10 dingen die ons universeel vrolijk maken

10 dingen die ons universeel vrolijk maken 10 dingen die ons universeel vrolijk maken 10 dingen die ons universeel vrolijk maken

Vrolijkheid vinden in alledaagse dingen en voorwerpen is volgens designer Ingrid Fetell Lee helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet op welke esthetische elementen je kunt letten.

Als ik ‘s avonds thuis kom in een koud huis, zet ik als eerste de kachel aan. Maar het tweede wat ik doe, is kaarsen aansteken. Als het buiten donker, nat en koud is, maken flikkerende vlammetjes binnen me vrolijk. Zit er een nog een fijn geurtje aan de kaars, dan ben ik helemaal in mijn element. Mijn vriend, waar ik mee samenwoon, heeft daarentegen helemaal niets met kaarsen. Geurkaarsen vindt hij stinken, en het maakt voor hem eigenlijk geen verschil of er kaarsen aan staan of niet. Wat bij mij een gevoel van vrolijkheid en gezelligheid oproept, doet dat voor hem totaal niet.

Uniek, maar toch hetzelfde

Gek is dat niet. Ieder mens is immers uniek. Elke persoon heeft weer andere dingen waar hij of zij gelukkig van wordt. Ik word vrolijk van kaarsen en op kleur geordende boeken, mijn vriend van een lege eettafel en veel groene planten in huis. Weer anderen worden vrolijk van een verse bos bloemen op tafel, een mooi schilderij of een regenboog. Het lijken op het eerste gezicht compleet verschillende dingen, maar klopt dat wel?

Van zonsondergangen en confetti tot boomhutten, zwembaden en ijsjes met discodip. De Amerikaanse designer Ingrid Fetell Lee ontdekte dat al die verschillende dingen waar mensen vrolijk van worden ook veel gemeen hebben. Volgens haar vloeit het vrolijke gevoel vaak voort uit eenzelfde soort esthetiek, oftewel: de kenmerken die bepalen hoe een voorwerp eruitziet en aanvoelt. Na veel onderzoek kwam ze uit op tien esthetische elementen die universeel vrolijk maken.

10 esthetische elementen die vrolijk maken

  • Energie: sprekende kleuren en licht
  • Overvloed: weelderigheid, verscheidenheid en variëteit
  • Vrijheid: (ongerepte) natuur en open ruimte
  • Harmonie: balans, symmetrie en flow
  • Spel: cirkels, bollen en bubbels
  • Verrassing: contract en speelse grilligheid
  • Transcedentie: verheffing en lichtheid
  • Magie: onzichtbare krachten en illusies
  • Feestelijkheid: gelijktijdigheid, sprankeling en uitbarstende, knallende vormen
  • Vernieuwing: opbloeien, groei en ronde lijnen

In de praktijk

In haar boek Vrolijkheid vertelt Fettel Lee hoe je met deze esthetische elementen in het achterhoofd gelukkiger kunt worden op de plek waar je bent. Dit kan namelijk door de esthetische elementen waar jij persoonlijk vrolijk van wordt in je leven en omgeving te integreren. Dat kan op heel veel verschillende manier, maar stap één is altijd ontdekken waar jij vrolijk van wordt. Noteer daarom eens wat de vrolijkste voorwerpen in jouw huis zijn. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld kaarsen, mijn op kleur gesorteerde boeken en de hoeveelheid kamerplanten in huis.

Energie, vrijheid en harmonie

Heb je genoteerd waar je vrolijk van wordt? Bedenk dan nu, als stap twee, waaróm je vrolijk wordt van die voorwerpen. In mijn geval geven kaarsen mij een warm, vredig en gezellig gevoel. Mijn gesorteerde boeken zijn kleurrijk en vrolijk, maar tegelijkertijd wel geordend. En mijn planten doen me denken aan de jungle. Als ik dat koppel aan de esthetische elementen van Fettel Lee, zijn de elementen energie, harmonie en vrijheid blijkbaar bepalend voor mij. Als ik aan de hand van die elementen mijn woonkamer opnieuw zou inrichten, zou ik dus kiezen voor kleurrijk behang of een felgekleurde muur (energie), veel kamerplanten, natuurmotieven en bijvoorbeeld een rieten rotan-stoel (vrijheid) en veel symmetrische lijnen en spiegels (harmonie).

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Geluk is: balans vinden

Lange tijd is ons verteld dat geluk en vrolijkheid niet in materiële zaken zit, maar dat we dit alleen vinden binnenin onszelf. Door introspectie, soul searching en mindfulness, bijvoorbeeld. Esthetiek (hoe dingen eruit zien) wordt vaak nog gezien als een beetje oppervlakkig, want daar drááit het toch niet om? Nu is dat natuurlijk ook zo, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Ook esthetiek kan blijdschap brengen. Een mooie outfit, kleurrijke muur of mooie nieuwe plant kan op bepaalde momenten net zo gelukkig maken als een fijne meditatie-sessie of goed gesprek. Juist de balans maakt dat we een gelukkig, voldaan en betekenisvol leven leiden.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over geluk?

Zo stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken.

Volgend artikel
Ontdek de invloed van kleur op je humeur
Ontdek de invloed van kleur op je humeur