Terug naar overzicht

Dit is waarom je vanavond weer te laat naar bed gaat – én wat je eraan kunt doen

Categorie
Dit is waarom je vanavond weer te laat naar bed gaat – én wat je eraan kunt doen

‘Nog één aflevering op Netflix’ of : ‘nog even je Instagram feed checken.’ Ons voornemen om op tijd te gaan slapen sneuvelt vaak zodra het bedtijd is. Liese Exelmans vertelt in dit college van de Universiteit van Vlaanderen wat we hieraan kunnen doen.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die moeite hebben om op tijd naar bed te gaan. Volgens Exelmans vinden we het moeilijk om ons mediagebruik binnen de perken te houden, waardoor we steeds later gaan slapen. Maar: daar is een oplossing voor.

Onze controlekamer
Zelfcontrole gebruiken we om iets te bereiken, ook wel karakter, discipline en doorzettingsvermogen genoemd. Dit is te vinden in onze hersenen, in de prefrontale cortex. Dit is als het ware de controlekamer van ons lichaam. Deze zelfcontrole gebruiken we om goede keuzes te maken. Bijvoorbeeld om te kiezen om naar de sportschool te gaan in plaats van om op de bank een serie te kijken.

Tips
Wil jij er ook in slagen om vroeg naar bed te gaan en heerlijk uitgerust wakker te worden? Exelmans geeft in dit college een aantal tips om grip te krijgen op je mediagebruik.

Door anderen gelezen