Omarm wie je bent: 4 fijne inzichten

Omarm wie je bent: 4 fijne inzichten Omarm wie je bent: 4 fijne inzichten Omarm wie je bent: 4 fijne inzichten

Je bent wie je bent. We zeggen het vaak tegen elkaar, maar toch ervaren we allemaal (weleens) onzekerheden. Ook als het om ons uiterlijk gaat. Met deze fijne inzichten leer je omarmen wie je (nu) bent – met al je imperfecties.

Zelfacceptatie is niet makkelijk, maar het is wel het meest waardevolle cadeau dat je jezelf kunt geven. Het laat je zelfvertrouwen groeien, zorgt voor balans en vormt ook de basis voor je zelfontwikkeling. 

Je bent niet de enige

Ben ik wel mooi? Ben ik wel goed genoeg? Iedereen worstelt weleens met dit soort vragen. Toch kan het soms voelen alsof jij de enige bent die zich daar druk om maakt. Nee dus. Ook al straalt iemand van buiten, dan nog kan die persoon vanbinnen een brok onzekerheid zijn. Zelftwijfel is dus niet gek of raar, het is juist heel normaal.

Ga niet vergelijken

Iedereen heeft goede en minder goede eigenschappen. Maar als je jezelf de hele dag vergelijkt met anderen die bijvoorbeeld een mooier figuur hebben dan jij of beter zijn in de dingen waar jij minder goed in bent, dan verlies je – altijd. Er is in bijna alles wel iemand te verzinnen die iets mooier, beter of eleganter doet dan jij. Als je jezelf en je imperfecties in de ogen durft te kijken, dan kun je keuzes maken op basis van wie je bent, niet op basis van wie je zou willen zijn. Dát is juist mooi!

Niemand is zo mooi als jij

En ja, ook met al je imperfecties. Met de make-up lijn van Dr. Hauschka kun je laten zien wie je écht bent, en laat je je innerlijke en uiterlijke schoonheid stralen. Alle producten zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en benadrukken je persoonlijkheid, in plaats van dat die je verhullen, en verzorgen je kostbaarste bezit: je huid. 

De 100% natuurlijke make-up producten van Dr. Hauschka bevatten kostbare oliën, wassen en extracten van geneeskundige planten – bijvoorbeeld toverhazelaar, salie en klaver. Ze zijn onder andere te vinden in de concealers en poeders en bieden de huid evenwichtige en stimulerende impulsen. Extracten van granaatappel en macadamia-nootolie beschermen en verzorgen de huid. 

Voor de oogschaduw, vloeibare eyeliner en mascara worden heilzame planten gebruikt die de ogen kalmeren – zoals ogentroost en zwarte thee. Rozenbloesems en klaver hebben op hun beurt een harmoniserend en revitaliserend effect in de formules van de lipsticks.

Ervaar en accepteer

Wees bereid te accepteren dat je denkt wat je denkt, voelt wat je voelt, ziet wat je ziet, en wenst wat je wenst. Weiger om een deel van jezelf (of het nu je lichaam, je emoties, je gedachten, je dromen of vroegere dagen zijn) als ‘niet van jou’ te beschouwen. Accepteren is overigens iets anders dan alles geweldig vinden. Het betekent niet dat je geen veranderingen of verbeteringen zou willen. 

Wanneer je negatieve gevoelens (zoals ‘ik vind mezelf niet mooi’) volledig ervaart en accepteert, hebben ze hun zegje gedaan en verdwijnen ze in de meeste gevallen weer. Verloochen ook je krachten niet; de angst voor onze talenten is vaak groter dan voor onze tekortkomingen. Maak jezelf dus niet groter, maar ook niet kleiner dan je bent. 

Durf kwetsbaar te zijn

Het is moedig om jezelf te laten zien zoals je bent. Niet alleen je mooie, maar ook je lelijke kanten. Dat is mooi, maar brengt ook risico’s met zich mee. Want: wat als dat kwetsbare stukje van onszelf wordt afgekeurd? Dan liggen schaamte, verstoting en een gevoel van minderwaardigheid op de loer. Tegelijkertijd brengt kwetsbaarheid ook herkenning. Het geeft anderen de mogelijkheid om zich ook open te stellen en het geeft jou de mogelijkheid om anderen te inspireren met je creativiteit en jouw unieke kijk op de wereld.  

Volgens hoogleraar en schrijfster Brené Brown zijn de voordelen van kwetsbaarheid veel belangrijker dan de eventuele risico’s. Want als we het risico niet nemen, dan leven we niet echt. Dan verstoppen wel onszelf en beleven we nooit het plezier dat komt van pure kwetsbaarheid.

Volgend artikel
Test: welke thee past het beste bij jou?
Test: welke thee past het beste bij jou?