Terug naar overzicht

Dit kan een orchidee voor jouw geluk betekenen

Categorie
Dit kan een orchidee voor jouw geluk betekenen

Een huis vol planten is gezellig en gezond: al dat groen zuivert de lucht. Maar planten zijn op een dieper niveau ook goed voor je. Neem bijvoorbeeld de orchidee, de koningin van de jungle, die vele harten verovert door haar spectaculaire luchtwortels, uitbundige kleuren en weelderig uiterlijk. Wat zijn de verborgen krachten van deze schoonheid? 

Orchideeën laten ons ademen – net als alle andere planten. Daarom verdienen ze hoe dan ook een ereplek in huis. Ze zorgen dat we bestaan, want ze geven zuurstof en zuiveren de lucht. Maar deze exotische godin verrijkt je leven op meerdere vlakken.

Innerlijke rust

De aanwezigheid van een orchidee herinnert je eraan – net als alle andere planten – dat je een levend wezen bent, die zich graag omringt door leven en levenskracht. Dat levert niet alleen een positieve bijdrage aan de kwaliteit van energie in huis, maar houdt je bewustzijn ook veel meer in het hier en nu. Je voelt je beter geaard en in verbinding met de natuur, wat meer innerlijke rust kan geven en stress doet verminderen.

Brenger van geluk

Orchideeën verrijken in de eerste plaats jouw huis met hun stijlvolle voorkomen, maar hebben ook een positief effect op de geest. Ze maken je vrolijk, zorgen voor creativiteit, betere productiviteit – fijn als je nu veel vanuit huis werkt – en een geluksgevoel.

Fotocredits: @keeelly91

Rust en kalmte

Een orchidee komt voor in veel verschillende kleuren en vormen. Daarom kun je deze plant – net als een edelsteen – ook kiezen op basis van jouw behoeften en verlangens. Wil je rust en kalmte? Ga dan voor de prachtige blauwe orchidee, zoals de flamboyant Zygepetalum Trozy Blue die ook nog eens heerlijk geurt. En oranje staat bijvoorbeeld voor warmte en gezelligheid. Een mooie orchideeën-soort is dan de Cambria Catatante.

Spirituele werking

Kun je wel wat voorspoed gebruiken op het gebied van vruchtbaarheid, liefde en gezondheid? Met een orchidee kun je ook je intentie (bijvoorbeeld: ik trek liefde aan) extra kracht meegeven. Elke keer als je naar de orchidee kijkt, word je je eraan herinnert wat je graag wilt. De orchidee wordt van oudsher namelijk geassocieerd met vruchtbaarheid. Haar naam heeft ze te danken aan de dubbele wortelknol, die lijkt op het mannelijke geslachtsdeel. ‘Orchis’ betekent in het oud-Grieks dan ook zoveel als teelbal of testikel. In de Victoriaanse tijd werd de orchidee vooral geroemd om haar schoonheid, luxe en kracht.

Plantfulness

De orchidee is ook perfect voor je dagelijkse meditatie. Kijk eens bewust naar de hoeveelheid bladeren die aan een orchidee zitten, de bijzondere vormen en kleuren van de exotische bloemen, hoe het zonlicht erop valt, naar de vormen van de luchtwortels en hoe de nerven op het blad lopen. Bij Intratuin noemen ze dit ook wel ‘plantfulness’. Je ervaart meer focus en rust als je een plant tot in detail in je opneemt.

Wat je geeft, krijg je terug

Er wordt vaak gezegd dat deze plant moeilijk te verzorgen is, maar dat valt reuze mee. De zorg voor een orchidee is wederkerig. Geef haar liefde, aandacht en de juiste plek – een raam op het oosten of westen is ideaal. In de winter mag je een orchidee verplaatsen naar een plek met meer (direct) zonlicht. Als je dit goed doet, laat een orchidee zich op haar best zien en gaat ze wel tientallen jaren mee.

Wist je trouwens dat orchidee goed past bij het sterrenbeeld Maagd? Een Maagd heeft oog voor detail, werkt hard en is zorgzaam en voorzichtig. Deze eigenschappen passen helemaal bij de delicate orchidee, die nauwkeurig verzorgd moet worden om optimaal tot bloei te kunnen komen.

Nog een paar verzorgingstips:

  • Laat nooit water in de pot van een orchidee staan, het zijn geen stevige drinkers.
  • Bruine wortels? Dan geef je teveel water. Groene wortels? Dan heeft je orchidee voorlopig genoeg. Zilvergrijze wortels? Tijd voor water.
  • Zet nooit een fruitschaal in de buurt van je orchidee, daarvan vallen de bloemen sneller af.

Verrijk jouw huis (en leven) met een orchideeënjungle

Een ding is zeker: een orchidee verrijkt jouw interieur en leven. En dit najaar geldt: hoe meer, hoe beter. Dus niet een eenzaam exemplaar in de vensterbank, maar maak er een hele orchideeënjungle van. Van meerdere orchideeën in een pot gebundeld tot een aantal orchideeën op rij in vintage bloempotten. Ga aan de slag en ontdek hoe ontspannen dit kan zijn.

Toch wat hulp of inspiratie nodig?
Intratuin biedt uitkomst. Samen met @keeelly91, @theobert_pot, @plantmom.amsterdam geven ze je graag orchideeënstylingtips én verzorgingsadvies. Daarbij maak je bij aanschaf van een orchidee (twee, drie of nog meer) ook nog kans op een exclusief groenstylingadvies bij jou thuis, mét 449,- shoptegoed. Ontdek meer op intratuin.nl/orchideeenjungle

Door anderen gelezen