5 manieren om stress de baas te worden

5 manieren om stress de baas te worden 5 manieren om stress de baas te worden 5 manieren om stress de baas te worden

Voel je je weleens als het rondrennende konijn uit Alice in Wonderland, dat altijd maar ‘te laat, te laat!’ is? Je bent niet de enige. Het lijkt soms alsof stress in onze tijd iets vanzelfsprekends is – alsof we niet meer zonder kunnen.

En inderdaad, stress is niet helemaal uit ons leven te bannen, schrijft psycholoog Thijs Launspach in zijn boek Fokking druk. Maar we kunnen er wel mee leren omgaan. Het boek van Thijs staat vol met tips, voor zowel je werkende leven als je privésituatie. Dit zijn er vijf.

Wees lief voor je lijf

Stress zit niet alleen in je hoofd, maar kruipt ook in je lichaam. Dat voel je wanneer je schouders verkrampen, je buik strak aanvoelt of wanneer je slecht slaapt. Zorg je goed voor de uitwendige mens, dan voel je je van binnen ook een stuk rustiger. Rust, reinheid, regelmaat: slaap voldoende, eet gezond, beweeg elke dag minstens een halfuur en neem tijd om te ontspannen. Juist op momenten dat je agenda daar geen ruimte voor lijkt te bieden, want dan heb je ‘t het hardst nodig.

No more notificaties

Betrap je jezelf er ook weleens op dat je, ook al heb je het geluid van je telefoon uitstaan, regelmatig vanuit je ooghoek zit te kijken of er nog iets gebeurt? En dat je van ieder appje of mailtje toch weer afgeleid raakt? Tip: zet je notificaties uit. Zo zie je niet op je ‘hoofdscherm’ wat er binnenkomt. Als je eens in de twee uur checkt of er nog iets binnengekomen is, kun je je veel beter concentreren. Zet de ‘dictator in je broekzak’, zoals Thijs je telefoon noemt, op z’n plek.

Herken jouw alarmsignalen (en kom in actie)

Waar merk jij aan dat je gestrest bent? Ga je slecht slapen (of kun je juist slecht opstaan), veel of juist weinig eten, ben je sneller geïrriteerd, heb je minder zin in seks? Hoe beter je je eigen alarmsignalen kent, hoe beter je weet wanneer het tijd is om pas op de plaats te maken. Maak een lijst van prioriteiten (want echt, alles is niet even belangrijk, en de meesten van ons zijn niet zo onmisbaar als we zelf denken). Thijs tipt ook om een noodplan te maken: een plan voor wanneer de stress écht verminderd moet worden. Op zijn eigen persoonlijke noodplan staat, hoe druk hij ook is: ‘Onmiddellijk een of twee avonden vrijmaken om lethargisch op de bank te hangen. (Heb ik al afspraken? Pech. Dit is belangrijker!)’


Omarm zesjes en zeventjes

Als je heel veel te doen hebt, is perfectie onmogelijk. Geef jezelf wat ademruimte en laat dat streven naar een tien los. Een zeven is ook prachtig, en een zes kan er af en toe ook prima mee door. In veel gevallen merkt niemand het op als je even wat minder excelleert. Ga maar eens na: verwacht jij van anderen dat ze altijd op de top van hun kunnen presteren?

Ontwikkel je aandacht

Focus is een toverwoord in tijden van drukte. Een uur hard, maar heel geconcentreerd werken, maakt je veel minder moe dan een uur waarin je dan weer een beetje leest, dan weer een paar woorden schrijft, dan weer even je mailcheckt en dan weer terug komt bij je eigenlijke werk. Focus kun je trainen. Bijvoorbeeld door te werken in ‘pomodoro’s’: blokken van 25 minuten waarin je je op één taak richt, afgewisseld door pauzes van vijf minuten. Thijs: ‘Wanneer je de pomodoro-techniek een tijdje gebruikt, ga je ook denken in pomodoro’s (“Voor de voorbereiding hiervan heb ik twee pomodoro’s nodig”). Het geeft een werkdag een duidelijk ritme.’

Meer over stress

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out