Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is

Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is Waarom een dankbaarheidsritueel in de avond zo kostbaar is

Door iedere avond op te schrijven voor welke gebeurtenissen, personen of dingen je vandaag dankbaar bent geweest, wordt het makkelijker om positiever en tevredener in het leven te staan.

Hoeveel kleine genotsmomenten gebeuren er wel niet op een dag? Van die momentjes die eigenlijk nergens over gaan, maar tóch glans aan je dag geven. Tijdens de eerste kop koffie van de dag een knalgroene kanarie zien langsvliegen. Een complimentje krijgen van een leuke collega. Een glimlach van een vreemde bij het stoplicht. Of een telefoontje van iemand die je dierbaar is. Het zijn fijne momenten die ons even vervullen met liefde, vrede en geluk. Jammer alleen dat we die momenten zo snel vergeten.

Negatieve ervaringen blijven vaker hangen

In plaats daarvan onthouden we wel vaak de ervaringen die niet zo fijn zijn. Dat die auto keihard door een plas naast jou reed en je volledig nat spetterde. Dat alle drie de bruggen die je passeert op weg naar kantoor open stonden. Dat je koffie morste over je witte broek. Dat de courgettes op waren in de supermarkt, nét nu je een recept met courgette had uitgezocht. Of nog vervelender dingen: een boos telefoontje van een klant, ruzie met je partner bij thuiskomst uit je werk of een jengelend kind tijdens het koken. Negatieve dingen onthouden we op een of andere manier vaak beter.

Maak van dankbaarheid een avondritueel

Tegen de tijd dat we naar bed gaan, staan die negatieve ervaringen nog op je netvlieg gebrand, terwijl die kleine momentjes van genot op de achtergrond zijn verdwenen. Zonde! Juist daarom kan een dankbaarheidsritueel in de avond zo waardevol en kostbaar zijn. Het helpt je niet alleen om meer ontspannen te gaan slapen, maar als je structureel oefent in dagelijkse voldoening zul je ook echt een tevredener mens worden. Dankbaarheid wordt dan namelijk onderdeel van je dagelijkse routine, een way of life.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Schrijf het op

Het allerbeste is om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Op die manier kun je op slechte dagen nog eens terugbladeren en lezen wat voor prachtige ervaringen je al hebt opgedaan in je leven. Een dagboekje bijhouden is daarom een prachtig avondlijk dankbaarheidsritueel. Het kost maar een paar minuten om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, maar de uitwerking duurt voort. Vind je het lastig om te bedenken wat voor soort dingen je dan op kunt schrijven? Probeer dan eens deze vragen uit Ernst-Jan Pfauth’s ‘Dankboek’ te beantwoorden. Wedden dat je daarna een lijstje hebt met dingen waar je dankbaar voor bent?

Vijf dankbaarheidsvragen

  1. Wat is er vandaag gebeurd waar je dankbaar voor bent?
  2. Wie heeft je onlangs geholpen?
  3. Wie of wat verraste je vandaag in positieve zin?
  4. Waar heb je voor het laatst om gelachen?
  5. Wat las, zag of hoorde je dat je heel bijzonder vond?
  6. Welke personen waren je vandaag dierbaar en waardoor besefte je dat?
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over dankbaarheid?

Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid.

Volgend artikel
Drie wijze lessen van Aristoteles
Drie wijze lessen van Aristoteles