Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie

Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie Zo brengt sacred sexuality verdieping in je relatie

Voor de meeste mensen is seks een belangrijk onderdeel binnen een relatie. En dat is niet zonder reden. Het is onderdeel van wie we zijn, waar we uit voortkomen. Maar toch is het ook binnen veel relaties een gebied waar we elkaar een beetje zijn kwijtgeraakt. Sacred sexuality kan helpen om dat te helen én de relatie te verdiepen.

Je bent een seksueel wezen

Laten we meteen met de deur in huis vallen: je bent een seksueel wezen. En om in je seksuele kracht te kunnen staan, is het belangrijk om jezelf te zien als een seksueel wezen. Dat ben je, dat zijn we allemaal. Jij mag passie beleven en plezier hebben, echt waar. Want, hoe meer je jezelf ziet als een seksueel wezen, hoe meer je je er naar gedraagt, ook binnen je relatie. En zeg nou zelf: wat is er aantrekkelijker dan een vrouw die lekker in haar vel zit?

Een bron van pure energie

Daarnaast is seksualiteit een bron van pure energie. Het is jouw levensenergie, waar al je gevoelens, energieën, intenties en gedachten sterker door worden. Het geeft je dat werkelijke gevoel: ik leef! En het is de essentie van sacred sexuality. Het gaat juíst niet alleen om de seks, maar ook om het vinden (en in stand houden) van je seksuele energie. Die bron van pure levensenergie die je door je hele lichaam voelt stromen.

Wat is sacred sexuality precies?

Dit klinkt mooi, maar hoe kom je daar dan? Hoe wakker je je levensenergie-vlam weer aan? Laten we eerst het fenomeen sacred sexuality iets verder ontleden. Journalist, schrijfster en energy trainer Hermelijn van der Meijden omschrijft het zo: “Sacred sexuality is voor mij seks waarbij het vrouwelijke meer wordt geëerd en het mannelijke meer dienstbaar is dan nu meestal het geval is. Het is verbonden seks, waarbij beide partners in contact zijn met hun lijf, hart en energie, en met elkaar. Niet lust, seksuele handelingen of kinderen maken staan centraal, maar de ervaring zelf en het aanwezig zijn bij alles wat je voelt. Neem je daarvoor uitgebreid en van moment tot moment de tijd, dan kan er een energiestroom ontstaan die jouzelf en de ander overstijgt: je lijf wordt vanzelf bewogen, je hart gaat steeds verder open en soms beland je in de eenheid.”

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Volgens meditatie teacher, inspirator en vrouwencoach Chantal van Doesburgh gaat sacred sexuality over: “Heelheid. Er gaat gelijk al een enorm respect vanuit, iets wat niet in woorden te bevatten is. Het gaat over een diep innerlijk weten dat in ons allemaal zit. Sacred sexuality gaat – voor mij – over het heilige in jezelf, verbinding met je ziel, het alwetende, het draagt iets verhevens in zich op een heel prettige zachte manier. Wanneer je dat in jezelf vindt en/of in contact met de ander, dan gaat het paradijs open.”

Bij sacred sexuality gaat het dus niet om de seks an sich, maar om de reis ernaartoe. Het laten ontwaken van jouw seksuele energie, te groeien en te ontdekken waar al jouw zintuigen door ‘aan’ gaan staan.

Ga op ontdekkingsreis

Om erachter te komen wat jou beweegt, laat gloeien en expanderen, is het belangrijk om eerst te weten wat jij fijn vindt, waar je grenzen liggen, maar ook wat je aan een ander kunt geven. Hoe meer jij over jezelf te weten komt, hoe meer je jouw seksualiteit kunt sturen en hoe dichter je bij je pure diepste binnenste laag (je kern) zult aankomen. Dit is een voorwaarde om ook dichter tot elkaar en samen op een dieper niveau te komen.

Chantal van Doesburgh: “Wanneer jij je eigen lichaam ontdekt, dieper mag voelen, dieper mee mag verbinden, ontstaat er een diep contact met jouw eigen innerlijke wezen. En heel belangrijk: vanuit veiligheid. Je gaat veiligheid in jezelf ervaren, liefde in jezelf ervaren, ervaren dat jij zelf een bron van liefde, extase en genot bent. En in dat contact met jezelf gaat als vanzelf de relatie met je partner veranderen. Durf jij jezelf te openen, je kwetsbaarheid te laten zien en daarover te praten, dan kan het niet anders dan dat de relatie met jouw partner naar een diepere laag en verbinding zal gaan.”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Anusara en Vinyasa yoga teacher Sandra Carson zegt daarover: “Doordat je de verantwoording in eigen handen neemt, leer je jezelf beter kennen. Zo leer je misschien hoe je cyclus invloed heeft op je seksuele energie. Of kom je onbewuste conditioneringen, zoals schaamte, tegen in jezelf. Misschien ontdek je hoezeer zelfbeminning je een betere balans geeft in je drukke leven. Of hoeveel geheime plekken je lichaam heeft die jou genot geven. Sacred Sexuality is een soort van ontdekkingsreis die je maakt met jezelf. Zonder per se een vaste bestemming te hebben, leer je jezelf op zoveel meer lagen kennen dan “alleen” het seksuele. En hoe meer je deze kent, hoe meer je dit aan je partner kunt laten zien en samen jullie verbinding kunt verdiepen, maar ook creatiever en speelser kunt maken.”

Je hart open stellen

Om op een dieper niveau intimiteit te kunnen ervaren – samen met een partner – moet je je hart kunnen openstellen. Intimiteit is mooi, zacht en zwoel, maar ook een ervaring die je kwetsbaar maakt. Je hart openstellen voor een ander betekent dat je samen met die ander intiem durft te zijn en jezelf durft te geven. In de Happinez training Sacred Sexuality leer je hoe je een intiem moment met de ander creëert, liefdevol seksuele energie met elkaar deelt en hoe je daardoor een diepe(re) connectie met je partner maakt, die voor beiden diep helend kan zijn.

Sandra Carson: “Het is mogelijk om seks te hebben zonder intimiteit. De afwezigheid van intimiteit belet ons echter om onze seksualiteit dieper en voller te beleven, en ook om een diepere, authentieke verbinding met onze partner te delen. Het scheppen van intimiteit is voornamelijk iets wat je samen doét, niet alleen wat je begrijpt met je hoofd. Het is iets dat gebeurt wanneer je jezelf durft te laten zien aan je partner; te delen wat je werkelijk voelt met je partner als je elkaar in de ogen aankijkt. Met mijn meditatie, in de Happinez training Sacred Sexuality, begeleid ik jou en je partner om deze intimiteit te stimuleren.” 

Steeds meer verbondenheid

Bij sacred sexuality is er geen ander doel dan aanwezig zijn in een intiem moment, met jezelf of met een partner. Je laat je niet leiden door lust, maar gaat bewust om met je seksuele energie. Het gaat om het ervaren van genot, intimiteit, het opgaan in elkaar en uiteindelijk het laten openen van je hart. Hoe meer je je hier bewust op instelt, hoe meer je zult merken dat je niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, energetisch en spiritueel steeds meer met elkaar verbonden raakt.

Hermelijn van der Meijden: “Sacred sexuality kan net als meditatie, healing of yoga een weg zijn naar zelfontwikkeling en transformatie van bewustzijn. Bewuste seksualiteit kan dat proces, nog meer dan de andere paden, versnellen. De seksuele kracht valt namelijk niet zomaar te hanteren, hij vraagt het uiterste van je vermogen tot aanwezigheid; seks daagt uit en triggert alles in iedereen wat nog onbewust is. Kan je daarbij aanwezig blijven? Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je emoties? En uitspreken wat er in jou gebeurt? Het leidt sowieso tot verdieping, in jezelf en met anderen.”

Vertragen is key

Snelle seks kan fijn zijn, maar dat is niet waar het bij sacred sexuality om draait. Seks is in principe niet het uitgangspunt, het is een ontdekkingsreis, een innerlijk pad wat je vol overgave bewandelt en waar je – volgens kundalini yoga- en meditatie teacher Maaike Aker –  uitkomt bij de schittering van je hart. Om zo nog vrijer door het leven te gaan.

Hermelijn van der Meijden: “Bij seks wordt de nadruk over het algemeen op het lichaam gelegd; hoe dat eruit ziet, hoe het moet presteren, bepaalde fysieke handelingen… Bij sacred sexuality vind ik het energieveld minstens zo belangrijk als het lijf: de chakra’s van beide partners verbinden zich, er vindt een energie-uitwisseling plaats, je energieveld wordt steeds ruimer, en door je daar bewust van te zijn, kan je ervaring echt goddelijk worden. Dan voel je niet alleen je lijf, maar ook je liefde, je licht, je ziel of die van je partner. Je moet er wel voor vertragen en gebruikmaken van al je zintuigen; energie is namelijk zo subtiel dat je er makkelijk aan voorbij gaat.”

Maaike Aker: “Neem de tijd om te ontdekken en verbinden. In eerste plaats met jezelf, en dan met de ander. Om zo deze intieme inwijdingsweg alleen en samen te bewandelen.” 

Intiem zijn in 6 stappen

Ben je er klaar voor om samen met je partner het pad van sacred sexuality te bewandelen, ofwel intiem te zijn op een dieper niveau? Dan ben je waarschijnlijk ook gewoon op zoek naar een soort stappenplan. Yoga- en tantra teacher Afke Reijenga geeft je een voorzetje: “Alleen al de tijd nemen om met je partner te vrijen, om een ‘sacred’ ruimte te creëren, om elkaar eerst even diep in de ogen te kijken, om de spanning op te bouwen, te voelen, en daar bewust van te zijn, wow dat geeft alleen al zoveel verdieping.

Gebruik, je adem, maak geluid, communiceer, laat weten wat je fijn (en niet fijn) vindt. Eer elkaars geslachtsdelen, buig voor elkaar, zie elkaar echt, probeer maar, je zult merken hoe verdiepend en verbindend dat werkt. Alles is welkom, niks hoeft te zijn zoals je denkt dat het moet, al je emoties zijn welkom. En ook jezelf eren, jezelf, als sacred zien, jezelf aanraken vanuit liefde, dat brengt zoveel verdieping en zoveel meer zelfwaarde en zelfliefde.”

Geïnspireerd op de beschrijving van Afke hierboven hebben we dit stapsgewijs voor je hieronder uiteengezet.

Niet storen

Richt een ruimte in waar je je beide fijn en veilig voelt. Zorg ervoor dat jullie niet gestoord kunnen worden (dus telefoons uit of wegleggen) en werk met zacht licht, door bijvoorbeeld kaarsjes aan te steken. Dit helpt je te ontspannen, zodat ongemak of zenuwen verdwijnen.

Maak tijd

De tijd nemen klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar het is een essentieel onderdeel waardoor je kunt ontspannen, je hoofd leeg maken en in je lichaam kunt zakken, om daarna samen met de ander verder te komen.

Mediteer samen

Als je dat fijn vindt kun je samen een meditatie doen om contact te maken met je lichaam en samen te ontspannen. In de Happinez training Sacred Sexuality geeft Sandra Carson een partnermeditatie om de intimiteit tussen jullie beide te versterken.

Maak hartcontact

Leg je rechterhand op het hart van je partner (hartchakra), kijk elkaar aan en adem in en uit op hetzelfde ritme. Dit is een hele intieme manier om eenheid te voelen.

Oogcontact

Elkaar diep in de ogen aankijken is een van de intiemste dingen die er bestaat. Maak het diep en betekenisvol, neem de tijd en ervaar wat je voelt wanneer jullie elkaar recht in de ogen aankijken.

Raak elkaar aan

Door elkaar aan te raken, in elkaars nabijheid te zijn, elkaar aan te kijken, samen te genieten, wordt er in je lichaam een geweldig liefdeshormoon aangemaakt; oxytocine. Je lichaam helpt jou op die manier te ontspannen en een diepere connectie te voelen met je partner.

Hoe vaker je hier samen tijd voor vrijmaakt, hoe meer dit je relatie zal verdiepen.

Voor nog veel meer praktische tips en fijne begeleiding raden we je aan om de Happinez training Sacred Sexuality te volgen.

Meer lezen over sacred sexuality?

Zo nodig je sacred sexuality uit in je dagelijks leven.

Volgend artikel
Sacred sexuality: zo geniet je met volle aandacht van elkaar
Sacred sexuality: zo geniet je met volle aandacht van elkaar