Terug naar overzicht

The Braveheart Club #8: Katinka Simonse

The Braveheart Club #8: Katinka Simonse The Braveheart Club #8: Katinka Simonse The Braveheart Club #8: Katinka Simonse

Een gesprek met Katinka Simonse, kunstenaar en vrije denker.

Vandaag heb ik bij de Braveheart Club een vrije denker op bezoek. Kunstenaar Tinkebell, een pseudoniem van Katinka Simonse. Ze is vooral bekend geworden om het verwerken van dode dieren in haar werk. Van een dode kat, maakte ze een tas. Dat leverde haar heel veel kritiek op en zelfs doodsbedreigingen, maar die bundelde ze vervolgens weer doodleuk in een nieuw kunstproject en boek om de absurditeit van haatmail te laten zien.

We hebben het in ons gesprek over die dode kat natuurlijk en Tinkerbell waarschuwde me direct dat het me weleens luisteraars zou kunnen kosten. Maar ik zou je willen vragen om toch te blijven luisteren, ook al voel je weerstand. Want deze vrouw doet projecten met een reden. Het doel van het kattentas project was om ons te laten nadenken waarom het wel maatschappelijk geaccepteerd is om boerderijdieren zoals koeien en varkens te doden voor consumptie, maar huisdieren niet. En daarnaast deed ze nog veel meer interessants de afgelopen jaren en daar hebben we het ook over. Afreizen naar Afghanistan bijvoorbeeld, om daar een uitgezette en verdwenen Afghaan te zoeken. Of afreizen naar Fukushima, de Japanse provincie waar op 11 maart 2011 een kernramp plaatsvond, om na 7 weken reizen te concluderen “het is daar helemaal niet zo gevaarlijk, maar daar heerst wel enorme angst.”

The Braveheart Club

The Braveheart Club is een podcast van Happinez en angst-onderzoeker Roanne van Voorst, waarin we in gesprek gaan met moedige mensen. Vrije denkers. Mensen die tegen de stroom in durven te gaan, en die daarvoor kleine en grote angsten overwonnen. Mensen die soms bang waren, maar besloten dat iets anders, belangrijker was.

Beluister hier de andere afleveringen van The Braveheart Club

Meer weten?