Zo haal je meer uit je dag

Fotografie Door Dorien Vrieling
Zo haal je meer uit je dag Zo haal je meer uit je dag Zo haal je meer uit je dag

Wil je meer bereiken in het leven? Begin vroeg, zegt Hal Elrod. Letterlijk, want zijn boek Miracle Morning is een stappenplan om, door je ochtend beter te beginnen, je leven op ieder vlak te veranderen.

Volgens Hal hoef je alleen maar zes nieuwe gewoontes te ontwikkelen in je ochtend: stilte creëren, affirmeren, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven. Die gewoontes helpen je te werken aan meer focus, positiviteit, regelmaat en bewustzijn.

Hoe ontstond het idee voor Miracle Morning?

Dat ging eigenlijk vanzelf. Nadat in 2008 de economie instortte, zat ik een half jaar financieel, lichamelijk en spiritueel rock bottom. Toen stelde ik mezelf de vraag: wat doen de meest succesvolle mensen in de wereld iedere dag, wat ik niet doe? Ik ontdekte dat het geheim iets met ochtendrituelen en persoonlijke ontwikkeling te maken moest hebben.

Als je elke dag werkt aan zes nieuwe gewoontes, kun je je focus en zelfbewustzijn versterken – dat is het idee achter jouw stappenplan. Maar het moet wel voor acht uur ’s ochtends. Waarom zo vroeg?

Hoe je je ochtend begint, zet de toon voor de rest van de dag. Als je je elke ochtend richt op focus en groei, en als je je doelen stelt, is de kans groot dat je ook een proactieve, gefocuste dag zult hebben, waarop je die doelen bereikt. Dan leef je je beste leven.

Wat raad je mensen aan die zich meer een avondmens voelen, maar toch graag de 30 day morning challenge willen proberen?

Verrassend genoeg geldt voor 70% van de mensen die nu elke dag het Miracle Morning-stappenplan doen, dat ze zichzelf vóór ze het boek gingen lezen nooit een ‘ochtendmens’ hadden genoemd. Maar er zijn al honderdduizenden mensen die nadat ze de ‘5 step snooze proof wake up strategy’ in het boek hadden gelezen, en begonnen aan de challenge, ontdekten dat ze eigenlijk enorm kunnen genieten van de zonsopgang.

In je boek staat ‘het geheim achter het creëren van nieuwe gewoontes die je leven veranderen (in 30 dagen)’. Kun je alvast een voorproefje geven op dat geheim?

Om te begrijpen hoe dat kan, moet je weten dat elke nieuwe gewoonte die je ontwikkelt, uit drie fases bestaat.

Fase 1 noem ik ‘ondraaglijk’. In de eerste tien dagen waarin je een nieuwe gewoonte traint, of een oude gewoonte probeert te veranderen, voelt dat vaak als onmogelijk. Dat komt omdat verandering van nature weerstand in ons oproept. In deze fase hoor je jezelf dingen zeggen als ‘ik kan dit niet’ of ‘ik haat dit’, want elke vezel van ons wezen verzet zich tegen de verandering.

Fase 2 heet ‘onprettig’. In de volgende tien dagen begin je te wennen aan je veranderde gewoonte, maar het is nog steeds niet echt fijn, en je geeft je verzet nog niet helemaal op.

Ten slotte kom je in fase 3: ‘niet meer te stoppen’. Op een bepaald punt in de laatste tien dagen ervaar je een opvallende verschuiving. De nieuwe gewoonte heeft zijn plek veroverd, en je identificeert je ermee. Nu zeg je niet meer tegen jezelf ‘wat haat ik dit’, maar ‘ik ben een ochtendmens!’

Benieuwd naar het Miracle Morning-fenomeen? Lees meer over de beweging en het boek op www.miraclemorning.com.

Volgend artikel
Samen in de eenzame stad
Samen in de eenzame stad