Waarom elke mijlpaal het waard is om te vieren (zelfs de allerkleinste)

Waarom elke mijlpaal het waard is om te vieren (zelfs de allerkleinste) Waarom elke mijlpaal het waard is om te vieren (zelfs de allerkleinste) Waarom elke mijlpaal het waard is om te vieren (zelfs de allerkleinste)

Wanneer we successen vieren, is dat een ankerpunt. Een moment om – samen met je dierbaren – stil te staan bij het leven. En van zulke ankerpunten hebben we er nooit genoeg.

Ooit zag ik eens een televisieprogramma waarin een Nederlander werd geïnterviewd die naar Dubai verhuisd was. De journalist vroeg hem of hij niet helemaal in de zevende hemel was met het eeuwige lekkere weer. Hij antwoordde dat dit zeker in het begin het geval was, maar dat hij met het verstrijken van de tijd juist de seizoenen ging missen. Niet omdat hij sneeuw, regen of kou nou zo lekker vond, maar omdat de seizoenen ankerpunten waren. Het zorgt ervoor dat we kunnen terugkijken op ons leven en herinneringen kunnen ordenen. Op die manier is het ook met het vieren van mijlpalen.

‘Weet je nog…’

We vergeten vaak stil te staan bij mijlpalen omdat we in ons hoofd alweer bezig zijn met de volgende dromen en doelen. Als we een nieuwe opdracht binnenhalen, een project succesvol hebben afgerond of een taak hebben afgevinkt, kan er hooguit een glimlachje vanaf. Een minuut later zitten we alweer met onze gedachten bij de volgende afspraak in de agenda. Maar het leven is meer dan een opeenvolging van taken om afgevinkt te worden. Wanneer we heel bewust een moment kiezen om een mijlpaal te vieren, staan we even stil bij ons leven. Op die manier gaan onze successen en ervaringen niet verloren in een grote brij aan herinneringen, maar worden het ankerpunten in ons geheugen.

Vier je succes

Het hoort ook een beetje bij onze Nederlandse cultuur om niet teveel stil te staan bij successen. We weten immers allemaal dat bescheidenheid de mens siert. Je vrienden opbellen om te vertellen dat je iets bijzonders hebt gedaan en dat met hen wilt vieren, voelt misschien gek. We willen tenslotte niet te koop lopen met ons succes. Maar we vergeten dat het vieren van successen helemaal niet om het succes an sich gaat. De reden van samenkomst is in feite slechts een excuus. Een excuus om dankbaar te zijn voor het leven en dankbaar te zijn voor de mensen om je heen die met je mee willen vieren. Feestelijk stilstaan bij mijlpalen met je dierbaren zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Het versterkt het gevoel dat je niet eenzaam en alleen het leven doorworstelt, maar dat je dat samen doet.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Vingerverven

Wat dat betreft hebben kinderen het beter begrepen. Die staan al weken voor hun verjaardag stijf van de adrenaline en komen om de haverklap thuis met een mijlpaal die ze willen delen. Al is het maar het vingerverfschilderij die ze die dag gemaakt hebben op school. Maar wanneer is de laatste keer dat jij een fles champagne hebt opengetrokken? De slingers op hebt gehangen en een feestelijke taart hebt aangesneden? Of dat je al je vrienden hebt opgetrommeld op een doordeweekse dag om samen te proosten op het leven en de liefde? Als dat al een tijdje geleden is, weet je wat je te doen staat. Tijd om feest te vieren!

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat Pippi Langkous ons kan leren over écht leven
Wat Pippi Langkous ons kan leren over écht leven