Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden

Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden

In een wereld waarin een torenhoge lat de standaard lijkt en we op elke straathoek geconfronteerd worden met vergelijkingsdrang is het niet gek dat de balans soms even zoek is. Maar om het leven te leiden dat past bij de authentieke jij is een goede balans essentieel. Met deze tips van lifecoach Laura Schoemaker neem jij het stuur van die automatische piloot weer over en zorg je voor meer evenwicht in je leven.

Wanneer je in balans bent is er een bepaalde vorm van rust in je lijf en in je mentale gesteldheid. Je hebt meer grip en kunt betere prestaties leveren op alle vlakken in je leven. Het is zeker niet zo dat je bij een periode van minder balans direct concrete problemen ondervindt. Vaak merk je in het begin zelfs niet eens dat je balans zoek is, omdat je op de automatische piloot leeft. In dat opzicht is zo’n automatische piloot best nuttig; zonder dat je je er al te bewust van bent voer je plichten uit en leef je het leven.

Maar heb je je weleens afgevraagd of dat wat jouw automatische piloot doet nog strookt met wie jij in werkelijkheid bent? Het is precies die vraag die Laura Schoemaker, lifecoach en therapeut, centraal stelt in haar eigen praktijk Sensus Meus. Waarom doe je wat je doet? Leef je nog wel volgens je eigen normen en waarden?

“Het is niet per se erg om op de automatische piloot te leven of te werken, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn. Dan kun je namelijk bepalen of je nog tevreden bent met het pad dat je volgt en of dat pad nog past bij je huidige overtuigingen,” legt Laura uit. “Veel dingen zijn ons met de paplepel ingegoten en lijken misschien normaal. Maar naarmate je volwassener wordt is het belangrijk om te bekijken of de normen en waarden die jou zijn opgelegd en die je je eigen hebt gemaakt nog wel bij je passen.”

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Wie ben je echt?

Mensen leren om dichtbij zichzelf te blijven is voor Laura een belangrijk aspect in haar werk als lifecoach. Blijf bij je eigen krachten en wees je bewust van je authenticiteit, is dan ook haar advies. En dat kan soms best lastig zijn. “Als je een specifiek probleem hebt weet je waar je op kunt focussen. Maar juist als je geen concreet probleem hebt en het allemaal best prima gaat, is het goed om bewust naar jezelf te kijken. Zo blijf je alert en scherp en voorkom je dat de automatische piloot het volledig van je overneemt.”

Bovendien zijn mensen – zeker in deze tijd van de duimpjes, de likes en de volgers – geneigd om zichzelf te vergelijken met de ander. Om te leven volgens de lijn die ‘de maatschappij’ voor hem of haar uitzet. “De wereld is op dit moment grotendeels gericht op het snelle internet. We zijn met name goed in het laten zien van wat er allemaal goed gaat in ons leven en we vergeten soms dat het leven niet bestaat uit alleen maar positieve dingen. Er mag niks meer fout gaan, en dat leidt bij heel veel mensen tot spanningsklachten, angstklachten en burn-outs.”

Moeten en willen

Leef je op de automatische piloot, dan ben je dus druk met van alles en nog wat, maar sta je weinig stil bij de momenten van ontspanning en genot. Om erachter te komen of jouw leven in balans is geeft Laura de tip om eens te kijken naar dat wat je moet en dat wat je wilt. Komt dat overeen?

Afwisseling tussen bezigheden die energie kosten en die je energie geven is bovendien heel belangrijk. Dat kun je op dagelijkse basis al toepassen. Als jij namelijk elke dag focust op een lange to do-list met allemaal ‘moetjes’ die je energie kosten, en pas aan het eind van de middag een momentje voor jezelf hebt gepland, is de energie die je nog aan jezelf had moeten/willen besteden al op voordat je er de kans voor hebt gehad.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Natuurlijk, er zijn altijd verplichtingen die noodzakelijk zijn en voor niets komt de zon op. Als jij een leuk huis wilt moet je daar 9 van de 10 keer wel voor werken. In dat opzicht is werken dan dus een ‘moetje’, maar ook hierin is balans weer het sleutelwoord. Want welk werk doe je? En móet je dat werk doen, omdat anderen het van je verwachten, of wil je het werk graag doen? Door daar eens kritisch naar te kijken kun je je werk bijvoorbeeld van het rijtje ‘moeten’ verplaatsen naar ‘willen’. En zo maak je dus de balans op.

Wil je je droomleven realiseren?

Wil je praktische tips en tools waarmee je je mooiste leven kunt creëren, schrijf je dan in voor de nieuwe Happinez-training Manifesteren. Deze training helpt je met geleide meditaties, video’s en schrijfopdrachten voor meer innerlijke rust en balans.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou
Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou