He, het is oké… om diep van binnen een hekel te hebben aan de zomer

He, het is oké… om diep van binnen een hekel te hebben aan de zomer He, het is oké… om diep van binnen een hekel te hebben aan de zomer He, het is oké… om diep van binnen een hekel te hebben aan de zomer

Je voelt de warme zon op je rug branden als je naar werk fietst. Om je heen zie je lachende gezichten, zwierige rokjes en volle terrassen. Het is zomer. De tijd van het jaar wanneer iedereen een stuk gelukkiger lijkt. Behalve jij. Is dat erg? Is dat gek? Nee hoor, de zomer kan doodvermoeiend zijn.

Voor de die-hard zomer-fan is dit onvoorstelbaar. Wat is er fijner dan lange zwoele zomeravonden in de zon? Luchtige topjes en lekker terrashangen. Bovendien is vitamine D toch goed voor je?

Dat is helemaal waar. Maar in Nederland krijgt maar liefst 0,1% last van een zomerdepressie. Dat klinkt niet als veel, maar dat zijn toch 17.000 mensen die elk jaar ongelukkig worden door de zonnige terrasdagen. Het zien van overvolle terrassen kan namelijk voor flink wat onrust zorgen. Los van het feit dat het drukker dan normaal is in de stad, geven volle terrassen je het gevoel dat je óók op een terras zou moeten zitten. Als jij door de stad fietst richting huis, en je hebt geen plannen, kun je je flink ‘zielig’ voelen. Want, waarom zit jij niet op een terras met een glas rosé in je hand? Daar bovenop kan een terras fysiek op lopen ook enorm stressvol zijn. Iedereen staart naar je (is niet waar overigens, maar zo voelt het wel), straks struikel je of vind je niet het tafeltje waar je vrienden zitten.

Dan heb je ook nog de warmte. Die plakkerige dagen als het zweet van je lijf gutst. Bezweet de dag doorkomen vind je niet bepaald appetijtelijk en de helse slapeloze nachten boven (of onder, of boven) de deken zorgen ervoor dat je gapend de dagen doorkomt. Ellende.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Who cares?

‘Waarom ga je niet gewoon lekker binnen zitten met de gordijnen dicht als je het zo verschrikkelijk vindt?’ hoor ik jullie denken. Daar zit ‘t ‘m juist in. Als er buiten een hittegolf door het land giert, ga je niet binnen zitten, met de gordijnen dicht, een bak ijs op schoot en je favoriete serie op. Althans, dat kan wel, maar het schuldgevoel dat dan opkomt is nóg ellendiger dan de zoektocht naar een terrasbuddy. Het is een constante innerlijke strijd. De ongeschreven regels van ‘hoe het heurt’ galmen door je hoofd. Met dertig graden ga je gewoon niet binnen zitten. Daar vinden mensen namelijk iets van.

Je innerlijke criticus

Maar wat als je deze cycle doorbreekt? Iets minder naar je eigen innerlijke criticus luistert? Wie zegt dat het niet oké is om binnen te zitten als de zon schijnt? Als jij ergens geen zin in hebt, doe je dat toch lekker niet? Het is een goede oefening in luisteren naar jezelf, en naar wat jij wil. Hou op met jezelf veroordelen. Want dat is wat je doet, je hebt een mening over je eigen gedrag. Wees eens wat liever voor jezelf, en gelukkig is het maar een paar weken per jaar zomer in Nederland.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over auteur
Volgend artikel
Komt de stoom uit je oren? Waarom boosheid zo’n belangrijke emotie is – en hoe je ‘m goed gebruikt
Komt de stoom uit je oren? Waarom boosheid zo’n belangrijke emotie is – en hoe je ‘m goed gebruikt