Waarom de film Smoke Sauna Sisterhood ook jou kan helen

Waarom de film Smoke Sauna Sisterhood ook jou kan helen Waarom de film Smoke Sauna Sisterhood ook jou kan helen Waarom de film Smoke Sauna Sisterhood ook jou kan helen

Vanaf 30 november draait Smoke Sauna Sisterhood in de bioscoop. Deze film neemt je mee in de traditionele rooksaunacultuur van Zuid-Estland waar lichamelijke en mentale pijn wordt uitgezweet en het leven gevierd, omringd door zusterschap.

Filmregisseur Anna Hints nodigt je uit om ook deel uit te maken van dit bijzondere intieme samenkomen. Naast een bijzondere filmervaring, kan de film je namelijk veel brengen.

Ervaar de kracht van sisterhood

De film laat op een krachtige manier de diepe verbinding zien die er tussen vrouwen bestaat binnen de saunacultuur van Võromaa in Zuid-Estland. Je wordt meteen uitgenodigd om deel uit te maken van dit intieme samenkomen. De camera maakt namelijk deel uit van een groep vrouwen die het hele jaar door, seizoen in, seizoen uit, samenkomen in de rooksauna. Door de gedeelde verhalen, omlijst met close-ups van vooral hun lichamen in plaats van de gezichten, voel je de menselijke connectie en kwetsbaarheid, maar ook de steun die je elkaar als vrouw kunt geven. De kracht van sisterhood.

Credits: Ants Tammik _ Alexandra Film

Durf jezelf kwetsbaar op te stellen

Er schuilt een transformerende kracht in jezelf kwetsbaar durven op te stellen. Dat doen de Estse vrouwen natuurlijk al door zich in de sauna zowel letterlijk als figuurlijk bloot te geven. Maar wat de Estse rooksaunacultuur vooral kenmerkt, is de emoties, verhalen, geheimen en ervaringen die de vrouwen met elkaar delen, zonder oordeel of schaamte. Deze kwetsbaarheid zorgt voor diepe verbinding, saamhorigheid en liefde onder de vrouwen. Door je emoties te delen, zorg je voor herkenning en geef je anderen ook de kracht om zich te openen en kwetsbaar op te stellen.

Oók jouw verhaal mag er zijn

In de gedeelde verhalen van de moedige vrouwen kun je direct solidariteit en empowerment vinden. Je voelt dat – wanneer je omringd wordt door een groep sterke vrouwen – je gehoord en gewaardeerd wordt in alles wat je denkt, doet of wilt. En dat wilde filmregisseur Anna Hints, die zelf eveneens Zuid-Estse roots heeft, ook benadrukken. ‘Geen enkele ervaring is te zwaar of gênant: iedere stem heeft het recht om zich te uiten.’ 

Credits: Ants Tammik _ Alexandra Film

Ode aan de Estse rooksaunatraditie 

De film is ook een ode aan Estse rooksaunatraditie en geeft een mooi beeld van tradities en rituelen van de saunacultuur van Võromaa in Zuid-Estland. De sauna is namelijk niet alleen een ruimte waar vrouwen in de beschermende duisternis van de rooksauna – en omringd door elkaar hun emoties laten stromen, maar ook traditioneel gezien al generaties lang de plek om kinderen te baren, te genezen en doden te wassen.

Kwetsbaarheid en zelfacceptatie

Met de film Smoke Sauna Sisterhood hoopt filmregisseur Anna Hints een collectieve reis naar kwetsbaarheid en zelfacceptatie aan te moedigen. Waar alle stemmen worden gehoord en gewaardeerd, en waar genezing en empowerment bloeien binnen de omhelzing van zusterschap. 

Nieuwsgierig? De film draait vanaf 30 november in de Nederlandse bioscopen en op PiclSmoke Sauna Sisterhood won talloze prijzen op filmfestivals als Sundance, CPH:DOX en was een grote hit op het filmfestival IDFA. Bestel hier jouw ticket!

Credits: Ants Tammik _ Alexandra Film

Volgend artikel
Dit is de kracht van vrouwenvriendschap
Dit is de kracht van vrouwenvriendschap