Zo stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken (6 manieren)

Zo stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken (6 manieren) Zo stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken (6 manieren) Zo stimuleer je je lichaam om geluksstofjes aan te maken (6 manieren)

Soms lijkt geluk iets wat je moet overkomen, maar je kunt het ook een handje helpen. Het is heel simpel: stimuleer je lichaam om geluksstofjes aan te maken. Zes manieren om jezelf een happy boost te geven!

Je hoort het in spirituele kringen vaak zeggen: je kunt niet altijd iets veranderen aan de situatie, maar wél aan hoe je ermee omgaat. De manier waarop je iets bekijkt, zou minstens zo belangrijk zijn als dat wat je overkomt.

Maar is dit wel helemaal waar? Gedachten komen niet zomaar uit de lucht vallen, ze ontstaan in je brein. En dat brein huist in je lichaam en is ermee verbonden via duizenden zenuwen. Je stemming wordt daarom óók bepaald door je lichamelijke toestand. Ben je uitgeput? Dan is het knap lastig om positief, opgewekt of tevreden te zijn. Dat weet iedereen uit ervaring.

Zo werkt het gelukshormoon

In de hersenen van lichamelijk fitte mensen worden meer stofjes aangemaakt die zorgen voor blijdschap, veiligheid of tevredenheid, zoals serotonine en oxytocine. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, komen deze hormonen vanzelf vrij.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Hierbij zes manieren om jezelf een happy boost te geven.

1. Slaap doet wonderen

Slaap heeft een sterke invloed op de hormoonhuishouding en het brein. Niets kan je zo snel in een betere stemming brengen als een nacht lekker diep en lang slapen. De relatie tussen nachtrust en stemming is complex, maar de meeste mensen worden door te weinig slaap labiel of minder aardig. Ook kunnen ze zich minder goed concentreren. Problemen kunnen al ontstaan na één gebroken nacht. Als je langere tijd kort of slecht slaapt, bestaat de kans dat je somber wordt.

Voorwaarden voor een goede nachtrust zijn regelmaat (elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd op) en een rustige slaapkamer met frisse lucht. Te veel kunstlicht kan je dagnachtritme verstoren, waardoor het lastiger is om in slaap te vallen. Doe één tot twee uur voor je gaat slapen de tv, de computer en zoveel mogelijk lampen uit. Steek wat kaarsjes aan en raak zo op een natuurlijke manier in de stemming voor de nacht, zodat je de volgende dag weer fris ontwaakt.

2. Word een yogi

Mensen die yoga beoefenen zitten vaak beter in hun vel dan niet-yogi’s, blijkt uit onderzoek. Of het nu om gevangenen, soldaten of vrouwen in de overgang gaat. Als je gedurende een paar maanden één of twee keer per week aan yoga doet, verbetert je humeur beduidend. Yoga maakt je een rustiger mens, ook naast de mat. Je kunt beter omgaan met stress en je stemming wordt beter en stabieler. Hoe dit precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk speelt het knuffelhormoon oxytocine een rol.

3. Zonnestralen laden je op

Is het mooi weer? Probeer dan zo veel mogelijk buiten te zijn, want niets brengt je zo snel in een goede stemming. Door gebrek aan zonlicht raakt de biologische klok in onze hersenen van slag, wat onder meer effect heeft op de productie van het gelukshormoon serotonine. Het gevolg: veel mensen worden wat somberder, of zelfs depressief. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine en vitamine D, wat depressies kan voorkomen. Een kwartier per dag in de buitenlucht is voldoende om goed op te laden.

4. Elkaar aanraken maakt gelukkig

Wat in de wereld van traditionele geneeswijzen al langer bekend was, is de laatste jaren ook wetenschappelijk bewezen: lichamelijk contact is heilzaam en misschien zelfs noodzakelijk voor een gezonde geest. Door positieve lichamelijke aanraking ontspan je en maak je meer van het knuffelhormoon oxytocine aan, wat een veilig en geborgen gevoel geeft. Alsof je thuiskomt. Het verbetert letterlijk het contact tussen lichaam en geest.

Andere voordelen: aanraking activeert het zenuwstelsel en het afweersysteem en stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Even de hand van je lief vastpakken heeft al dit effect! Kun je nagaan wat massage, knuffelen of bijvoorbeeld seks met je doet.

5. Lach zoveel je kunt

Een simpele glimlach is genoeg voor een vreugdevuurwerk in je hoofd! Zodra je lacht, worden er zenuwen in je wangen geactiveerd die rechtstreeks naar je hersenen lopen en daar een signaal afgeven om meer serotonine, dopamine en endorfines aan te maken. En dat voelt ontzettend goed en ontspannen. Ook gaan je bloeddruk en hartslag omlaag. Negatieve gedachten krijgen geen toegang wanneer je lacht. Als je maar genoeg oefent, kan het effect zich meten met antidepressiva, maar dan zonder de bijwerkingen.

Het werkt zelfs als er niets te lachen valt. Forceer maar eens een glimlach en ervaar wat er gebeurt met je stemming. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je je wenkbrauwen fronst of een somber gezicht trekt, voel je je meteen minder goed. Dus zorg dat je regelmatig lacht. Doe een lachmeditatie, kijk naar komische films of train jezelf om het grappige in gewone situaties te zien.

6. Let’s dance

Door het zweet uit je lijf te rennen, kun je in een soort trance raken, de zogenaamde runner’s high. Deze ontstaat door natuurlijke pijnstillers die in de hersenen worden gemaakt, endorfines. Maar je hoeft niet tot het uiterste te gaan. Elke vorm van bewegen laat de hoeveelheid endorfines – en dus je geluksgevoel – toenemen. Je stemming en concentratie verbeteren al snel als je elke dag een half uurtje wandelt, fietst of zwemt.

Mensen die nooit bewegen, merken zelfs al een verbetering in hun humeur als ze tweemaal per week in actie komen. Dansen is absoluut een aanrader. Naast endorfines krijg je door de muziek en het ritme een boost aan oxytocine in je brein, wat je laat stralen.

Meer lezen over geluk?

Waarom kleine gewoonteveranderingen zo gelukkig maken.

Volgend artikel
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven
7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid (en dus geluk) in je dagelijks leven