Alles wat je altijd al wilde weten over tantra

Door Susan Smit

Het liefdesspel als middel tot zelfonderzoek, bewustzijnsverruiming en verdieping van de relatie? Tantra, een eeuwenoude Oosterse leer, belooft dat allemaal. Susan Smit onderzoekt het geheim van gewijde seks.

Seks is overal. Via de media, de reclame en het uitgaansleven worden we overvoerd met seksueel getinte boodschappen. Wat we te zien krijgen is vaak een harde, platte vorm van  seksualiteit, die ons precies voorschrijft hoe we eruit moeten zien, wat we moeten doen, hoe vaak en met wie.

Dit artikel gaat over een tegenovergestelde benadering van seksuele energie: een benadering die seks terugbrengt naar de intieme, persoonlijke, diepe evaring die het kan zijn. Het gaat over seksuele energie die bezielend en heilzaam kan zijn. Het gaat over seksualiteit als een weg naar bewustwording en verbinding met het goddelijke, als een kunst. Het gaat over tantra.

Is dit het nou?

Na een vrijpartij is er vaak het ‘is dit het nou’-gevoel: we zouden die seksuele energie zoveel intenser willen beleven, maar zitten vast in een routine die maar weinig bevrediging schenkt. Terwijl ons lichaam én onze geest samen een prachtig instrument vormen om een rijke, vervullende seksualiteit te beleven.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Alles wat je nodig hebt, bezit je al. Het gaat erom gevoeliger te worden voor de seksuele energie die al volop in onszelf aanwezig is. Fijngevoeliger te worden, in plaats van steeds heviger prikkels nodig te hebben om nog iets te kunnen voelen. De kunst is om onze seksuele energie in goede banen te leiden. Dat is waar tantra, een zevenduizend jaar oude Indiase leer, ons bij kan helpen.

Tantra is veel meer dan alleen seks. Het is een ontmoeting tussen lichamen én geesten. Waar de moderne, westerse opvatting van seks vooral is gericht op het orgasme, levert tantrische seks veel meer op. Het zou het lichaam helpen zich te bevrijden van spanningen, het hart om te vertrouwen en open te zijn en de geest om vrij, speels en kalm te worden.

Bovendien belooft het ook nog eens goed voor je relatie te zijn: de intimiteit met je partner zal toenemen, de lust zal groter worden en de relatie zal zich verdiepen.

Seks met aandacht

Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe krijg je zoiets onder de knie? Zoals voor bijna alles geldt ook hier: met aandacht. Die aandacht moet gericht zijn op het nu, los van het verleden en los van de toekomst. Het huidige moment is immers het enige echte moment dat je werkelijk kunt voelen en ervaren.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Bewust ademhalen is een beproefde manier om contact te maken met je lichaam en in het hier en nu te belanden, net als bij meditatie. Je maakt een reis naar binnen, waarbij je ademhaling het voertuig is. Gewoon even met je ogen dicht de ademtocht door je lichaam volgen, zorgt ervoor dat je tegelijk rustig en alert wordt. Na verloop van tijd zul je merken dat je je aandacht op alles in je lijf kunt richten en ‘ernaartoe kunt ademen’.

Of je dit nu zonder partner doet, door naar je seksuele organen te ademen, of met z’n tweeën terwijl je vrijt: de seksuele energie neemt toe en verspreidt zich door het hele lichaam. In het menselijk lichaam en in de natuur is energie voortdurend in beweging.


Een uitwisseling van energie

Bij tantrische seks is er een grote uitwisseling van energie tussen geliefden. Door bewust te ademen kun je die energie op elkaar afstemmen tijdens het voorspel en op dezelfde golflengte komen. Op die manier ontstaat een  tempo in het liefdesspel dat voor allebei goed voelt. Je hoeft dus helemaal niets nieuws te doen, geen ingewikkelde standjes. Wat telt is dat je je bewuster bent van jezelf, de ander en de energie die wordt uitgewisseld.

Wanneer het lukt om de aandacht tijdens het vrijen helemaal te richten op het hier en nu, kun je zelfs een mystieke ervaring hebben. Je kunt eenheid, gelukzaligheid en zelfs goddelijkheid ervaren. Tantra ziet de seksuele energie namelijk als goddelijk, als de oorsprong van alles wat leeft. Onze seksualiteit is een prachtig instrument om daarmee in contact te komen.

Overgave aan de ervaring

Bij tantra is ‘overgave’ van wezenlijk belang. Dat betekent niet dat je je onderwerpt of de verantwoordelijkheid aan de ander geeft. Overgave aan het leven, de liefde en seksualiteit betekent je overgeven aan de ervaring; zien dat het je iets wil vertellen, wil leren.

Daar is ook vertrouwen voor nodig. In jezelf en in je partner. Vertrouwen dat je goed hebt aangevoeld dat hij of zij je zal steunen en stimuleren. Luister naar de signalen van je lichaam, je hart, je innerlijke stem.

Tantra heeft, opvallend genoeg, vooral te maken met het contact met jezelf, en pas daarna met het contact met de ander. Als je jezelf bemint, zul je je niet langer in een ander verliezen en van jezelf verwijderd raken. Je weet je eigen verlangens en belangen op waarde te schatten. Dat is niet egocentrisch, dat is niet afschrikwekkend; het is je geboorterecht!

Er is geen doel

Tantra laat zien dat je kunt leren genieten van het verlangen. Het gevoel van verlangen kan op zich een staat van geluk zijn, niet iets wat vervuld moet worden. Met andere woorden: geniet van de weg, niet van de bestemming.

Bij het bedrijven van gewijde seks ben je niet doelgericht bezig. Er hoeft niets bereikt te worden, ook niet per se een orgasme. Het gaat erom je te laten meevoeren en – in die opwinding  – toch steeds ontspannen.

Daarna kun je proberen om de seksuele energie tot een telkens hoger niveau te laten oplopen. Gaandeweg zal de sensatie zich door je hele lichaam verspreiden en steeds langer aanhouden.

Een nieuwe levenshouding

Op deze nieuwe manier met je seksuele energie omgaan – bewust, met je hart erbij betrokken, met aandacht voor wat er gebeurt – zal je sterken in je liefdesleven. En zelfs daarbuiten. Het zal je aansporen je grenzen te bewaken, je te laten leiden door je hart, je te verbinden met anderen terwijl je toch bij jezelf blijft, de wijsheid van je lichaam bij alles te betrekken en niet in je hoofd te blijven hangen. Vertrouw erop dat dit gebeurt, dan kun je groeien naar het mooiste, krachtigste, meest stralende wezen dat je kunt zijn.

Meer weten over tantra?

Probeer deze 3 tantra-oefeningen voor beginners.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen
5 tantra oefeningen om als doodnormaal koppel uit te proberen