Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou

Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou Ben jij altijd druk-druk-druk? Dan is dit een bericht voor jou

Onze hele samenleving is ingericht op groei en vooruitging. Hoewel die ‘meer, beter, sneller’-instelling ons ver heeft gebracht, zijn we nu op een punt dat we juist moeten vertragen en verstillen.

Ergens is in onze maatschappij het idee ontstaan dan druk zijn synoniem is voor succesvol zijn. Hoe voller de agenda en hoe groter de verplichtingen, hoe interessanter ons leven is. Dat dit idee is ontstaan is niet per se gek. De mensheid is gebaat bij groei en vooruitgang. Alles in onze wereld – van de natuur tot de economie en technische uitvindingen – is daarop gericht. We willen altijd meer, sneller en beter. Zo zijn wij mensen eeuwenlang geconditioneerd, waardoor het nu helemaal in ons systeem zit.

Tijd om stil te staan

Hoewel die ‘sneller, beter en meer’-instelling ons eeuwenlang heeft geholpen het beste uit onszelf te halen, is het tij inmiddels gekeerd. We zijn al zoveel gegroeid en al zo ver ontwikkeld dat we tegen de grens aangebotst zijn. Onze agenda’s zitten bomvol. Onze hersenen kunnen alle prikkels simpelweg niet meer aan. We lopen als mens en als samenleving eigenlijk voortdurend achter de feiten aan. Het is tijd om even stil te staan.

Hoewel we als samenleving langzaam tot inkeer komen en inzien dat al dat gejaag en gehaast ons niet bepaald gelukkiger maakt, blijft het lastig om grenzen voor onszelf te stellen. Ja, we krijgen vooral van alle kanten te horen hoe belangrijk dat is: rust pakken en grenzen stellen. Het idee is dat we zelf de regie over onze agenda moeten terugpakken om zo te voorkomen dat we in een burn-out terecht komen. Leuk bedacht, lastiger uitgevoerd.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Waarom ‘rust nemen’ zo lastig is

De praktijk is namelijk een stuk complexer. Wie vandaag besluit om niet te werken, wordt morgen gestraft door een extra volle mailbox. Zet je telefoon een paar uur op stil en je WhatsApp staat vol met beledigde berichtjes en ‘???????’. En als je besluit deze week even niet met die vriendin af te spreken omdat je even tijd voor jezelf nodig hebt, voel je je toch een beetje schuldig.

Ach, denken we dan. Dit kan er ook nog wel even bij, en zo blijven we maar doorhollen. We willen ons niet aanstellen. We zijn bang dat alles instort als we een stapje terug doen. Of we zien simpelweg geen mogelijkheid om rustiger aan te doen. Wie een druk gezinsleven heeft, een veeleisende baan en ook nog het huishouden een beetje op orde wil houden, heeft het nu eenmaal druk.


Rode vlaggen: tot hier en niet verder

Het is lastig aantonen wanneer druk té druk wordt. En wanneer een beetje stress te veel stress wordt. Toch zijn er wel rode vlaggen die een indicatie geven. Herken jij jezelf in een van onderstaande scenario’s? Dan is het tijd om aan de bel te trekken (en dat mag gewoon):

  1. Je bent prikkelbaar en kan zomaar uit je slof schieten om zaken die je normaal niet zoveel zouden kunnen schelen.
  2. Elke seconde dat je even ‘niets’ te doen hebt, ben je alweer to do-lijstjes aan het maken in je hoofd.
  3. Je hebt het gevoel dat je overal tekort schiet.
  4. Aan het einde van een werkdag voel je je vaak leeg en uitgeput.
  5. Sterker nog, ’s ochtends als je opstaat voel je je al moe als je aan je ellenlange to do-lijst denkt.
  6. Je komt moeilijk in slaap, waardoor je overdag nóg minder kunt hebben.
  7. Het lukt je niet om negatieve gedachten uit te schakelen.
  8. Je snauwt mensen van wie je houdt af, terwijl je braaf ja knikt als je baas vraagt of je nog een extra taak op je kunt nemen.
  9. Als de trein te laat komt aanrijden of je in een file terecht komt, wil je het allerliefst keihard in huilen uitbarsten (die neiging voel je eigenlijk überhaupt op willekeurige momenten).

Herken jij jezelf in een van deze punten? Dan is het tijd om meer rust en ruimte in je leven te scheppen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
5 manieren om stress de baas te worden
5 manieren om stress de baas te worden