Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)

Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige) Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige) Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)

Je fietst langs een vol terras en denkt: daar zou ik nu ook wel gezellig met een vriendin willen zitten. Of je hoort je collega vertellen over haar vakantieplannen, en beseft dat jij op dit moment geen idee hebt met wie je op vakantie zou moeten gaan. Wat je voelt, heet zomereenzaamheid – en je bent niet de enige die er last van heeft.

Het lijkt misschien of heel Nederland op een mooie zomerse dag samen wijntjes zit te drinken in de zon, maar harde cijfers laten het duidelijk zien: dat is niet waar. Vorige maand belden bijna 22.000 mensen het nummer van ‘luisterlijn’ Sensoor omdat ze zich zo eenzaam voelden dat ze even hun verhaal kwijt moesten. Dat zijn dus alleen degenen die de telefoon pakten om erover te praten – er zijn er veel en veel meer. En als je denkt dat eenzaamheid iets is van oude mensen, think again: volgens Sensoor zijn er steeds meer dertigers die zich eenzaam voelen.

Wees lief voor jezelf

Wat je ook doet, ga jezelf geen verwijten maken. Dat je je nu alleen voelt, is niet je eigen schuld en heeft niks te maken met ‘niet leuk genoeg zijn’. Denk terug aan momenten dat je je blijer voelde dan nu: het zelfvertrouwen van dat moment was terecht. Je voelt het nu alleen even niet zo, maar dat komt echt wel weer.

Ga uit van jouw behoeften

Sommige mensen hebben een gigantische vriendenkring, anderen een paar goede vrienden. Het heeft weinig zin om jezelf alleen te vergelijken met die eerste groep, want waarom zou je? Jij bent jij, misschien past een grote groep vrienden helemaal niet bij je. Niks mis mee: kwaliteit telt, niet kwantiteit. En heb je minder vrienden dan vroeger? Dat is heel normaal.

Doe alles waar je zin in hebt

Eenzaamheid is een onbetwist rotgevoel. Maar geef het niet meer ruimte dan het verdient: laat het je keuzes niet bepalen. Heb je zin om naar het strand te gaan, een film te zien in de bioscoop, een wandeling door het park te maken, dat nieuwe restaurant uit te proberen: gá dan gewoon. Je hebt jezelf ermee als je het niet doet. En als je werkelijk denkt dat andere mensen daar iets van vinden: waarschijnlijk hebben ze het, net als jij, veel te druk met hun eigen beslommeringen.

Neem het initiatief

Vriendschappen, zeker heel prille, komen altijd van twee kanten. Dat die leuke collega of vriendin van vroeger jou niet appt om iets gezelligs te gaan doen, betekent niet dat hij of zij het niet zou wíllen. Neem zelf het initiatief, doe een concreet voorstel. Grote kans dat de reactie hartstikke positief is. En als dat niet zo is, vergaat de wereld ook niet.

Zoek nieuwe mensen op

Wil je je kennissenkring uitbreiden, ga dan leuke dingen doen waar je anderen bij tegenkomt. Als je iets doet wat je intrinsiek interessant vindt (een workshop fotograferen, een oosterse vechtkunst leren, vrijwilligerswerk doen) leg je vanzelf contact met anderen. Leg de lat daarbij niet te hoog: als je doel is om nieuwe vrienden te maken, wordt het contact geforceerd. Het is veel ontspannener om je gewoon op het moment te richten, je ziet vanzelf wel of er meer uit ontstaat.

Volgend artikel
Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van!
Waarom je best af en toe fuck it mag zeggen. Word je rustig van!