Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven

Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven

We weten niet beter dan dat we met onze oren horen (en luisteren), met onze ogen zien en met onze mond dingen kunnen proeven. Met andere woorden; onze zintuigen helpen ons de wereld om ons heen te ontdekken en waarnemen. Maar wat als je diezelfde zintuigen ook kunt inzetten om, op een dieper seksueel niveau, eenheid te ervaren en dat iedere dag? Welkom in de wereld van sacred sexuality.

Genieten met al je zintuigen

Sacred sexuality is het aanwakkeren van je seksuele energie met behulp van je zintuigen. Maar, tegelijkertijd omvat dit gegeven nog zoveel meer dan dat. Bij sacred sexuality draait het om sensualiteit, wat je ervaart door middel van je zintuigelijke waarnemingen.

Anusara en Vinyasa yoga teacher Sandra Carson omschrijft het als volgt: “Sacred sexuality is de erkenning dat seks en seksualiteit meer is dan onze biologische voortplantingsdrift. Met sacred sexuality brengen we onze bewuste aandacht naar alle aspecten van het seksuele; het lichamelijke, het mentale, emotionele en het spirituele. Dit met als intentie onze sensualiteit, zintuiglijkheid en creatieve expressie volledig te belichamen. Het is een proces van zelfontdekking en zelfexpansie van deze aspecten, waardoor we in toenemende mate in staat zijn onszelf te openen, diepere verbindingen te ervaren (met onszelf en onze partner) en de ervaring van bliss/extase te ervaren die in spirituele teachings genoemd wordt als onze werkelijke essentie.”

Sensueel genot

In dit concept is seksueel genot verbonden met sensueel genot; het genieten door het bewust waarnemen met al je zintuigen, omdat dit je in contact brengt met je lichaam. Een voorbeeld; Je hoort een bepaald liedje op de radio en je lichaam wordt overspoelt door een warm gevoel, omdat het nummer een mooie herinnering bij je oproept. Het waarnemen van de muziek geeft je een geluksgevoel en doet je lichaam tintelen. Op het moment dat je je bewuster wordt van dit soort sensuele prikkelingen kun je dit voor je laten werken, door er op in te spelen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Yoga- en tantra teacher Afke Reijenga: “Sacred sexuality heeft me echt geleerd om het lichaam en seks als heilig te zien, als wonder. En de beoefening van sacred sexuality heeft mijn seksualiteit echt van een fast food snackbar ervaring naar een goddelijk uitgebreid buffet gebracht. Sacred sexuality is seks vanuit verbinding, slowing down, niet focussen op een piek orgasme, maar de energie vanuit het sacrum naar je hart brengen en vanuit daar naar het goddelijke. Sacred sexuality is door middel van seks naar een eenheidsgevoel gaan. Sommigen zullen dit verbinding met God of spirit noemen.”

Iedere dag genieten

En dat genieten met al je zintuigen dat kan – en doe je tot nu toe misschien wel onbewust – op vele momenten gedurende de dag. Denk maar eens aan hoe je automatisch je ogen dichtdoet en je gezicht naar de zon toekeert, zodat deze je gezicht verwarmt, de wind met je haren speelt en je dit kriebelende gevoel met een glimlach accepteert. Ook dat is genieten met behulp van je zintuigen, oftewel: sensueel genot.

Maar ook: wat voel je of gaat er door je heen wanneer de kachel langzaam je huis opwarmt, je een ijskoud drankje drinkt of een ijsje eet, je een geurkaars aansteekt en de geur zich door het huis verspreidt, iemand zachtjes je haar aanraakt of je een innige knuffel geeft? Wanneer je dagelijks de ervaringen die bij deze sensuele prikkels horen bewust toelaat, leer je je lichaam beter kennen en weet je beter wat je wel of niet prettig vindt.

Het zit in je DNA

Het bewust openen van je zintuigen speelt een belangrijke rol als het gaat om jezelf beter leren kennen op seksueel vlak. Dat is waar sacred sexuality je bij kan helpen. Het leert je hoe je – met of zonder partner – sensueel kunt genieten, waardoor de seksuele energie in je lijf (weer) gaat stromen.

Volgens meditatie teacher, inspirator en vrouwencoach Chantal van Doesburgh zit seksuele energie al in je DNA. “Seksuele energie = levensenergie. Wij zijn seksuele wezens. Je kunt leren om die energie in te zetten voor jouw bewustzijnsontwikkeling en welbevinden. Seksuele energie transformeert en heelt. Vrouwen waren van oorsprong degene die de kennis over seksualiteit overdroegen aan mannen. Jij bent zelf die tempelpriesteres. Wij mogen weer voorin de bus gaan zitten. En weet: alle informatie ligt al in jouw DNA opgeslagen. Het gaat erom dat je het je weer gaat herinneren.”

De verbintenis tussen sensualiteit en seksualiteit

Tijdens de training Sacred Sexuality vertelt onder andere deskundige Isabella Machinè hoe seksualiteit en sensualiteit met elkaar verbonden zijn, maar ook hoe je – los van seks – sensuele ervaringen kunt hebben door met volle aandacht te voelen, luisteren, ruiken, kijken en proeven.

Daily pleasure

Wat vind je lekker, fijn, prettig, mooi, leuk? En hoe kun je jezelf dit geven door middel van daily pleasures? Het bewust openen van je zintuigen doe je door jezelf (geluks)momentjes te geven. Verwen jezelf dagelijks met dingen die je een fijn gevoel geven, zoals een warme kop cacao, een fijne crème voor op je lichaam, een sexy geurtje of een uitgebreide douchesessie. Deze sensuele ervaringen hebben in eerste instantie (nog) niks met seks te maken, maar maken je wel meer bewust van je lichaam en wat je fijn vindt. Het zijn kleine self pleasure momentjes die seks meer betekenis zullen geven.

Maak je innerlijke vuur wakker

Journalist, schrijfster en energy trainer Hermelijn van der Meijden schreef een boek over het aanwakkeren van je seksuele energie. In Negen Geheimen van de Vrouw gaat ze in op het belang van sacred sexuality in het dagelijks leven: “Seksuele energie is creatiekracht en iedereen zal daar op zijn of haar eigen manier vorm aan geven. Tijdens de periode dat ik die energie activeerde en hij echt begon te stromen, heb ik mijn boek geschreven. Dat inspireert nu weer andere vrouwen (en mannen) om hun eigen innerlijke vuur wakker te maken en in te gaan zetten voor hún heling en dromen. Seksuele energie is levensenergie, die maakt dat je onbeschaamd en met plezier, humor, zin, liefde en inspiratie gaat leven.”

Kijk met een bewuste blik

Naast jezelf te ‘verwennen’ met daily pleasures is het ook belangrijk om jezelf echt te zien. Ga regelmatig met een bewuste blik voor de spiegel staan en neem jezelf aandachtig op. Zie hoe mooi je haar valt of hoe schattig je neus lijkt als je lacht. Voelt het wat onwennig? Hoe vaker je dit doet, hoe meer je leert van je lichaam te houden, weet waar je blij van wordt, waar je van geniet én wat je opwindt.

Een tip van Chantal van Doesburgh: “Ga naar wijze vrouwen toe, vrouwen die jou erover kunnen leren. Zelf stuur ik op ieder moment van de dag kleine stootjes seksuele energie door mijn lichaam heen om mij vrolijk en energiek te voelen en zet ik mijn baarmoeder als eerste in de ochtend ‘aan’.”

Wil jij weten hoe jij je baarmoeder iedere ochtend aan kunt zetten? Chantal van Doesburgh is een van de experts in onze training Sacred Sexuality.

Meer lezen over sacred sexuality?

Sacred sexuality: zo geniet je met volle aandacht van elkaar.

Volgend artikel
Sacred sexuality: zo geniet je met volle aandacht van elkaar
Sacred sexuality: zo geniet je met volle aandacht van elkaar