Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem

Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem

Meer liefde voor jezelf en je lichaam versterkt je immuunsysteem, blijkt uit onderzoek. Maar hoe doe je dat, lief zijn voor jezelf? Nou, zo!

Wetenschappers aan de Universiteit van Exeter en van Oxford verdeelden participanten in verschillende groepen. Twee groepen kregen positieve affirmaties te horen, de anderen twee groepen hoorden juist een stem die constant kritiek leverde (wat we zelf ook geneigd zijn te doen naar onszelf). De eerste twee groepen bleken na de sessie meer empathie voor zichzelf én anderen te hebben dan de andere twee groepen. Daarnaast maakten ze minder zweet aan en hadden ze een lagere hartslag.

Kortom: de eerste twee groepen ervoeren meer ontspanning, wat het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert. Zowel op fysiek, als op mentaal niveau.

Des te meer reden om lief voor jezelf te zijn. En met deze tips lukt het nog ook!

1. Word beste vrienden met jezelf

Voor je beste vrienden wil je het beste. Wanneer iemand die je liefhebt verdriet heeft of per ongeluk een grote fout begaat, oordeel je niet over diegene maar ben je er voor hem of haar. Waarom zou je in dit soort momenten dan wil jezelf in de steek laten? In plaats van jezelf de steun te gever die jij nodig hebt?

Probeer in een moeilijke situatie eens te bedenken hoe je tegen een goede vriend(in) zou praten als die dit meemaakte. Welke liefdevolle, troostende woorden zou je gebruiken? Waarschijnlijk zijn het woorden die jij op dat moment ook goed kunt gebruiken, maar in plaats daarvan ben je – bijna automatisch – hard en streng voor jezelf. Vrienden worden met jezelf gaat niet over één nacht ijs, maar het maakt je een warmer, vrolijker en gezonder mens. Echt waar.

2. Word je bewust van je innerlijke criticus

In een druk bestaan ligt het voor de hand om op de automatische piloot te leven, waardoor we ons niet of minder bewust zijn van onze (negatieve) gedachten. Wanneer je kritisch luistert naar dat stemmetje in je hoofd en je bewust wordt van die dagelijkse monoloog, ontdek je snel genoeg of die vooral positief of negatief is.

Schrijf eens op welke gedachten er op een dag allemaal voorbij komen. Wees vooral alert op termen als ‘zou moeten’ of ‘zou kunnen’. Hier zit vaak een kritische noot in die weinig met zelfliefde te maken heeft. Wanneer jouw innerlijke stem zichtbaar wordt op papier, krijg je meer inzicht in hoe je jezelf toespreekt. Niet alleen op stressvolle of moeilijke momenten, maar ook op blije, prettige momenten. Zit er verschil in deze situaties? Of ben je over het algemeen ‘altijd’ streng en kritisch tegen jezelf? Dit inzicht is waardevol omdat je de volgende keer dat je voor een uitdaging staat bewuster je woorden én de tendens van die woorden kunt kiezen. Vraag jezelf telkens af: wat vertel ik mijzelf nu en heb ik daar iets aan? Is het antwoord ‘nee’, probeer dan te switchen naar positievere affirmaties die jou niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk sterker maken.

Meer lezen over zelfliefde?

Word een meester in zelfliefde met deze 5 rituelen.

Volgend artikel
Slaap je slecht? Wat wakker liggen je kan brengen
Slaap je slecht? Wat wakker liggen je kan brengen