Opladen in het groene Apeldoorn: 5 fijne tips

Opladen in het groene Apeldoorn: 5 fijne tips Opladen in het groene Apeldoorn: 5 fijne tips Opladen in het groene Apeldoorn: 5 fijne tips

Van oudsher is Apeldoorn een koninklijke stad, met het gerenoveerde Paleis Het Loo als grote trekpleister. Tegenwoordig is de stad veel meer dan dat. Omringd door veel groen – onder andere Het Nationale Park de Hoge Veluwe – is het een heerlijke plek om nieuwe herinneringen te maken en tot rust te komen.

Los van alles wat Apeldoorn te bieden heeft, en wat het zo’n fijne bestemming maakt: even weg zijn uit je vertrouwde omgeving doet je sowieso goed. Een pauze van je dagelijkse beslommeringen geeft rust en ruimte in je hoofd en in je hart, waardoor je eenmaal thuis weer met een frisse blik en nieuwe energie de draad kunt oppakken. Een goede reden om de agenda snel leeg te maken voor een korte break.

Opladen te midden van groen

Heel ver weg van huis hoef je niet om weer even op te laden. Ook dichtbij vind je ademruimte voor je geest, zoals in het groene, royale Apeldoorn. De stad telt veel stadsparken en ligt vlakbij het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het stuifzand, de prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden, schaapskuddes en zacht stromende beken zorgen meteen voor ontspanning. En in de stad zijn er ook genoeg mogelijkheden om je creativiteit te vergroten, want dat is wat een nieuwe omgeving of ervaringen met je doen. Een paar tips:

1. Mooie stadsparken

In Apeldoorn vind je talloze stadsparken, wat de stad echt zijn groene karakter geeft. Maak bijvoorbeeld een ommetje door stadspark Berg & Bos of het koninklijke Paleispark. Dit park is aan het begin van de zeventiende eeuw aangelegd en diende als plek om te ontspannen voor de leden van de koninklijke familie en hun gasten. In de zomer speelde een groot deel van het hofleven zich af tussen de velden, bomen en vijvers. Dat zie je terug in het park: er is een prachtige thee-koepel, een waterval, een oude schietbaan en een badpaviljoen. 

2. Culturele inspiratie

In Apeldoorn vind je naast natuur ook veel cultuur. Zo kun je bij CODA (een museum, archief, bibliotheek en ExperienceLab ineen) een bezoek brengen aan een bijzondere expo. Of ontdek er de geschiedenis van de stad. Art house films, livemuziek op zondagmiddag en concerten van bekende (inter)nationale artiesten vind je bij poppodium en filmhuis GIGANT. Theater Orpheus is een van de grootste theaters van Nederland en biedt uiteenlopende voorstellingen. Van cabaret en toneel en van dansvoorstellingen tot de mooiste musicals. 

3. Paleis Het Loo

Mocht je tijd hebben, bezoek dan naast het koninklijke Paleispark ook het volledige vernieuwde Paleis Het Loo. Willem III en prinses Mary waren de eerste bewoners. Ook is het paleis het huis geweest van koningin Wilhelmina en haar familie. Zij woonde er haar hele leven.

4. Leuke eettentjes

Fijne adressen voor koffie, lunch en diner zijn er genoeg. Net nieuw is Mr. Murk Food & Friends in de Deventerstraat. Of ga naar Guusje voor heerlijke lokale en duurzame producten. Tips voor diner: Sizzles at the Park (fine dining), Martins Brasserie en Bistro Meester waar je je in Parijse sferen waant. Vegan? Dan is Mr. Vegan Foodbar een fijne plek met een volledig plantaardige menukaart. 

5. Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Apeldoorn combineren met lekker actief bezig zijn? Ga naar Het Nationale Park de Hoge Veluwe: uitgestrekt, beschermd natuurgebied waar de natuur vrij spel heeft. Je kunt er volledig opgaan in de natuur. Pak daarom de fiets of ga te voet op ontdekking. Zeker in deze tijd van het jaar kleurt het bos op haar mooist. Een weldaad voor al je zintuigen. Wild spotten? Ga vroeg in de ochtend of ’s avonds tegen de schemering, dan maak je de meeste kans. 

Extra tip: yoga bij de orang-oetans

Zin in een unieke ervaring? Op 26 oktober, 20 november en 14 december kun je een yogales volgen in het binnenverblijf van de orang-oetans. Een bijzondere manier om in contact met jezelf en de natuur in het Orangseum in Apenheul te staan. Tijdens de les is het park nog gesloten. Je bent alleen omringd door orang-oetans. Door het glas kunnen jullie elkaar bewonderen. De les is geschikt voor iedereen.

Meer ontdekken in Apeldoorn?

Op de website uitinapeldoorn.nl vind je nog veel meer inspiratie voor een bezoek aan deze groene en royale hoofdstad van de Veluwe.

Volgend artikel
Het verhaal achter Pukka én de kracht van thee
Het verhaal achter Pukka én de kracht van thee