Hoe leuk gezelschap ook is, het is óók heilzaam om tijd in je eentje door te brengen. Het helpt om terug te komen bij jezelf, om steviger in je schoenen te staan en beter te weten wat je wilt. En, grappig genoeg, voel je juist in je eentje vaak meer verbonden met anderen. Maar hoe leer je dat, alleen zijn op een manier die goed voor je voelt?
We gaan het alleen-zijn vaak uit de weg en daar is een reden voor. ‘Bij jezelf komen’ kán leuk en waardevol zijn – maar ook pijnlijk, omdat je, zonder de afleiding van anderen (en van je telefoon!), geconfronteerd wordt met je eigen emoties, en met gevoelens die je liever uit de weg gaat. Tijdens het mediteren bijvoorbeeld. Je focust op je lichaam, je ademhaling, je bekijkt de gedachten die onherroepelijk uit je onbewuste omhoog komen met liefde en mededogen. Je zíet jezelf. Dat is prachtig en sterk en soms ontroerend, maar juist als dat ‘gezien worden’ iets is wat je in je leven hebt gemist, kan het ook verdrietig aanvoelen. Als je werkelijk liefdevol ‘bij jezelf bent’, zie je ook hoe klein en kwetsbaar je misschien bent.
Alleen durven zijn levert iets op
Dan niet weglopen en niet automatisch afleiding zoeken – daar is moed voor nodig. In het Shambhala boeddhisme heet het ‘het oprechte hart van verdriet’ en het is dapper om daar niet voor weg te lopen. Kwetsbaarheid en kracht vallen samen. De Tibetaanse geestelijke Chögyam Trungpa beschrijft het zo: ‘Het ideaal van krijgerschap is dat de krijger verdrietig en teder moet zijn, en daardoor kan de krijger ook heel dapper zijn.’
Alleen dúrven zijn, ook al vind je het moeilijk, levert ook iets op: in die kwetsbare momenten kun je ook ervaren hoezeer je verbonden bent. We zijn menselijk, kwetsbaar, klein. Allemaal. ‘Juist als je alleen kunt zijn, ben je nooit meer eenzaam’, schrijft de Benedictijner pater Anselm Grün in ‘De kunst van het alleen zijn’. Hij schrijft hoe rituelen kunnen helpen om een plek te creëren waar je je echt jezelf voelt. Rituelen zijn een vorm van aandacht, en als je echt liefdevolle aandacht hebt voor jezelf, voel je je niet alleen. ‘Zodra jij bij jezelf bent, ben je niet alleen gelaten. Je staat jezelf bij. Je bent bij jezelf.’
Nieuw: Happinez Agenda 2025
- Personaliseer je eigen omslag
- Indeling per week
- 12x astrologische maandvoorspelling
- Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Oefenen in alleen zijn
Vind je het moeilijk om alleen te zijn? Begin dan klein. Wees alert op momenten gedurende de dag dat je alleen bent, of creëer die momenten zelf. Probeer bijvoorbeeld een kwartiertje te vroeg te zijn voor een afspraak. Laat je telefoon in je tas en gebruik de tijd om te dagdromen of mijmeren. Besteed aandacht aan jezelf: schrijf in je dagboek, maak een wandeling en overdenk wat je meemaakt. Voed je creativiteit, door te tekenen, musiceren of tuinieren of te zingen. Gebruik je alleen-tijd om bewust te ontspannen op een manier die je fijn vindt. Of kies, tot slot, voor een avontuurlijke invulling, door ruimte te scheppen voor piekervaringen en je echt verbonden te voelen met de wereld om je heen. Onderzoek wat het doet: als je met aandacht alleen bent, neem je de wereld misschien net iets intenser waar. De geur van de lente valt meer op. De wolken hebben een ander randje.
Dit artikel is redactioneel ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Blijf in verbinding’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.