Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf!

Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf! Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf! Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf!

Er komt een moment in je leven waarop je beseft dat je niet onsterfelijk bent. Vaak is dat wanneer een dierbare overlijdt, of een leeftijdgenoot. Er gebeurt iets drastisch waardoor de dag van gisteren er niet meer is. Voor veel mensen is dat het tweede deel van hun leven. Alsof de houdbaarheidsdatum van het eerste deel van je leven is verlopen. Het is tijd voor iets nieuws.

De setting waarin je leeft verandert voortdurend.  Wanneer er iets groots en belangrijks gebeurt, is het alsof je iets wordt aangereikt waardoor je bewust naar jezelf gaat kijken. Het is vervolgens aan jou of je daar iets mee gaat doen. Het zijn de kruispunten in je leven. De splitsingen in het pad. Wie niet kiest voor linksaf of rechtsaf, kan niet anders dan rondjes draaien en komt niet verder.

Ja zeggen vraagt ook de moed om nee te zeggen

Het tweede deel van iemands leven vaak met ja zeggen tegen belangrijke beslissingen. Het volmondige ja zeggen tegen een nieuwe weg inslaan, vraagt vaak om de moed om nee te zeggen. Leg de verantwoordelijkheid voor je beslissing bij jezelf te leggen, niet bij de buitenwereld. Grote veranderingen vragen om zelfreflectie en niet iedereen staat ervoor open om naar zichzelf te durven kijken.

Maar voor de kracht van het ja zeggen en de kunst van het nee zeggen, is zelfreflectie een eerste vereiste. Pas als je weet wat jij wilt met je leven, durf je ook de ruimte te maken die nodig is om nee te zeggen tegen anderen. Maar vooral ja tegen jezelf.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Zo zeg je JA

1. Stel jezelf de juiste vragen:

De woorden ja en nee zijn meestal antwoorden op vragen. Om echt te weten wat je wilt, is het belangrijk om jezelf de juiste vragen te stellen. Zoals:

  • Wat heeft altijd voor mij gewerkt?
  • Hoe ging ik vroeger met vergelijkbare situatie om?
  • Hoe kan ik hier een win-win-winsituatie van maken?

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

2. Gebruik je verbeelding

Heel vaak beantwoorden we vragen op basis van wat we weten over het leven nu. Maar stel je voor dat je in de toekomst kon kijken? Hoe zou je willen dat je leven er over vijf jaar uitziet? Gebruik je verbeelding en maak een voorstelling van je eigen toekomst, je financiën, je gezondheid, je relaties, je liefdesleven en je plek in de wereld.

Laat je creativiteit stromen en stel je het beste leven voor dat jij en de mensen om je heen kunnen hebben. Maak je dromen groot en kijk dan naar waar je ja en nee tegen moet zeggen om die dromen waar te maken. Grote veranderingen beginnen bij het stellen van grote vragen. Zoals: wat wil ik echt?

3. Zie alles in het licht van je eigen sterfelijkheid

Vaak zeggen we ja tegen iets in de veronderstelling dat we later altijd nog nee kunnen zeggen. Maar wat als je maar één kans hebt?

Als je, zonder dat je het zelf weet, nog maar heel kort te leven zou hebben? Zou je dan ook ja zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wil? Of nee tegen iets wat je juist heel graag wil?

Van Apple-oprichter Steve Jobs zijn de woorden: ‘De grootste keuzes in mijn leven heb ik kunnen maken in de wetenschap dat ik binnenkort dood zou kunnen zijn. Die gedachte is altijd mijn belangrijkste raadgever geweest.’

Meer lezen?
Het boek ‘Ja zeggen, nee voelen.’  van Anneke van Tol.

Volgend artikel
Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont
Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont