Terug naar overzicht

Voel jij je soms alleen? Zo maak je nieuwe vrienden, let maar op!

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Voel jij je soms alleen? Zo maak je nieuwe vrienden, let maar op!

Nieuwe vrienden maken gaat niet vanzelf, maar als je deze tips volgt, lukt het zeker.

Vriendschappen zijn ongelooflijk belangrijk voor ons geluksgevoel en voor onze gezondheid. Kom jij, als je om je heen kijkt, tot de conclusie dat het kringetje om jou heen best klein geworden is? Doe er dan iets aan. Nieuwe vrienden maken gaat niet vanzelf, maar als je deze tips volgt lukt het zeker.

Doe wat je leuk vindt

Gemeenschappelijke interesses zijn een belangrijke voorwaarde voor een vriendschap. Neem dus als uitgangspunt wat jij leuk vindt om te doen. Hou je van musea, ga dan op zoek naar een clubje dat samen exposities bezoekt. Ben je gek op dansen, neem dan salsales en vind daar gelijkgestemde zielen. Als je iets doet waar je plezier in hebt, heb je het sowieso al naar je zin en ben je niet alleen bezig met de vraag ‘klikt het met deze mensen’. Contact leggen gaat dan vanzelf.

Vertel anderen dat je op zoek bent

‘Op zoek’, dat klinkt misschien een beetje wanhopig, en wanhopig is natuurlijk wel het laatste wat je wilt zijn. Het is de kunst die gedachte (en dat oordeel over jezelf) los te laten. Er is niks mis mee om je vriendenkring uit te willen breiden. Vriendschap is belangrijk in een mensenleven, het draagt zelfs bij aan je gezondheid –evenveel als stoppen met roken! Vertel je vrienden en familie dus dat je graag nieuwe mensen wilt leren kennen. Ze komen vast met tips, nodigen je uit om mee te gaan wanneer ze iets leuks gaan doen met andere vrienden. Vrienden van vrienden zijn vaak leuke mensen.


Haal verwaterde vriendschappen aan

Die studievriendin waar je het vroeger zo leuk mee had, die vriend waar je een paar jaar geleden nog vaak mee naar concerten ging: stuur ze gewoon een berichtje en stel voor om weer eens bij te praten. Je merkt vanzelf of de klik van vroeger er nog is. Misschien blijft het bij een leuke middag of avond, maar het kan ook zomaar dat je zo een oude vriendschap aanhaalt.

Blijf eisen stellen

Woon je net in een nieuwe stad, is je relatie uit of voel je je om een andere reden best alleen, dan zijn er misschien momenten dat iedere vorm van gezelschap een verademing lijkt. Tuin er niet in, blijf kritisch. Vriendschappen zijn alleen een aanvulling in je leven als er een klik is. Bovendien hoef je geen tientallen vrienden te hebben, kwaliteit is veel belangrijker dan kwantiteit.

Stap uit, jawel, je comfort zone

Als je zo iemand bent die keuzes eindeloos afweegt (aan de ene kant… maar aan de andere kant…) daag jezelf dan eens uit om een tijdlang ‘ja’ te zeggen op alle afspraken en evenementen die er langskomen. Ga mee wanneer je collega’s na het werk nog wat gaan drinken, ook al ben je moe of twijfel je hoe welkom je bent. Mits het leuke mensen zijn, natuurlijk.

Doe het rustig aan

Met nieuwe vrienden maken is het net zoals met het vinden van een nieuwe relatie: als je te hard je best doet, gaat het moeizaam. Straal je uit dat je iemand graag als nieuwe beste vriend wilt, dan kan die beoogde BFF daar een beetje van schrikken. Neem de tijd om elkaar beter te leren kennen, en leg de lat niet te hoog. Go with the flow. Neem je voor om nieuwe contacten te maken en leuke mensen te ontmoeten, niet om meteen een nieuwe beste vriend te vinden.

Door anderen gelezen