Dit zijn de verborgen superpowers van de zee

Dit zijn de verborgen superpowers van de zee Dit zijn de verborgen superpowers van de zee Dit zijn de verborgen superpowers van de zee

De zee hééft iets en doet wat met ons. Aan zee vergeet je makkelijk je zorgen, er ontstaat weer ruimte in je hoofd en je krijgt nieuwe energie. Kortom: de zee werkt helend. Maar daarnaast biedt ze ons nog veel meer. Een ode aan alle wateren op de wereld – en waarom we daar goed voor moeten zorgen. 

We kunnen simpelweg niet zonder water op aarde. De oceaan is een belangrijke levensader en voorziet ons van zuurstof. Daarnaast bepaalt de oceaan ook het weer, de temperatuur en het klimaat. Essentieel voor leven op aarde en het verbouwen van gewassen.

Leven is beweging

Naast dat de oceaan van levensbelang is, biedt ze ons ook mooie inzichten. Kijk alleen maar naar de golven die naar het strand rollen, en zich weer terugtrekken. Of eb en vloed. In de zee zit een beweging die je in het leven terugvindt: in- en uitademen, geven en nemen, komen en gaan, naar buiten treden en naar binnen keren. Ze herinnert ons eraan dat leven beweging is. Als je afstemt op die stroming, kun je rust vinden. Of troost. Of juist nieuwe energie.

Zeemedicijnen

Een schone oceaan of zee is niet alleen voor dieren en planten die erin leven belangrijk, ook wij hebben er baat bij. De oceaan zorgt voor voedsel en bevat veel zeewieren en algen die supergoed voor onze gezondheid zijn. Een paar bekende ‘zeemedicijnen’ zijn: algenolie, spirulina, Keltisch zeezout, chlorella en visolie.

Zon, zee en zorgeloos smeren

Daar kun je al aan bijdragen met Naïf Natuurlijke Zonbescherming voor de hele familie. Deze producten zijn niet alleen goed voor de huid, maar ook ocean-friendly. Ze laten namelijk geen schadelijke ingrediënten achter in het water, omdat ze zijn gemaakt met een natuurlijk UV-filter. Je hoeft dus geen sorry te zeggen tegen de oceaan, wanneer je deze fijne producten gebruikt. Want wist je dat er jaarlijks zo’n 14.000 ton zonnebrandcrème in zee terechtkomt – en dat 85% daarvan microplastics bevat?

De zonnebrandcrèmes van Naïf bevatten minerale filters, zoals zinkoxide (non-nano) en geen chemische filters. Waar een chemische filter in de huid trekt, blijft een minerale filter op de huid liggen. De deeltjes werken als het ware als spiegels: ze liggen op de huid en reflecteren de zon. Dit voorkomt huidirritatie en zorgt voor directe zonbescherming. De crème is eenvoudig aan te brengen en laat – dankzij de natuurlijke oliën – geen witte waas achter.

Extra fijn is dat niet alleen wat er in de tube zit sorry free is, ook de tubes zelf en de verpakkingen zijn van zo natuurlijk mogelijk materiaal gemaakt. Alle tubes van Naïf zijn gemaakt van bioplastic met als hoofdingrediënt suikerriet. Dus niet alleen goed voor de huid, maar ook voor de natuur.

naif sun care

Gedachten ordenen

De oceaan werkt ook helend op ons. Lopen langs de vloedlijn en turend naar de horizon: de zee (of oceaan) maakt je hoofd leeg. Als je piekert is het strand dan ook waar je moet zijn. Na een wandeling langs de kust is het alsof je gedachten op hun plaats vallen en je alles weer helder ziet. Het helpt ze te ordenen en door met je blote voeten over het strand te lopen, voel je je weer geaard.

Spirituele leermeester

De oceaan kun je ook zien als spirituele leerschool in overgave en beheersing. Dit laat zich goed in de praktijk brengen op een surfboard. In en onder water oefen je je ademhaling, wachtend op een goede golf stem je af wat er in het hier en nu gebeurt. Daarbij is de oceaan zich niet bewust van jouw aanwezigheid. Hij is er gewoon.

Kalm worden? Doe de oceaan-ademhaling

Het weldadige gevoel dat je aan zee ervaart, kun je ook in huis halen. Dit doe je met de ujjayi ademhaling (spreek uit als ‘oedjaii’). Dit komt omdat het geluid dat hierbij vrijkomt door het licht vernauwen van de keel bij het in- en uitademen, lijkt op het ruisen van de zee. Door te luisteren naar dit geluid van je keel, focus je je geest, wat een kalmerend effect heeft. Deze ademhaling wordt ook wel de ‘oceaanademhaling’ genoemd.

Volgend artikel
Genieten van het (buiten)leven in Breda: 6 bijzondere plekken
Genieten van het (buiten)leven in Breda: 6 bijzondere plekken