Wil je dichter bij je gevoel komen? Doe dan dit

Wil je dichter bij je gevoel komen? Doe dan dit Wil je dichter bij je gevoel komen? Doe dan dit Wil je dichter bij je gevoel komen? Doe dan dit

De Amerikaanse schrijfster Julia Cameron bedacht een methode om blokkades op te heffen die creativiteit en positieve gevoelens in de weg zitten. Een belangrijk onderdeel van haar methode zijn de ‘ochtendpagina’s’.

Ochtendpagina’s

Elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol met wat er in je opkomt. Dat kun je niet fout doen, die dagelijkse ochtendkronkels zijn niet als kunst bedoeld en hoeven niet mooi te klinken. Vaak zijn ze onsamenhangend of zitten ze vol zelfbeklag en herhalingen. Als je al dat gedoe niet zou opschrijven, zou het maar door je onbewuste gedachten zwerven. Want zegt Cameron: “Het is heel lastig ochtend na ochtend, maand na maand te klagen over een bepaalde situatie zonder tot constructief handelen te worden ‘verleid’.” Je gaat dus als vanzelf oplossingen voor je problemen bedenken. Door elke ochtend te schrijven kom je voorbij die negatieve gedachten.

Tijd maken

Cameron hoort mensen vaak zeggen dat ze geen tijd hebben om te schrijven. Deze oefening helpt je om het gevoel van gebrek aan tijd te ontmantelen. Koop vijf ansichtkaarten en vijf postzegels. Adresseer ze aan vijf mensen van wie je houdt, maar die je uit ‘tijdgebrek’ nooit iets laat horen. Stel de wekker in op vijftien minuten. Je hebt twee á drie minuten per kaart om je liefdevolle groeten op te schrijven aan je vrienden. Doe ze na afloop in de brievenbus.

Meer lezen?

Julia Cameron schreef ‘The Artist’s Way en ‘Je leven schrijven’

 

Volgend artikel
Zo kun je je gedachten gebruiken voor een gelukkiger leven
Zo kun je je gedachten gebruiken voor een gelukkiger leven