Sta jij in contact met je lichaam? Zo kom je erachter of je goed ‘geworteld’ bent

Door Susan Smit
Sta jij in contact met je lichaam? Zo kom je erachter of je goed ‘geworteld’ bent Sta jij in contact met je lichaam? Zo kom je erachter of je goed ‘geworteld’ bent Sta jij in contact met je lichaam? Zo kom je erachter of je goed ‘geworteld’ bent

Je hebt een lichaam en je leeft, dus zit je met je hele wezen in je lichaam, zou je denken. Maar op energetisch niveau is dat nog maar de vraag.

Sommige mensen leven vooral in hun hoofd, ze wonen als het ware ‘op zolder’ zonder het hele huis dat hun lichaam is te bewonen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat hen altijd is geleerd de verlangens, impulsen en behoeften van hun lichaam terzijde te schuiven en alles met wilskracht te beheersen en met het brein te verklaren. Andere mensen hebben een deel van hun lichaam onbewust tot onbewoonbaar gebied verklaard, bijvoorbeeld door niet-geheeld trauma. Dat is iets om te onderzoeken en herstellen, want het lichaam met haar natuurlijke energie, gevoelens en bewegingen is onze metgezel om elk moment diep en waarachtig te beleven.

Ben jij goed geworteld in je lichaam?

Hoe weet je of je goed geworteld bent in je lichaam? Of je alle uithoeken van je aardse woning helemaal in bezit hebt genomen? Ga bij de volgende punten eens na in hoeverre je dit ervaart:

Je bent in verbinding met je omgeving

Als je goed in je lichaam zit, kun je je verbinden met een omgeving. Je kunt aanvoelen of een plek je aanwezigheid in zich opneemt of buitensluit. Je kunt ook een soort ‘uitwisseling’ met een landschap, met bomen, planten en dieren ervaren. Hetzelfde geldt voor mensen met wie je in contact bent.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Je voelt je comfortabel op onbekende plekken

Je kunt gemakkelijk reizen en je comfortabel voelen op onbekende plekken, omdat je het huis dat je lichaam is met je meeneemt. Je hoeft je alleen maar terug te trekken in je diepste centrum om je veilig te voelen. Waar je bent is dan van minder belang.

Je vindt het fijn om te bewegen

Het geeft je plezier om op een feestje of in je eigen woonkamer te dansen, om te sporten of in beweging te zijn. Soms merk je dat je instinctief beweegt als je iets kwijt moet of troost zoekt, zoals je uitrekken, jezelf wiegen, bewegen op de klanken van muziek.

Je lichaam voelt soms als een stemvork

Als je een aanbod of verzoek wordt gedaan, voel je ergens in je lichaam of dit iets is waarop je ‘ja’ of ‘nee’ zou moeten zeggen. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je hart in je borst opengaat of sluit, in je buikgebied kan het afwerend of verwelkomend aanvoelen, je keel kan vrij en ruim of juist benauwd aanvoelen. 

Soms voelt je lichaam aan als een soort stemvork: het kan jou, als je goed luistert, naar kansen en mogelijkheden leiden en weghouden van gevaar.

Je geeft je grenzen aan

Je overeet zelden, gaat naar bed als je moe bent, geeft je lichamelijke en seksuele grenzen aan. Je reageert op natuurlijke wijze op elk te veel, te weinig, te snel of te hard dat jouw gezondheid of welzijn schaadt.

Je geeft je lichaam vriendelijke aandacht

Als je ergens pijn hebt of klachten ervaart, geef je die plek vriendelijk aandacht; je probeert de klachten niet te negeren zodat ze je niet hinderen bij wat je aan het doen bent. Je stelt je vragend en behulpzaam naar die plek op, niet bestraffend.

Je kunt emoties lokaliseren

Als je een intense emotie ervaart, kun je lokaliseren waar in je lichaam deze zich bevindt. Je kunt je hand erop leggen en er in gedachten aanwezig bij zijn, waarna de emotie zal afnemen.

Je bent je bewust van afwijkingen

Je bent je bewust van afwijkingen in het ritme van je hartslag en de golven van je ademhaling. Bij een snelle, hoge ademhaling, ook al is er geen dreigend gevaar, weet je dat binnen de kortste keren je spieren verkrampen en je een gejaagd gevoel hebt. Je vertraagt en verdiept dan je ademhaling, zodat je hele systeem kalmeert en normaliseert.

Je zinkt in je lichaam

Als je niet kunt slapen, probeer je in je lichaam te zinken en jezelf zwaar te maken, weg van de gedachten in je hoofd, zodat je in een rustige, diepe slaap kunt vallen.

Je omarmt je lichaam zoals het is

Je hebt niet de overtuiging dat je seksualiteit zondig is, kent weinig schaamte over je lichaamsfuncties en lichamelijke behoeftes, wijst de vorm van je lichaam niet af en bent je lichaam dankbaar voor hoe ze je draagt en begeleidt in dit aardse bestaan.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit vertelt over vrouwelijke buikkracht.

Volgend artikel
3 boeken om te lezen als je worstelt met je lichaamsbeeld
3 boeken om te lezen als je worstelt met je lichaamsbeeld