Single? Wakker je innerlijke vuur aan met sacred sexuality

Single? Wakker je innerlijke vuur aan met sacred sexuality Single? Wakker je innerlijke vuur aan met sacred sexuality Single? Wakker je innerlijke vuur aan met sacred sexuality

Sacred sexuality; het aanwakkeren van je seksuele energie (en dus aantrekkelijker zijn voor een eventuele partner!) en een diepere verbinding aangaan met je vrouwelijke kracht. Het klinkt mooi en je wilt hier iets mee, maar je mist een partner op wie je kunt oefenen. Hoe beoefen je sacred sex als je single bent?

We vroegen dit aan de deskundigen van onze training Sacred Sexuality en kwamen tot een aantal mooie ontdekkingen.

De individuele ontdekkingstocht

Bij sacred sexuality draait het om sensualiteit, het genieten met (al) je zintuigen voor een intens genot. Als sacred sexuality iets is wat je wilt verkennen, is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Wat vind jij lekker, fijn, opwindend? Het gaat er namelijk om dat jij weet wat je fijn vindt, maar ook waar jouw grenzen liggen. Pas dán kun je je op zowel lichamelijk, emotioneel, energetisch als spiritueel niveau openstellen -voor jezelf (en voor een ander).

Kundalini yoga- en meditatie teacher Maaike Aker: “Zelfliefde is de sleutel naar heilige seksualiteit, en andersom. We mogen allemaal onszelf liefhebben. Gewoon zoals we zijn. Zien en voelen hoe prachtig mooi we zijn. En dit pad van heling en verzachting onszelf te gunnen. Je hoeft geen relatie of seks met een ander te hebben om dit pad te bewandelen. Liefde ligt tenslotte in jezelf. Het is een intiem pad van zelfliefde, heling, vreugde en thuiskomen.”

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Sacred sexuality en single zijn gaan dus heel goed samen. Het is min of meer waar de zoektocht naar de ultieme vorm van beminnen start.

Je seksuele kracht

Ok, maar hoe en waar begin je dan met die zoektocht? Anusara en Vinyasa yoga teacher Sandra Carson zegt: “Oefenen, oefenen en oefenen. Wat mij betreft begint en eindigt seksuele kracht en seksualiteit altijd bij jezelf. We wachten vaak op een partner om ons “licht te ontsteken” maar hoe meer je jezelf ontdekt en aan kunt zetten, hoe meer je in je eigen kracht komt. “Know thyself” is een mantra die zeker opgaat. Door zelfbeminning te oefenen leer je dat je zelf de bron bent van je seksuele energie.”

Maaike Aker voegt daaraan toe: “Door meer in contact te staan met onze pure seksuele kracht wordt ons leven waardevoller, dieper. We staan meer in contact met onszelf.” En meditatie teacher, inspirator en vrouwencoach Chantal van Doesburgh sluit daar op aan: “Wanneer jij je eigen lichaam ontdekt, dieper mag voelen, er dieper mee mag verbinden ontstaat er een diep contact met jouw eigen innerlijke wezen. En heel belangrijk: vanuit veiligheid. Je gaat veiligheid in jezelf ervaren, liefde in jezelf ervaren, ervaren dat jij zelf de bron van liefde, extase en genot bent.”

Self-pleasure

Door jezelf te ontdekken, ontdek je je sensualiteit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je favoriete muziek op te zetten en op te gaan in een dans (met jezelf), voor de spiegel te staan en te benoemen wat je mooi vindt aan jezelf, of iets te eten waar je erg van geniet en dit heel langzaam en bewust opeten. Chantal van Doesburgh: “Self-pleasure is eigenlijk goed voor jezelf leren zorgen. Het is jezelf beminnen vanuit een open hartverbinding, een diep voel-bewustzijn ervaren en in diepe verbinding met jezelf zijn. Het betekent een dieper contact met je lichaam, met je bekkengebied en je vrouw-zijn. Self pleasure draagt zwierige sensualiteit in zich, haast een aanmoediging. Toe maar, ga maar, je mag de wereld in, je verdient het, je bent het waard, je mag genieten! Van alles, het leven, je lichaam is mooi, jij bent prachtig, jij bent uniek, jij bent speciaal en een heerlijk seksueel wezen.”

Yoga- en tantra teacher Afke Reijenga: “Het is juist zo belangrijk als je single bent dat je een self pleasure practice hebt. Dit gaat in eerste instantie om het voelen wat de fijne plekjes op je lijf zijn. Waar voelt het fijn om jezelf aan te raken, te strelen, wat zijn je gevoelige plekjes? Misschien wel de binnenkant van je dijen, het weer ontdekken van jezelf vanuit verwondering. Uiteindelijk wil je zelf je beste lover worden. In de oefening die ik geef tijdens de Happinez training Sacred Sexuality leer je een ademhaling oefening waarmee je je seksuele energie aanwakkert.”

In verbinding met je vrouwelijke energie

De zelfontdekkingsreis leidt uiteindelijk tot het vinden van de heilige bron, je vrouwelijke energie. Volgens Chantal van Doesburgh bevindt die vrouwelijke krachtbron zich in de baarmoeder van iedere vrouw. Chantal: “Het is de plek waar wij als vrouwen weer terug naar mogen keren. Daar ligt ons goud. Wanneer vrouwen zich bewust worden van de kracht die daar zit, voelen ze zich onmiddellijk verbonden met die oerbron. De hele dag door. In ons baarmoeder- en bekkengebied zitten krachtige gebieden. Poorten die verbonden zijn met ons vrouw-zijn: de maagd, de moeder, de sensuele vrouw en wijze vrouw. Maar ook de wond van onze voormoeders en onze diepste pijn. Het is de plek van creatie en geboorte van het leven. In de Happinez training Sacred Sexuality doe ik een korte oefening om vrouwen te leren hun baarmoeder ‘aan’ te zetten. Zodat het paradijs in hun baarmoeder weer kan gaan stromen en in bloei kan gaan.”


Liefde voor jezelf

In dit aspect zijn self pleasure en self love twee verbindende factoren om jezelf te ontdekken en leren jezelf te omarmen. Maaike Aker: “Door jezelf lief te hebben komt het verlangen naar betekenisvolle seksualiteit vanzelf. Het verlangen naar verdieping, naar verzachting en overgave, naar in je bloeiende kracht staan en het leven en jezelf vieren. Om zo je levensvreugde te volgen en te eren, hier trouw aan te zijn. Zelfliefde verzacht en opent, zelfliefde brengt je thuis, zelfliefde laat jouw authentieke levensvreugde en levenskracht schitteren.”

Ontdek en experimenteer

Volgens journalist, schrijfster en energy trainer Hermelijn van der Meijden is het goed en leerzaam voor iedereen om eerst jezelf te ontdekken: “Het is goed voor iedereen, dus ook als je wel een partner hebt, om je seksualiteit alleen te ontdekken: ga jezelf beminnen, ontdek wat je fijn vindt, weet hoe je lijf werkt. Dat is de eerste stap naar sacred sexuality.”

Hieronder geven we een aantal stappen ter inspiratie, om zo je eigen sensuele en seksuele vlam te ontsteken.

1. Creëer een fijne sfeer

Als je thuis komt na een dag hard werken, waar heb je dan het meeste zin in? Een glas wijn? Een warm bad? Een stuk chocolade? Of een meditatie-sessie? Wat het ook is: doe het. Dit is namelijk waar liefde voor jezelf begint.

2. Maak contact

Voel je je ‘zen’, veilig en zit je goed in je lijf? Maak het eerste contact met je lichaam. Streel bijvoorbeeld je hals, of laat je vingers langzaam over je arm glijden. Doe je dit bewust, dan zul je misschien merken dat de energie in je lijf begint te stromen.

3. Mediteer

Een goede manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen, is door te mediteren. Misschien doe je dit al regelmatig of wordt dit je eerste keer. In de training Sacred Sexuality neemt Maaike Aker je mee in een meditatie naar je innerlijke wereld en stem je af op comfortabel zijn met jezelf, je lichaam en je bekkengebied.

 4. Adem bewust

Bewust ademhalen kan je zoveel brengen. Je wordt er niet alleen rustig door (je hart vertraagt), ook je gedachten verdwijnen omdat je gefocust bent op je ademhaling. Bewust ademhalen helpt je te verbinden met je lichaam en energie en heft blokkades op in je lijf.

5. Neem de tijd

Neem de tijd en vertraag. Misschien wel het allerbelangrijkste aspect aan zelfontdekking en het vinden van je pleasure is door te vertragen. Door te vertragen voel je ook de subtielere sensaties door je lijf stromen.

Meer lezen over sacred sexuality?

Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven.

Volgend artikel
Tantra en sacred sexuality: de verschillen op een rij
Tantra en sacred sexuality: de verschillen op een rij