Wanneer geld wel gelukkig maakt

Fotografie Door Dorien Vrieling
Wanneer geld wel gelukkig maakt Wanneer geld wel gelukkig maakt Wanneer geld wel gelukkig maakt

‘The best things in life are free’. ‘No money, no problem’. Natuurlijk, uiteindelijk word je het meest gelukkig van dingen die niet in geld uit te drukken zijn: een zoen van je lief, urenlang wandelen, uitslapen. Maar geld kan wel bijdragen aan je geluk.

Als je het besteedt aan een ervaring

Welke foto’s bewaren we? De kiekjes van de mensen van wie we houden, én van onze belevenissen. Over het boeken van een vakantie twijfel je misschien sneller dan over de aankoop van een nieuw fornuis of nieuwe fiets, want die dingen zijn ‘nuttig’. Maar uiteindelijk worden we het meest gelukkig van ervaringen, blijkt uit onderzoek. Dat betekent heus niet dat we allemaal naar de andere kant van de wereld moeten om mooie herinneringen te creëren – maar als je het je kunt veroorloven, heb je groot gelijk wanneer je investeert in een bijzondere belevenis.

Als je het deelt

Geld geeft pas echt een rijk gevoel wanneer je het gebruikt om iemand anders blij te maken. Daarbij kun je denken aan een bijdrage aan een goed doel, zodat je de wereld een klein stukje beter kunt maken. Maar dat is net zo goed mogelijk in je eigen omgeving. Wanneer je je moeder verrast met dat boek waar ze het laatst over had, of een goede vriend mee uit lunchen neemt.

Als het je tijd oplevert

Tijd is misschien wel het meest kostbare dat we hebben. Die besteden we dus graag aan dingen waar we van genieten, en liever niet aan wachten, onderweg zijn of vervelende klusjes. Kun je tijd besparen door dichter bij je werk te gaan wonen of de strijk uit te besteden aan iemand die er beter in is, en kun je je dat veroorloven, dan kan het je leven net een beetje fijner maken.

Als je goed kiest

We leven in een tijd van overvloed. Het is niet moeilijk je te laten verleiden door het enorme aanbod, maar een impulsieve aankoop voegt vaak niet echt iets toe. Dat is een goede check: heb ik hier echt iets aan? Kwaliteit, en iets wat eerlijk gemaakt is, kost vaak wat meer, maar brengt je in the long run ook het meeste. Of het nu gaat om écht lekker biologisch brood, een jas van mooie, sterke stof of een ring van fair trade goud.

Volgend artikel
In Iran vind je poëzie in alles
In Iran vind je poëzie in alles