Angst is soms wél een goede raadgever, vindt Susan Smit. Lees meer
Schrik je een beetje van de titel van dit bericht – helemaal zonder telefoon? Wees gerust, dit is geen pleidooi tegen moderne communicatievormen. Het is wel een uitnodiging om af en toe een paar uurtjes voor onbereikbaarheid te kiezen.
Je kent er vast nog wel een paar: mensen die er bewust voor kiezen om geen mobiele telefoon te gebruiken, of die hun mail hooguit een keer per dag checken. En ook al zijn WhatsApp, Facebook en Instagram superhandig en vermakelijk, soms kan het een heel aantrekkelijke gedachte zijn om weer analoog door het leven te gaan. Niet meer gedachteloos naar je telefoon grijpen terwijl je ‘m net nog in je hand had, niet meer automatisch je mail openen bij een binnenkomend bericht, terwijl je net lekker aan het werk was.
Uit onderzoek van de universiteiten van Würzburg en Nottingham-Trent blijkt dat werknemers die hun telefoon hadden weggelegd, maar liefst 26 procent productiever waren. Zonder telefoon doe je dus een kwart meer dan mèt. Niet zo gek, want je raakt veel minder snel afgeleid, en daardoor wordt het meteen een stuk rustiger in je hoofd.
Daag jezelf daarom eens uit en ga een weekje digi-light. Het is helemaal niet nodig om volledig cold turkey zonder telefoon of mail te gaan leven, maar door je e-mail en Whatsapp elke dag een paar uur achtereen te laten voor wat ze zijn, ga je relativeren hoe belangrijk al die berichten echt zijn. Je gaat beter filteren, want op veel dingen hoef je helemaal niet (meteen) te reageren. En het allerfijnste: het wordt veel gemakkelijker om je te concentreren op wat je aan het doen bent.
Hoe pak je het aan? Plan vaste momenten in waarop je je telefoon pakt en je mail checkt. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, meteen na de lunch en om een uur of vier. Dat is vaak genoeg voor echt belangrijke berichten, maar het geeft je ruim de tijd om onafgebroken te werken (vergeet niet om regelmatig te pauzeren). Blijft het verleidelijk om éven te kijken of je nog mail hebt gekregen, of te checken wat er op Facebook gebeurt? Er zijn veel handige apps die je op gang kunnen helpen, zoals Forest, waarmee je een halfuur ongestoord kunt werken en ondertussen op je scherm een boompje laat groeien. Werk ze!
Angst is soms wél een goede raadgever, vindt Susan Smit. Lees meer
Je huis opgeruimd à la Marie Kondo, maar dan? Lees meer
Een studieboek onder je kussen leggen voordat je gaat slapen, dat werd vroeger wel... Lees meer
Niet het gebrek aan geld staat je dromen in de weg, maar je aangeleerde denkpatronen. Lees meer
Als je iedere zondag wordt overvallen door een gevoel van melancholie. Lees meer
Het was een harde les: het leven is niet rechtvaardig, altijd makkelijk of leuk. Lees meer