Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt

Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt

Iedereen is op zoek naar uitdaging, voldoening en blijdschap in het werk. Wanneer dit te lang ontbreekt, ligt chronische verveling op de loer. Dit is hoe je kunt voorkomen dat je afglijdt in een bore-out (tipje van de sluier: werk aan meer zelfvertrouwen). 

Waar perfectionisten sneller ten prooi vallen aan een burn-out omdat ze teveel hooi op hun vork nemen, doen mensen die last hebben van een bore-out precies het tegenovergestelde. Door een gebrek aan zelfvertrouwen zijn ze bang om te falen en durven ze geen actie te ondernemen. In plaats van zelf initiatief nemen, wachten ze op instructies van de baas. En in plaats van aangeven dat ze hun werk niet uitdagend genoeg vinden, houden ze hun mond dicht.

De eerste en allerbelangrijkste stap in de bestrijding van de bore-out is dan ook zelfvertrouwen kweken. Hoe? Door in kleine stapjes steeds meer het heft in eigen hand te nemen, in je werk én in je leven.

1. Durf realistisch te zijn

Een bore-out voorkomen vraagt een zekere mate van assertiviteit. Wanneer je gewend bent om passief gedrag te vertonen op je werk, kan het lastig zijn om in actie te komen. Dat vraagt immers dat je al je angsten – afwijzing, falen, niet goed genoeg zijn – onder ogen zal moeten komen. Besef goed dat verandering niet vanzelf komt, je zult echt aan de slag moeten. Stel jezelf de vraag: hoe ziet mijn leven er over vijf jaar uit als ik niets verander? Als dit beeld je niet aanstaat, zul je toch echt aan de bak moeten.

2. Actie op de werkvloer

Elke baan kent leuke en minder leuke kanten. De verhouding moet echter wel in balans zijn. Ben je alleen maar bezig met vervelende taken? Dan is de lol er snel vanaf. Zoek uit welke kanten van je werk je het minst leuk vindt en kijk of je hier iets aan kunt veranderen. Kun je taken overdragen?

Durf ook bij je baas aan te geven dat je weinig voldoening haalt uit je dagelijkse werkzaamheden. Kijk samen of jouw takenpakket aangepast kan worden en laat zien dat je hier al over hebt nagedacht door ideeën aan te dragen. Uiteindelijk is het voor hem/haar ook beter als jij gelukkig bent op je werk.

3. Sta jij in je kracht?

Benut jij alle talenten die je hebt in je huidige werk of voel je dat er meer in zit? Welke dromen en ambities had je vroeger, tijdens je studietijd bijvoorbeeld? Ben je ze aan het waarmaken? Of drijf je simpelweg mee met de stroom van het leven zonder zelf aan het roer te staan? Het kan zijn dat het soort werk dat je doet simpelweg niet bij jouw karakter of persoonlijkheid past. Ga dan ook niets forceren, maar weet dat het nooit te laat is om te worden wie je zijn wil.


4. Op zoek naar inspiratie

Geluk op het werk hangt sterk samen met je omgeving. Denk aan jouw werkplek. Raak je hierdoor geïnspireerd? Denk nu aan de mensen om je heen. Weten zij je te motiveren? Als dit niet het geval is, zul je actief op zoek moeten naar inspiratie. Lees boeken, ga naar lezingen of seminars en zoek mensen op die je energie geven. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg een cursus binnen jouw vakgebied. Elke keer dat je iets nieuws leert, zal je zelfvertrouwen een boost krijgen.

5. Stel doelen

Voor mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen is doelen stellen zo ongeveer het moeilijkste wat er is. Want wat als het niet lukt? En wat als je gewoon niet goed genoeg bent? Probeer dat kritische stemmetje in je hoofd heel even te negeren en doe eens gek: schrijf precies op wat je zou willen bereiken. Of ‘t nou om een groot of klein doel gaat, zet ‘t op papier. Hang er ook een tijdslimiet aan. Dus: ‘Binnen een maand heb ik een afspraak gemaakt bij een coach’ of ‘Binnen een week heb ik mijn baas verteld dat ik uitdagender taken wil’. Zo maak je het concreet.

6. Vier je successen

Wanneer je een mijlpaal bereikt hebt, is het belangrijk om dit te vieren. Veel mensen staan nauwelijks stil bij hun successen, maar richten zich na het afvinken van een taak meteen weer op de volgende. Zonde! Trek die champagne open, snij een taart aan of hang de slingers op. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar even een moment stilstaat bij wat je voor elkaar gebokst hebt. Wees trots op jezelf. Dit zal je nog meer motiveren om het heft in eigen hand te nemen en zelf richting te geven aan je carrière en leven.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over werkgeluk?

Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk.

Volgend artikel
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier