer mag snoepen of je telefoon elke dag na zeven uur moet negeren – om vervolgens teleurgesteld te raken als het niet lukt. Zie goede voornemens als een waardevol streven, en behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen: waardeer jezelf om de stappen die je zet. Benadruk dus de ene avond dat je bent gaan sporten, en niet de twee waarop je voor iets anders hebt gekozen. Dan is de kans veel groter dat je het volhoudt.

Doe wat goed voelt

Doe wat bij je past. Houd je van eten en zou je graag meer tijd aan gezonde maaltijden besteden, maak dan tijd vrij om te koken en begin een gezellig instagramaccount met de foto’s van je gerechten. Maar doe je jezelf met koken geen groot plezier, wees dan realistisch en verander je eetpatroon in kleine stappen – zonder dat je er dagelijks een uur voor in de keuken hoeft te staan. Zie goede voornemens niet als een pressiemiddel om jezelf tot verandering aan te zetten, maar als een prikkel om meer te doen wat je gelukkig maakt.

Volgend artikel
Schommelen om je angst te sussen
Schommelen om je angst te sussen