Dit is wat voor vriend(in) jij bent op basis van je sterrenbeeld

Ben jij de vriendin die je zelf in je leven zou willen? Of is je beste vriendin juist totaal anders en leren jullie ontzettend veel van elkaar? Je horoscoop kan een boel vertellen over wat voor vriendin jij bent en hoe je vriendschappen aangaat met anderen. Waar hecht jij waarde aan in een vriendschap? En hoeveel goede vrienden kun jij gebruiken? Dat én meer lees je hieronder over jouw sterrenbeeld én dat van de mensen om je heen.

Tekst: Johanna Blok

Ontdek hier de vriendschapshoroscoop van alle sterrenbeelden:

Deel met vrienden:

Ram en vriendschap

Ram is in vriendschappen een brok vurig enthousiasme. Vooral in het begin, als je de ander net hebt ontdekt en de dingen die je met elkaar deelt nog nieuw zijn. Dat feest van herkenning doet de Ram en haar vrienden goed. Voor anderen voelt dat als een warm bad: ze voelen zich bij Ram gezien en het kost Ram dan ook geen moeite om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Wat lastiger kan zijn, is het onderhouden van contact. Ram ontmoet zo vaak interessante mensen die ze wil leren kennen, dat oude vriendschappen op een laag pitje komen te staan. Daar is geen kwade opzet bij. Ram koestert ze nog steeds in het hart, maar was druk met andere mensen. Als een vriendin dan gekwetst reageert, kan Ram enorm verbaasd zijn. Dat was niet de bedoeling! Ram houdt nog net zoveel van haar! Verder eist Ram van vrienden dat ze naast haar staan no matter what. Verraad is voor Ram onacceptabel.

Stier en vriendschap

Stier hoeft nooit haar best te doen om aardig gevonden te worden. Ze ís gewoon ontzettend aardig en ook nog eens radicaal eerlijk. What you see is what you get. Kwaliteit is voor de lieve Stier belangrijker dan kwantiteit. Ze vindt het niet nodig om een grote vriendenkring te onderhouden. Sluit Stier je eenmaal in haar hart – daar gaat vaak wat tijd overheen – dan houd je die speciale plek voor altijd… Tenzij je haar enorm pijn zou doen. Ook vindt ze het heerlijk om samen te genieten van lekker eten en drinken.

Dat wil niet zeggen dat ze overloopt van initiatief. Vaak zul jij als vriend(in) voor actie moeten zorgen. Stier is ook tevreden met een wandeling samen in de natuur, eens in de drie maanden. Daarbij kan Stier er moeite mee hebben om zich bloot te geven. En dat terwijl je bij haar juist zo goed je verhaal kwijt kunt, want deze vriendin is kampioen luisteren zonder oordelen.

Tweelingen en vriendschap

Het leukste aan Tweelingen is dat ze bruist van de ideeën en dat er geen stiltes vallen. Alles kan worden besproken, niets is taboe. Het contact met Tweelingen kan bijna geestverruimend zijn, omdat dit teken vastgeroeste patronen weet te doorbreken. Tweelingen kan daarbij soms wat bitchy overkomen. Als ze ziet dat je gekwetst bent, maakt ze een grapje en komt ze ermee weg. Boos blijven op Tweelingen is geen optie.

Ook kun je het gevoel hebben dat je je Tweelingen vriendin moet delen met de halve wereld, want ze kent ‘iedereen’. Het positieve daarvan is dat Tweelingen de gave heeft mensen bij elkaar te brengen. De meeste Tweelingen zijn spraakwatervallen. Als jij een probleem hebt, kan ze nuchter reageren. Ze maakt een analyse, komt met een advies en snapt niet waarom je dat niet onmiddellijk opvolgt. Het is toch logisch? Ondertussen kan Tweelingen zelf eindeloos twijfelen over een beslissing (en er later op terugkomen).

Kreeft en vriendschap

De vriendschap met een Kreeft lijkt veel op een familierelatie. Kreeften zoeken zussen, moeders en dochters in hun vriendinnen. De banden kunnen hecht zijn en diep gaan. Denk aan dagelijks even bellen of op de thee bij elkaar. Maar als Kreeft een moeilijke jeugd had, dan kan het trauma zich in vriendschap herhalen. Dan word je als vriendin beschuldigd van iets zonder te begrijpen waar het over gaat. Dan is het de kunst om niet boos te worden, maar boven tafel te krijgen waar de pijn bij Kreeft zit.

Als jij een kwetsbaar moment hebt, is Kreeft een en al liefde en begrip, vooral als je problemen hebt die ze zelf al eens heeft ervaren. ‘Dat heb ik ook altijd’, zegt ze dan. Kreeft heeft behoefte aan wat vertrouwd is, dichtbij is (ze kiest haar vrienden liefst in de buurt) en herkenbaar (dus iemand in dezelfde levenssituatie). Als dat klopt, heb je een vriendin voor het leven, die voelt als een zus.

Leeuw en vriendschap

Je hoort vaak dat Leeuw graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Dus als vriendin van Leeuw doe je er goed aan om haar aandacht te geven. Maar wat je minder vaak hoort, is dat Leeuw als geen ander in staat is om jou in de schijnwerpers te zetten, je te laten voelen hoe goed en speciaal je bent. Leeuw ziet echt wie je bent, en dat voelt goed. Ze kan complimenten geven waar je een week later nog van nagloeit.

Dat is omdat Leeuw zelf zo’n behoefte heeft aan waardering. Het is dus wel de bedoeling dat je momenten die speciaal zijn voor haar koestert, onthoudt en viert. Vriendschap met Leeuw is nooit ‘gewoon’, maar altijd dierbaar en exclusief. Sowieso is het leven in de buurt van Leeuw een feest, want ze houdt van genieten, even samen een glaasje champagne. En dan is Leeuw ook nog eens super loyaal. Misschien is dit wel de beste vriendin die je ooit zult ontmoeten.

Maagd en vriendschap

Een van de mooiste eigenschappen van Maagd is haar bescheidenheid, maar in vriendschappen kan dat haar valkuil zijn. Dan durft ze niet te vertellen over haar problemen omdat ze je niet wil lastigvallen. Of ze neemt geen initiatief omdat ze denkt dat je te druk bent of andere mensen interessanter vindt. Het kan zijn dat je in het begin wat meer moeite moet doen voor Maagd. En het kan even duren voordat Maagd echt laat zien wie ze is.

Maar dan blijkt dat Maagd zich ontzettend goed in jou kan verplaatsen. Ze weet wat je nodig hebt als je ziek bent en welke nieuwe jurk jou het beste staat. Haar advies is altijd eerlijk, objectief en goud waard. Ook zal ze zich altijd onbaatzuchtig voor je inzetten. Het enige wat weleens lastig kan zijn, is dat haar werk altijd voor gaat. Samen naar een feestje? Nee, want ze moet morgen vroeg naar haar werk. Als je dat kunt accepteren, is ze de liefste en vaak ook nog de grappigste vriendin die je ooit zult kennen.

Weegschaal en vriendschap

Weegschaal maakt van elke vriendschap een soort een-op-een relatie. Als je bevriend bent met een Weegschaal ben je een duo, een stel. Je gaat met zijn tweeën een drankje doen, met zijn tweeën winkelen in de grote stad of naar het museum. Weegschaal heeft liever één beste vriendin, dan een hele stoet vriendinnen.

Als je die beste vriendin bent, zijn er wel een paar regels. Weegschaal houdt niet van confrontaties en ook niet van drama of lawaai. Je blijft aardig en beleefd tegen elkaar, no matter what. Dat kan lastig zijn als je een temperamentvol type bent. Dan kropt Weegschaal haar ergernissen misschien een tijdje op, tot ze het gevoel heeft dat de harmonie zoek is. Nee, dan maakt ze geen einde aan de vriendschap, maar ze trekt zich terug en neemt afstand. Maar als je net als zij de rust en schoonheid koestert, blijft Weegschaal je een leven lang trouw. Alleen haar partner is nóg belangrijker voor haar.

Schorpioen en vriendschap

Schorpioen is in vriendschap al net zo hartstochtelijk als in de liefde. Ze maakt een strenge selectie wie ze toelaat tot haar hart. Ben je eenmaal bevriend, dan lijkt het wel therapie. Schorpioen heeft een zesde zintuig voor wat er echt in je omgaat, wat jouw drama is en waar je kwetsbare plekken zitten. Als je wilt omgaan met Schorpioen, moet je bereid zijn om haar toe te laten tot je diepste geheimen.

Je zou denken dat zij dan ook haar zielenroerselen prijsgeeft, maar dat is meestal veel minder het geval. Schorpioen is bijzonder gesloten omdat ze bang is dat iemand haar pijn zal doen als ze laat zien hoe kwetsbaar ze is, maar ze is er als het drama toeslaat in het je leven. Op heftige momenten houdt ze zwijgend je hand vast. En als zij zelf aan de beurt is, verwacht ze van jou exact hetzelfde. Als je dan faalt of haar verraadt, zie je haar nooit meer terug.

Boogschutter en vriendschap

Boogschutter houdt van mensen en gelooft in een betere wereld. Om te zorgen dat die wereld er komt, moet je mensen verzamelen waarmee je idealen of dromen deelt. En zo komt Boogschutter tot vriendschappen. Die kunnen diep gaan, maar meestal kiest Boogschutter vriendinnen die passen bij een ‘gelegenheid’, het organiseren van een benefiet bijvoorbeeld. Andere gelegenheid, andere vriendinnen. Een beetje opportunisme is Boogschutter dan ook niet vreemd.

Geeft jou dat het gevoel dat Boogschutter je gebruikt, besef dan dat ze jou in haar gulheid ontzettend veel heeft gegeven: contacten, belangrijke ideeën en ga zo maar door. En vertrouw erop dat ze jou over drie jaar, als je haar toevallig tegenkomt, opnieuw laat voelen hoe speciaal je voor haar bent. Boogschutter is niet onachtzaam. Ze leeft in een veel grotere tijdruimte dan jij en ik. In haar beleving zijn die drie jaar misschien een week. De vriendschap is wat Boogschutter betreft nog net zo sterk als de dag dat je haar ontmoette.

Steenbok en vriendschap

Steenbok leeft in strijd met de tijd. Er is nooit genoeg tijd om alles te doen wat ze moet en wil doen. En werk gaat altijd voor, níet haar beste vriendin. Tenzij je haar echt nodig hebt, dan is ze er opeens. Dan maakt ze tijd, dan gaat haar vriendin voor alles. Desnoods kruipt ze ’s nachts achter haar bureau omdat ze jou overdag wilde helpen. Na afloop bedank je haar uitvoerig – wat volgens haar niet nodig is – en vervolgens hoor je weken niets meer van haar. Nee, ze is niet boos en ze is je niet vergeten. Ze is druk, zoals altijd.

Het kan superlastig zijn om iets voor haar terug te doen. Ze zal zelden of nooit om hulp vragen, want ze wil haar problemen altijd zelf oplossen. Dat is mooi, maar daardoor kan de vriendschap wat scheef groeien. Steenbok is de sterke, haar vriendin is degene die op haar leunt. Verder: Steenbok heeft genoeg aan één of twee beste vriendinnen. En nog eentje misschien, om mee samen te werken.

Waterman en vriendschap

Waterman is het teken van vriendschap. Waterman ademt vriendschap, het is wat haar hart sneller doet slaan. Bij elke ontmoeting vraagt ze zich af: zou dit een vriend van mij kunnen zijn? Dat zit wel goed, zou je denken. Ja en nee. Het ligt eraan wat jij nodig hebt van een vriendin. Waterman heeft haar eigen set van (strenge!) regels rond dit onderwerp.

Zo ben je er altijd voor je vrienden, maar je bemoeit je nooit met hen. Je tolereert ze volledig, hoe gek de ander het ook maakt. En je bent radicaal eerlijk tegen elkaar. Als jij vooral emotionele verbinding zoekt, dan kan het zijn dat ze je teleurstelt. Grapjes maakt als jij ‘te’ gevoelig bent. Praten over emoties is oké, maar ze verveelt zich snel. Het moet ook over ‘belangrijke’ dingen gaan: de wereld, de mensheid, de politiek. En je moet ertegen kunnen dat je één van haar (misschien wel) honderd beste vriendinnen bent.

Vissen en vriendschap

Vissen is de meest empathische vriendin die je ooit zult ontmoeten. Zij heeft een enorm hart voor mensen die lijden. Dat is dan ook de manier waarop ze verbinding met je zoekt: door het delen van pijn. Ze verschijnt misschien in je leven op een moment dat je het moeilijk hebt, als een engel op aarde. Wat lastig kan zijn, is dat Vissen zich snel het slachtoffer kan voelen. Hoe help je haar op zo’n moment zonder dat ze nog verdrietiger wordt of zich afgewezen voelt?

Een ander punt is dat Vissen zich niet laat vastpinnen op afspraken of beloftes. Ze kan je op het laatste moment laten zitten. Dat is geen kwade opzet, maar ze luistert altijd naar haar emotionele kompas en als dat de andere kant uitwijst… dan heb je pech. Dat is nog vervelender als ze het niet eerlijk tegen je zegt omdat ze bang is je te kwetsen. Maar kun je dit van haar accepteren, dan blijft ze voor altijd.