Taoïsme en seksualiteit: omarm je seksuele energie

Taoïsme en seksualiteit: omarm je seksuele energie Taoïsme en seksualiteit: omarm je seksuele energie Taoïsme en seksualiteit: omarm je seksuele energie

In de wolk van spirituele stromingen is het soms lastig om je voeten op de aarde te houden. En juist dat is essentieel om je goed en gezond te voelen.

In het taoïsme staat de verbinding tussen lichaam, geest en bewustzijn centraal. Met je geest kun je eindeloos ver reizen en reiken en met je lichaam ben je altijd verbonden met de aarde. Raken die twee uit verbinding, dan liggen vermoeidheid en lusteloosheid op de loer. Herkenbaar? Door je bewustzijn te vergroten, zorg je dat lichaam en geest met elkaar in verbinding blijven en houd je jezelf gezond en vitaal. Vertragen is hierbij essentieel. Minder enerverend, maar een voorwaarde voor energetische verdieping en het omarmen van je seksuele energie.

Taoïsme en seksualiteit

Jij bent een seksueel wezen, ook zonder partner. Eureka! Door je seksuele energie te verkennen en te omarmen, kom je in je eigen kracht. Taotrainer Reinoud Eleveld en taoïst Jos Goossens richten zich op het inzetten van deze energie door middel van Taotraining en het Vallei-Orgasme. Allebei gericht op het verbinden van lichaam en geest door bewustzijn en het transformeren van je seksuele energie.

Drie inzichten die een tipje van de sluier oplichten.

1. Glimlachen

Je kent vast de scène met Ketut uit Eat, Pray, Love waarin deze goeroe tegen hoofdpersonage Liz zegt: ‘Smile with liver’. In het taoïsme staat dit glimlachen naar de onderdelen in je lichaam centraal. Glimlachen naar je bekkenbodem klinkt misschien abstract, maar als je in rust gaat zitten en het probeert, zul je meteen sensaties opmerken. Je richt namelijk aandacht op je lijf en als je bedenkt hoever jouw aandacht, geest en bewustzijn kunnen reiken, kun je nagaan hoeveel effect het heeft als je die naar binnen richt.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

2. Zolderkamer

Door continu in ons hoofd te zitten en actief bezig te zijn, putten we onszelf uit. Dat weten we, maar met wat gemberthee en een keertje langer slapen voel je je alweer wat beter, toch? Klopt. Maar je pleegt wel roofbouw op je lijf. Door stil te staan en met aandacht de energie in je lichaam aan te wakkeren, gaan er deuren open die je misschien liever gesloten had gehouden. Maar achter die deuren kun je wel opruimen. Niet door na te denken en te verwerken, maar puur door daar met je aandacht te zijn.


3. Seks drijft ons

Praten over seks beweegt iedereen, want het gaat over lust, maatschappelijke verwachtingen, geheimpjes, vulgariteit, zelfbevrediging en wat al niet meer. Seks drijft ons, want we zijn aardse wezens. En dat betekent niet dat geilheid ons drijft, maar wel onze seksuele energie. Als jij seksuele energie door je lijf kunt laten stromen terwijl je aan het werk bent, net wakker of op een feestje, verhoogt dat je creativiteit, innerlijke vreugde en motivatie. Dat is niet seksbelust, dat is leven. Ook als je niet veel bedpartners hebt en daar ook niet om geeft, ben je een seksueel wezen en is deze energie net zo essentieel en aanwezig.

Ontdek jouw levensenergie met 3 gratis oefeningen

Levensenergie – ook wel seksuele energie of kundalini genoemd – heb je altijd bij je, diep vanbinnen. De kunst is om ‘m vrij te laten stromen en je er bewust van te zijn, zodat je blijer en vrijer leeft. Download hier gratis 3 oefeningen om bij jouw levensenergie te komen.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over seksuele energie?

Zo omarm je je seksuele kracht.

Volgend artikel
Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks)
Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks)