Zo zie je het glas halfvol

Fotografie Door Dorien Vrieling
Zo zie je het glas halfvol Zo zie je het glas halfvol Zo zie je het glas halfvol

In een tumultueuze wereld is het niet altijd eenvoudig om je roze bril op te zetten. Maar ook van positiviteit kun je een gewoonte maken. Vijf tips om de dingen van de zonnige kant te bekijken.

Zie het als een keuze
Wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt voor alles: niet alleen voor de mooie, maar ook voor de minder mooie dingen in het leven. En ja, als je dan toch kunt kiezen, waarom zou je je lamp dan niet richten op wat goed voelt? Daarmee verdwijnen de schaduwkantjes heus niet, maar als je je aandacht traint, zul je wel zien dat de mooie dingen je veel meer gaan opvallen. Beauty is in the eye of the beholder, positivity net zo goed.

Accepteer de hobbels
Hoe dan ook kom je af en toe een bump in the road tegen, de ene keer een kleintje, dan weer een grote. Soms zelfs meerdere achter elkaar. Heb je daar invloed op? Nee. Je kunt heel langzaam gaan rijden, zodat je bedacht bent op de volgende hobbel. Je kunt zelfs de auto langs de weg zetten, wat dan weet je zeker dat je geen hobbel meer tegenkomt – maar dan sta je stil. Blijf je rijden, dan komt er na elke down onherroepelijk weer een up. En hoe vaker dat gebeurt, hoe gemakkelijker je je schouders ophaalt bij een nieuwe hobbel in de weg.

Omarm wie je bent
Vaak is het veel moeilijker om positief naar jezelf te kijken dan naar anderen. Bij je vriend, zus of vader zie je ook de minder mooie kantjes, maar je ziet ze in het perspectief van hun hartelijkheid, hun gevoel voor humor, hun talenten. Niemand, maar dan ook echt niemand, is perfect. Waarom zou je dat dan wel van jezelf vragen?

Roep jezelf terug
De truc van positief denken is vaak: de dingen in perspectief zien. Heb je het druk, zit je niet lekker in je vel, dan kan iets kleins dat je dwarszit in korte tijd uitgroeien tot iets veel groters. Zeg stop! tegen jezelf zodra je merkt dat je iets groter maakt dan het is. Ga even zitten, adem een paar minuten aandachtig in en uit, en bekijk je gedachten nog eens van een afstandje. Of leg het voor aan iemand die jou goed kent: bekijkt hij of zij het ook zo? Grote kans dat het je helpt te relativeren.

Kom uit je hoofd
Wanneer je niet lekker in je vel zit, kunnen negatieve gedachten heel overtuigend lijken. Bewegen helpt je om die gedachten even te laten voor wat ze zijn. Wandel, fiets, ren, leef je uit in de sportschool, en dans! Niet om hoe het eruit ziet, nee, maak die moves helemaal voor jezelf. En zing elke dag een kwartiertje mee met je favoriete muziek zo hard je kan. Met dit liedje bijvoorbeeld, of deze.

Volgend artikel
De man die ik nooit was
De man die ik nooit was