Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont

Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont Ben je lui? Zo geef je jezelf een schop onder je kont

‘Oh, doe ik morgen wel,’ denk je als je die grote stapel afwas ziet staan. ‘En ik ga dit weekend écht mijn kledingkast uitzoeken,’ overtuig je jezelf vervolgens als je langs je slaapkamer loopt. Daarna plof je op de bank en zet je Netflix op. ‘Even chillen, hoor.’ Ben je lui en weet je dat stiekem van jezelf? Met deze simpele tips geef je jezelf een duwtje in de rug.

Maak een persoonlijke én een werk to do-lijst

First things first, het is tijd om al je taken op papier te zetten. Zoals je dat misschien al op werk voor je werktaken doet, zou je dat ook voor je privé-zaken moeten doen. Als je dit normaal niet doet, voelt het wellicht een beetje knullig, maar je zult snel zien dat het een fijne manier is om overzicht te creëren. Én het tikt zo lekker af als je ‘afwas’ als een van je to do’s neerpent.

Let wel op dat je je privé- en werktaken niet door elkaar heen opschrijft. Maak twee kolommen en verdeel je ‘reageren op mail collega X’ en ‘betaal rekening internetprovider’-taken op. Zo kun je stapsgewijs je to do’s wegwerken.

Geef je taken een logische volgorde

Je hebt je to do-lijst gemaakt, en nu is het tijd om prioriteiten te stellen. Een rekening betalen krijgt bijvoorbeeld het cijfer 1 (meeste prioriteit), terwijl je winterkleding uitzoeken misschien een 10 (minste prioriteit) krijgt. Werk als eerste de belangrijkste taken weg, en begin daarna pas aan de andere taken. Het lucht op en geeft een fijn gevoel als de dringende taken al gedaan zijn.

Neem een pauze

Je kunt als een malle uren achter elkaar je lijstje afwerken, maar dan is de kans groot dat je er op een gegeven moment he-le-maal klaar mee bent en alsnog denkt ‘laat maar, dat doe ik wel morgen hoor.’ Zonde! Neem daarom af en toe een pauze. Ga naar buiten, wandel een rondje, bel een goede vriend of eet iets. Daarna ben je iets meer ontspannen en kun je weer vol energie verder.

Beloon jezelf

Soms moet je jezelf een beetje aanmoedigen. Spreek met jezelf af dat je na het voltooien van je taken iets lekkers verdient, iets moois mag kopen, of je favoriete serie mag opzetten. De voldoening die je haalt uit een actieve houding is enorm! Als jij straks met een goed glas wijn op de bank je lievelingsserie zit te kijken, in een opgeruimd huis, met rekeningen die betaald en mails die beantwoord zijn, voel jij je gegarandeerd een klein beetje trots op jezelf. En terecht, mag je best zijn.

Vraag om hulp (en schaam je niet)

Misschien ben je een beetje overweldigd door de hoeveelheid dingen die je moet doen en weet je niet waar je moet beginnen. Vraag dan om hulp! Soms is het fijn als een buitenstaander met een frisse blik meekijkt. Grote kans dat het allemaal erg meevalt, én vele handen maken licht werk. Schaam je vooral niet dat je hulp nodig hebt. Soms is het ook een beetje te veel, en daar zijn vrienden en familie juist voor!

Meer lezen?

Volgend artikel
Voor jou: gratis maankaarten én moon journal bij onze maantraining
Voor jou: gratis maankaarten én moon journal bij onze maantraining