Terug naar overzicht

Stoppen met uitstellen? Dat is een makkie met deze 7 tips

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Stoppen met uitstellen? Dat is een makkie met deze 7 tips

Van weinig dingen word je zo moe (en gefrustreerd) als van uitstelgedrag. Aan het eind van de dag heb je spijt dat je die lastige of vervelende taak niet gewoon bij de lurven hebt gegrepen, want dan was je er nu vanaf geweest. Hoe doorbreek je de neiging tot uitstellen? 

Vergeef jezelf voor het uitstellen

Klinkt zwaar, want zo erg is uitstellen toch ook weer niet? Maar als je jezelf betrapt op gedachten als ‘ik doe dit altijd’ of ‘ik ben lui’, is het toch tijd om wat aardiger voor jezelf te zijn. Jezelf streng toespreken of straffen helpt niet, jezelf stimuleren het anders aan te pakken wél.

Zoek uit waarom je uitstelt

Heb je gewoon geen zin in de taak, omdat het een onaangenaam klusje is? Dan is het slim om het tóch te doen, want dan ben je er maar vanaf en hoef je jezelf niet meer te pesten met het vooruitzicht dat het nog moet gebeuren.

Is het iets wat je lastig vindt, of ben je bang het niet goed te doen? Leg de lat dan wat lager. Streef naar een zeven, of desnoods een zes. Dat kan helpen om jezelf in beweging te krijgen. Later kun je altijd nog de puntjes op de i zetten en er een acht van maken, maar die zeven heb je mooi binnen.

Stel je uit omdat je zoveel taken hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Twijfelen over waar te beginnen kost alleen maar tijd – begin gewoon ergens mee, het maakt niet uit wat.

Maak een slimme planning

Een reële planning van je dag en week geeft rust. Je kunt wel twintig taken op je to do lijst zetten, maar als je weet dat je die nooit allemaal af krijgt werkt dat alleen maar frustrerend (en dus niet productief). Houd rekening met je piekmoment: ben je het meest productief tussen drie en zes, doe dan je lastigste taak en gebruik de ochtend voor minder ingewikkelde klussen.

Lukt het echt even niet?

Stel dan zo productief mogelijk uit. Werk aan andere belangrijke taken, in plaats van tegen die ene aan te blijven hikken. Dan heb je in ieder geval een paar vinkjes op je lijst gezet, en je tijd toch goed gebruikt. Wil je je beter concentreren? Zo kom je in je focuszone.

Maak het jezelf makkelijk

Beperk je afleiding tot een minimum. Mail uit, social media weggeklikt, muziek uit (of, als dat voor jou goed werkt, een rustig pianomuziekje). Zet een pot thee en een karaf water naast je, en een gezond snackje.

Begin met het rottigste taakje

Een beetje zoals moeders vroeger zeiden dat je eerst de spruitjes moest eten, en dan pas de appelmoes: je werkt de rest van de dag veel fijner als je de minst leuke of lastigste klus al achter de rug hebt.

Ga anders denken

Van het woord ‘moeten’ worden sommige mensen heel recalcitrant. Ook als ze zichzélf iets opleggen. Verander dus ‘moeten’ in ‘willen’ of ‘kiezen voor’- dat voelt anders. ‘Ik kies ervoor om nu dit vervelende taakje af te ronden.’

Wil je je droomleven realiseren?

Wil je praktische tips en tools waarmee je je mooiste leven kunt creëren, schrijf je dan in voor de nieuwe Happinez-training Manifesteren. Deze training helpt je met geleide meditaties, video’s en schrijfopdrachten voor meer innerlijke rust en balans.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen