Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks)

Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks) Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks) Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen (het gaat niet alleen over seks)

Tantra en seks lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kan makkelijk verkeerd gebruikt worden: voor wellust, hebzucht of porno. De scheidslijn tussen onreinheid en krachtige seksuele energie is dun. Tantra heeft daardoor nogal een imagoprobleem. Zonde, want tantra gaat helemaal niet over seks.

In de Vijnana Bhairava Tantra, een oud tantrisch geschrift, staan 112 oefeningen waarbij je leert met aandacht je zintuigen te gebruiken. Maar vijf daarvan gaan over seks. Seks is duidelijk een onderdeel van tantra, maar op dezelfde manier waarop het ook onderdeel is van het leven. Het is een manier om bij je gevoel te komen, maar het is niet dé manier, of de essentie.

De essentie van tantra is lichaamsbewustzijn, aanwezig zijn in je lijf, en te voelen in plaats van op de automatische piloot te leven. Het is met aandacht die sparkle of joy in jezelf ontdekken en inzetten bij wat het ook is dat je doet, al dweil je de vloer.

Drie redenen om je wél in tantra te verdiepen

Tantra is een interessante aanvulling op iedere vorm van practice, of je nou vanuit de ratio of vanuit zachtere waarden bezig bent met persoonlijke ontwikkeling.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

In de tantra geef je geen woorden aan emoties, maar oefen je in het transformeren van emoties in energie

Dat is een interessante skill om te ontwikkelen en in te zetten wanneer je het nodig hebt. Je komt sneller uit je hoofd, in je lichaam. Je wordt je bewuster van je zintuigen, je ademhaling, waar het in je lichaam blokkeert en waar het stroomt. Precies die verbinding tussen hoofd, hart en lichaam – het helpt je authentiek, energiek en sterk te zijn.

Je kan het prima alleen doen

Ook als je geen partner hebt, is tantra er net zo goed voor jou. En je hoeft er ook niet voor buiten je comfortzone te gaan, jouw grenzen zijn jouw grenzen. Onze online training hebben we precies om die reden ontwikkeld – zodat je vanuit de veiligheid en intimiteit van je eigen huis de filosofie achter tantra kan leren kennen en kan oefenen met het vinden van die levensenergie.


Je wordt comfortabeler met je seksuele energie

Seks, zoals we het kennen uit het Westen, is vaak verbonden met het hoofd. Met plaatjes, fantasieën, beelden. En het is gericht op een orgasme, een climax. Dat maakt het soms zo heftig en beladen. Er is een veel subtielere, meer ontspannen manier om met seksuele energie om te gaan. Wanneer je dat leert onderscheiden, kun je seksuele energie inzetten voor heel andere dingen, zoals een creatief project, je energieniveau, de lichtheid van het leven en je algehele levenslust. Die seksuele energie is er, die heb je altijd bij je, diep vanbinnen. De (tantra)kunst is om ‘m vrij te laten stromen en je er bewust van te zijn.

Over auteur
Eveline Helmink maakt sinds 2010 deel uit van de hoofdredactie en is sinds 2017 het gezicht van Happinez. Eveline heeft een journalistieke achtergrond en werkte jaren als schrijvend journalist voordat ze bij Happinez kwam. Werk en privé lopen bij haar nogal door elkaar: inzichten die ze in het dagelijkse leven opdoet, vertalen zich in duizend-en-een ideeën voor Happinez, en de bijzondere verhalen die op haar pad komen bij Happinez, neemt ze weer mee in de praktijk van alledag. ‘Explorer of the human experience’, zo vat ze haar werk dan ook samen.

Meer lezen over tantra?

3 oefeningen voor beginners (die je relatie versterken).

Volgend artikel
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen