Terug naar overzicht

Burn-out? Dit zijn de 2 grootste boosdoeners

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Burn-out? Dit zijn de 2 grootste boosdoeners

Ondanks de mindfulness en selfcare-trends van de afgelopen jaren stijgt het aantal mensen met een burn-out nog steeds gestaag. Hoe kan dat? En kunnen we er zelf iets aan doen?

De groep werkenden met burn-out klachten blijft gestaag groeien. Was dat in 2007 nog elf procent, in 2017 was dat aantal al gegroeid naar ruim zestien procent. Aldus de ‘Arbobalans’, een bundeling van verschillende onderzoeken over werk en arbeidsomstandigheden dat TNO eens in de twee jaar samenstelt. Het onderzoek, dat eind januari verscheen, kwam niet bepaald als een verrassing. De kranten staan al jarenlang vol met alarmerende berichten over het grote aantal mensen met een burn-out.

De tegenstelling

Het blijft een gekke paradox. Aan de ene kant heeft de aandacht voor mindfulness, meditatie en self-care de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen en is vrijwel iedereen zich anno 2019 bewust van het belang van voldoende ontspanning en een gezonde werksfeer. Dat is ook niet zo gek, want de meeste mensen kennen wel iemand in hun omgeving die met burn-out klachten thuis op de bank zit. We kennen de gevaren en proberen er massaal op te letten, maar dat verandert helaas nog niet veel aan de stijgende cijfers. Hoe kan dat?

De oorzaken

Ten eerste zou onze eigen hardleersheid een oorzaak kunnen zijn. Het is mensen eigen om te denken dat zij de uitzondering zijn op de regel. En dus blijven we alsnog met 200 kilometer per uur door het leven vliegen. Net zolang tot we tóch uit de bocht vliegen en ineens beseffen dat een burn-out ook ons kan treffen. Of misschien ligt het eraan dat we een stuk opener zijn geworden over eventuele klachten. Dat zou betekenen dat het aantal burn-outs niet per se gestegen is, maar wél het aantal mensen dat erover durft te praten (met stijgende cijfers als gevolg). Maar de grootste rol in deze kwestie speelt volgens de respondenten de aard van het werk zelf.

Uit de ‘Arbobalans’ van TNO blijkt dat ons werk de afgelopen tien jaar een stuk veeleisender is geworden. Zo schrijft ook De Volkskrant: “In 2017 ervoer ruim 39 procent ‘hoge taakeisen’, 5 procentpunt meer dan in 2007. Nog opvallender: steeds meer mensen zeggen weinig autonomie te hebben in hun werk. Inmiddels ervaart bijna de helft van de werkenden (45,1 procent, een stijging van bijna 7 procentpunt) een gebrek aan autonomie, ze moeten werken volgens de instructies van de baas.”

Terug naar de kern

Hoge taakeisen en weinig autonomie; het zijn de twee grootste boosdoeners in de burn-out-epidemie van de afgelopen jaren. Mensen zijn geen robots. Zodra we de hele dag slechts mogen doen wat de baas ons opdraagt én snel een beetje, worden we ongelukkig. Natuurlijk, werk is werk. Elke baan heeft kanten die minder leuk zijn, of zelfs heel erg stom. Dat hoort erbij. Maar wanneer je merkt dat je structureel chagrijnig, gestrest of wanhopig thuiskomt, is het tijd om aan de bel te trekken. Bijvoorbeeld door aan te kaarten dat de werkdruk te hoog is, of dat je streeft naar een andere invulling van je werk zodat je meer ruimte hebt voor eigen inbreng. Dáár begint het mee. Die basis moet in orde zijn. Anders kunnen we met z’n allen nog zoveel mediteren en ademhalingsoefeningen doen (en daar kunnen we veel van leren), maar zal het slechts symptoombestrijding blijven.

Meer lezen over burn-out?

  • 9 tekenen dat een burn-out op de loer ligt (voorkomen is beter dan genezen)
  • Burn-out? Zo vind je stap voor stap je energie weer terug
  • Adem je uit je burn-out

Door anderen gelezen