Zo ben je vandaag je eigen Valentijn

Zo ben je vandaag je eigen Valentijn Zo ben je vandaag je eigen Valentijn Zo ben je vandaag je eigen Valentijn

Op Valentijnsdag vieren we de liefde. Maar wat als je alleen bent, of een hekel hebt aan Valentijnsdag? Verklaar dan jezelf de liefde!

Als Valentijnsdag pijn doet

Voor veel mensen betekent 14 februari net zoiets als Kerstmis: geen gloedvol feestje, maar een ijskoude confrontatie. Een pijnlijke onderstreping van wat ze niet hebben maar waar ze zo enorm naar verlangen. Alsof er een ongewoon fel licht schijnt op de pijn die normaal zo effectief verstopt is. Voor velen is Valentijnsdag geen emmer vol rozen of romantisch dineetje, maar eerder schreeuwend leeg. Een dag waarop je je eigenlijk het liefst zou verstoppen, afgesloten van een wereld die overdreven vrolijk en romantisch is.

Maar zo hóeft het niet te gaan.

Laten we het dit jaar een keer anders doen. Deze 14e februari nemen we het heft in eigen handen. Vergeet de (al dan niet anonieme) kaartjes, appjes of cadeautjes die het voor je gevoel compleet zouden maken. Vergeet vooral het idee dat je iemand nodig hebt om jezelf waardevol te vinden. Wat nou als je een keer niet wacht op de toestemming van een ander om van jou te houden?

Wat als je vandaag de liefde aan jezelf verklaart?

Neem een stuk papier, pak een mooi notitieboekje, of open een tekstdocument op je computer. En schrijf een warme Valentijnsbrief aan jezelf. Kijk door onschuldige, open, liefdevolle ogen naar wie en wat je werkelijk bent, laat de standaard kritiek los, en vergeet in elk geval één dag dat je niet goed genoeg zou zijn. Geef alle liefde die je normaal moeiteloos aan anderen schenkt vandaag eens aan jezelf. Elk beetje, ieder druppeltje.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Ga los!

Schrijf jezelf compleet de hemel in; vertel jezelf hoeveel je houdt van je moed, je wilskracht, je lef en je optimisme. Want ook al zie je het af en toe helemaal niet zitten: je gaat door, en je vecht door. Ondanks je gebroken hart, ondanks teleurstellingen en tegenslagen en pech. Daar mag je trots op zijn. Dus wees een keer de vriend voor jezelf die je zo moeiteloos voor anderen kunt zijn. Vandaag draait het om jou.


Ook de rafelrandjes

Je bent prachtig. Geen enkele eigenschap, hoe negatief je die zelf ook beoordeelt, doet ook maar íets af aan het unieke wezen dat je bent. Want het hoort bij je, allemaal: de grilligheid, je woede, het feit dat je soms keihard afhaakt op onhandige momenten. Je frustratie, de momenten dat je iemand afsnauwt of terechtwijst. Je jaloezie, je luiheid, en al die andere rafelrandjes.

Het is de kleurrijke mix

Het totaalpakket, dat jou uniek maakt. Het zijn de enorme tegenstellingen die ervoor zorgen dat je altijd al de beste jij bent geweest die je op dat moment had kunnen zijn. Dus schrijf dat op, deel het met jou, wees gul, en lief. Gun het jezelf, die oprechte aandacht, de complimenten, de vergevingsgezindheid. Het is een prachtige boodschap, een blijk van liefde en vertrouwen, en er is niemand op de wereld die het meer verdient dan jij. En als je geen zin of tijd hebt, als een uitgebreide brief nu niet uitkomt, houd het dan simpel. Vier woorden zijn genoeg. Vier woorden zeggen alles. Schrijf ze op, en voel ze.

Ik houd van mij.

Over auteur
Na vele mentale worstelingen ontdekte Marnix Pauwels wie hij is. Nu deelt hij maar al te graag de inzichten die hij opdeed in dit proces, om hiermee iets te kunnen betekenen voor anderen.  

Meer lezen over zelfliefde?

Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem.

Volgend artikel
De invloed van familiepatronen op jouw zelfbeeld en gedrag
De invloed van familiepatronen op jouw zelfbeeld en gedrag